ΗΠΑ και Πολωνία συζητούν για την αποστολή μαχητικών “σοβιετικής κατασκευής” στον Ζελένσκι

 ΗΠΑ και Πολωνία συζητούν για την αποστολή μαχητικών “σοβιετικής κατασκευής” στον Ζελένσκι

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Πολωνία, όπου η Πολωνία θα παρέχει αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα για αμερικανικά μαχητικά F-16, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Η πιο πρόσφατη κίνηση για να βοηθήσει την Ουκρανία στην πρόοδο της Ρωσίας ακολουθεί μια συνάντηση μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και περισσότερων από 300 αμερικανών βουλευτών, στην οποία ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι η χώρα του χρειάζεται πολύ περισσότερα αεροσκάφη.

«Συνεργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και διαβουλεύουμε με τους υπόλοιπους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Μέρος της απόφασης βασίζεται στο τι θα μπορούσαν να παράσχουν οι ΗΠΑ για να γεμίσει την Πολωνία εάν μεταφέρει αεροπλάνα στην Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί πιλότοι φέρεται να χρειάζονται αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής επειδή έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να πετούν σε αυτά τα συστήματα.

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ «ενισχύουν» την ασφάλεια, την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία «και συνεργάζονται στενά με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσουν πρόσθετη χρηματοδότηση».

Πηγή: BBC

Σχετικά Άρθρα