Αποκλειστικές πληροφορίες libre: “Κλείδωσε” το επίδομα Πάσχα – Αναμένονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις

 Αποκλειστικές πληροφορίες libre: “Κλείδωσε” το επίδομα Πάσχα – Αναμένονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη – Αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις

Τα δίνει όλα το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να μπορέσει να ανακόψει το νέο κύμα ανατιμήσεων. Οι διεθνής εξελίξεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το κύμα ακρίβειας που είναι εμφανές πλέον στο πορτοφόλι των Ελλήνων πολιτών, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό σε ένα άτυπο τηλεοπτικό debate με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Tης Άννας Καραβοκύρη

Η ενεργειακή κρίση, οι συνεχείς ανατιμήσεις βασικών αγαθών και η ακρίβεια αποτελούν εκρηκτικό μείγμα για την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «θα κάνει ότι περνάει απο το χέρι του για να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις» κατά την χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξης στον Alpha και σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και φειδωλός σε αυτή την δήλωση του όπου σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βρει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο και  είναι έτοιμο να δώσει “δώρο Πάσχα” ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους πολίτες. Τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβεί σε ανακοινώσεις της έκτακτης οικονομικής στήριξης.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση “Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να δώσει μια “επιταγή ακρίβειας”, στους πολίτες για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια». Ωστόσο υπογραμμίζουν πως « η ακρίβεια είναι παγκόσμιο πρόβλημα κι όχι Ελληνικό όπως θέλει να το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν να εννοηθεί πως η δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού ενδεχομένως να θεσπιστεί νωρίτερα από τον Μάιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι « οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί» και πρόσθεσε πως αυτό είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης.

  • «Σε μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται, γιατί αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία παρά τις δυσκολίες, θα πρέπει αυτή η ανάπτυξη να αντανακλάται και στους μισθούς των εργαζόμενων».

Το Υπουργείο Οικονομικών δέχεται ισχυρότατες πιέσεις ώστε να αρθούν οι χρονικοί περιορισμοί και να θεσμοθετηθεί νωρίτερα απο την 1η Μαίου η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. 

Μάλιστα, πηγές απο το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει διπλή στρατηγική απέναντι στο κύμα ανατιμήσεων και την ακρίβεια» κι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ώστε να υπάρξει διπλή οικονομική ενίσχυση. Δηλαδή δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού να υπάρξει ταυτόχρονα και κάποια φορολογική ελάφρυνση για τους εργαζόμενους. 

Σχετικά Άρθρα