Συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα: “Η σχέση μας με την Τουρκία έχει ενισχυθεί, έχει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή”!

 Συνέντευξη του αμερικανού πρέσβη στην Άγκυρα: “Η σχέση μας με την Τουρκία έχει ενισχυθεί, έχει μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή”!

Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Πρακτορείο Ανατολή (η οποία δεν έγινε…αντιληπτή από τα ελληνικά ΜΜΕ), χαρακτηρίζει την Τουρκία ως “συνεπή” χώρα, λέγοντας ότι έχει «μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Του Σπύρου Σιδέρη

Τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όταν στην Ελλάδα συνεχίζεται το αφήγημα περί απομόνωσης της Τουρκίας και των κακών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Θα πει κάποιος ότι Πρέσβης είναι και χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα. Ορθά όμως στα ζητήματα που αναφέρθηκε ήταν ξεκάθαρος.

  • Οι δυο χώρες «επωφελούνται από μια στενή σχέση» είπε ο Φλέικ, τονίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία είναι μια «συνεπής» χώρα και έχει «μεγάλο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή».

Ο Τζεφ Φλέικ ανέλαβε επισήμως καθήκοντα πρεσβευτή των ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος ήταν απεσταλμένος της Ουάσιγκτον στην Τουρκία από τον Ιούνιο του 2019.

Με έμφαση στη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι είναι «ένα σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, είναι εδώ και 70 χρόνια. Και έτσι έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα εκεί», προσθέτοντας ότι «είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για εμάς» για να καταλήξει ότι «η ασφάλεια μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον έχει “ενισχυθεί”.»

Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε ακόμη ότι «με απειλές όπως αυτές που έχουμε αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Ουκρανίας, η σχέση μας με την Τουρκία είναι ακόμη πιο σημαντική». Αναφέρθηκε επίσης στους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, ο Φλέικ, τους οποίους χαρακτήρισε “πολύ σημαντικούς και όλο και πιο σημαντικούς”.

  • «Η εμπορική μας σχέση με την Τουρκία είναι μεγάλη και αυξανόμενη. Έχουμε ανταλλαγές που είναι σημαντικές. Υπάρχουν λοιπόν πολλά πράγματα που είναι ζωτικής σημασίας και που πρέπει να προωθήσουμε και να βελτιώσουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα.

«Οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν ότι η Τουρκία είναι σημαντική μόνο στον τομέα της ασφάλειας, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντική και στον οικονομικό χώρο. Πέρυσι είχαμε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο, που ήταν μια αύξηση 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.»

Είπε επίσης ότι περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχουν δημιουργήσει περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι τουρκικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2021 αυξήθηκαν κατά 45%.

  • Αναφερόμενος στη συνάντηση Μπάιντεν Ερντογάν στη Ρώμη το περασμένο Φθινόπωρο, σημείωσε ότι «δημιούργησαν τον στρατηγικό μηχανισμό που έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τον διάλογο υψηλού επιπέδου σε τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε ή ίσως δεν συμφωνούμε ακριβώς, αλλά τον διάλογο υψηλού επιπέδου», συμπληρώνοντας ότι αναμένονται «περισσότερες επισκέψεις υψηλού επιπέδου».

Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο αίτημα της Τουρκίας για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, σημειώνοντας ότι δυο αμερικανικές αντιπροσωπείες, επισκέφθηκαν την Τουρκία από τον Δεκέμβριο για να προετοιμάσουν το τουρκικό αίτημα που βλέπουν πολύ θετικά οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία εργάζεται μεθοδικά και πολυδιάστατα για την καθιέρωση της στην παγκόσμια σκηνή ως περιφερειακής δύναμης και το αφήγημα περί απομόνωσης, το μόνο που προσφέρει είναι χάιδεμα στα αυτιά των Ελλήνων «αυτόχθονων ιθαγενών» που πανηγυρίζουν για λεκτικές κορώνες εναντίον της Τουρκίας, αλλά ποιούν την νήσσαν όταν κάνει βόλτες σε ελληνικά χωρικά ύδατα το Oruc Reis.

Σχετικά Άρθρα