Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ουκρανικής κρίσης

 Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ουκρανικής κρίσης

Λίγη ώρα αφότου η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) ανακοίνωσε ότι υπάρχει ασφυκτική πίεση στις αγορές πετρελαίου οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν 3%, την ώρα που κλιμακώνεται η κρίση για το Ουκρανικό και αυξάνεται η πίεση για κυρώσεις προς τη Ρωσία.

Επίσης σχεδόν 10 χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκατελείψουν την Ουκρανία, για το ενδεχόμενο να γίνει ρωσική εισβολή.

Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ αυξήθηκαν 1,9%, με το βαρέλι να διαμορφώνεται στα 94,56 δολάρια, ενώ το αργό του Τέξας αυξήθηκε 4% και διαμορφώθηκε στα 93,4 δολάρια το βαρέλι.

Η ΙΕΑ επισήμανε ότι για να αποσυμπιεστεί η αγορά θα πρέπει Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ να αυξήσουν την παραγωγή τους, καθώς τον Ιανουάριο ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του παρήγαν 900.000 βαρέλια λιγότερα την ημέρα σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.

Οι δύο αυτές χώρες έχουν την ικανότητα να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους, την ώρα που οι τιμές πιέζονται προς τα πάνω με τα 100 δολάρια το βαρέλι να είναι πολύ κοντά πια, ανεβάζοντας τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση το 2022 για πετρέλαιο θα φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλα την ημέρα. 

Σχετικά Άρθρα