Xαλάρωση μέτρων στα γήπεδα – “Λουκέτο” τις Απόκριες, Πάσχα στο χωριό… εκτός απροόπτου
Στη σημερινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η κυβέρνηση εισηγείται να εξεταστεί η αύξηση των φιλάθλων στα γήπεδα, από το 10% της χωρητικότητας που είναι σήμερα, με εφαρμογή του μέτρου από την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να αφορά στην αγωνιστική της μεθεπόμενης Κυριακής, 20 Φεβρουαρίου.
Ο σταθερά, τον τελευταίο καιρό, αυξημένος αριθμός των θανάτων (108 χτες) και των διασωληνωμένων (524), βάζει φρένο στις συζητήσεις για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας, μέσα στον αμέσως επόμενο διάστημα, παρ’ ότι αυτή είναι η τάση και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.
Το θέμα της επιστροφής των ορθίων θαμώνων στη διασκέδαση, παρ’ ότι έχει συζητηθεί με τους επιστήμονες, φαίνεται προς το παρόν να “παγώνει”, και πάντως η κυβέρνηση δηλώνει πως ο τελευταίος λόγος ανήκει στους ειδικούς.
Οι Επιστήμονες θα λάβουν σήμερα αποφάσεις και για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο συνωστισμός στις αποκριάτικες συγκεντρώσεις δημιουργεί μεγάλες επιφυλάξεις στους ειδικούς, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας είναι σταθερά επιβαρυμένο για να δεχτεί την αύξηση των κρουσμάτων που θα πυροδοτούσαν μαζικές γιορτές.
Επιπλέον είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, στην τελική ευθεία για τις απόκριες, η επιδημιολογική εικόνα θα είναι επιβαρυμένη.
Ο ορίζοντας άρσης των περιοριστικών μέτρων, ή τουλάχιστον της συντριπτικής πλειοψηφίας τους, τοποθετείται το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου. Προϋπόθεση να μην προκύψει κάποιο απρόοπτο, όπως για παράδειγμα μία νέα μετάλλαξη.
Το Πάσχα στο χωριό φέτος, μετά από δύο χρόνια περιπέτειας με την πανδημία, φαίνεται ορατό. Η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας ως τότε, σε συνδυασμό με την ανοσοποίηση του πληθυσμού – είτε μέσω των εμβολίων ή λόγω της νόσησης – αλλά και τα φάρμακα, εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τον δρόμο τον Απρίλιο για επιστροφή σε κανονικότητα. Η μάσκα όμως φαίνεται ότι θα είναι το τελευταίο όλων των μέτρων, που θα αρθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλαγές δεν συζητώνται όσον αφορά στα “προνόμια” των εμβολιασμένους και στους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους.
“Το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού στη χώρα έχει φτάσει πλέον τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Αυτό, όμως, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Συνεχώς θα πρέπει να προσπαθούμε να πείσουμε όσους είναι ανεμβολίαστοι να εμβολιάζονται. Και αυτό που είναι πάρα πολύ καθαρό είναι ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν συγκεκριμένα προνόμια σε αυτούς που έχουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σε σχέση με τους συμπολίτες μας που επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι” δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία:
-Περισσότερο από 7.790.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,2% του γενικού πληθυσμού (έναντι 74,4% στην Ευρώπη) και 83,9% του ενήλικου πληθυσμού (έναντι 85% στην Ε.Ε.).
-Περισσότεροι από 7.380.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,3% του γενικού πληθυσμού (έναντι 70,4% στην Ευρώπη) και 79,6% του ενήλικου πληθυσμού (έναντι 81,7% στην Ε.Ε.).
-Αναμνηστική δόση έχουν κάνει σχεδόν 5 εκατ. πολίτες (ποσοστό 85,2% των δικαιούχων), ενώ έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους ακόμη 146.000 πολίτες (ποσοστό 2,5%).