ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλεί τους Ταλιμπάν να απελευθερώσουν Αμερικανό όμηρο

 ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καλεί τους Ταλιμπάν να απελευθερώσουν Αμερικανό όμηρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Κυριακή τους ηγέτες των Ταλιμπάν να απελευθερώσουν έναν Αμερικανό πολιτικό μηχανικό που απήχθη πριν από δύο χρόνια στο Αφγανιστάν και θεωρείται ότι είναι ο τελευταίος Αμερικανός όμηρος που κρατούν οι Ταλιμπάν.

Ο 59χρονος Μαρκ Φρέρικς, βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος εργάστηκε στο Αφγανιστάν επί μια δεκαετία σε αναπτυξιακά έργα. Απήχθη έναν μήνα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων τον Φεβρουάριο του 2020 και μεταφέρθηκε στο δίκτυο Χακάνι, μια φανατική φατρία των Ταλιμπάν που κατηγορείται για μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αύριο, Δευτέρα (30/1), κλείνουν δύο χρόνια που ο Φρέρικς είναι αιχμάλωτος.

“Η απειλή για την ασφάλεια των Αμερικανών ή οποιωνδήποτε αθώων πολιτών είναι πάντα απαράδεκτη και η ομηρεία είναι πράξη ιδιαίτερης σκληρότητας και δειλίας”, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του.

“Οι Ταλιμπάν πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον Μαρκ προτού μπορέσουν να ζητήσουν την εξέταση της επιδιωκόμενης νομιμότητας. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η οικογένεια του Φρέρικς επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν πιέζει περισσότερο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του. Την περασμένη εβδομάδα, η αδερφή του απηύθυνε προσωπική έκκληση στον Μπάιντεν με άρθρο της στη Washington Post με τίτλο, “Πρόεδρε Μπάιντεν, σε παρακαλώ φέρε σπίτι τον αδελφό μου, τον τελευταίο Αμερικανό που κρατήθηκε όμηρος στο Αφγανιστάν”.

Πηγές: Axios

Σχετικά Άρθρα