Ουκρανία: Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ, ναυτικές ασκήσεις η Ρωσία

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ, ναυτικές ασκήσεις η Ρωσία

“Άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης» της έντασης στα σύνορα της Ουκρανίας ζήτησαν από τη Ρωσία οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποιώντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν ταχύτατες και σοβαρές συνέπειες – οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές. 

Ο Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. σε δηλώσεις του από το Βερολίνο προειδοποίησε ότι θα υπάρξει μια “ταχεία, αυστηρή” απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους εάν η Ρωσία στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

“Εάν οποιεσδήποτε ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διασχίσουν τα ουκρανικά σύνορα και διαπράξουν νέες επιθετικές ενέργειες κατά της Ουκρανίας, αυτό θα αντιμετωπιστεί με μια ταχεία, αυστηρή, ενωμένη απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους και εταίρους μας», είπε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα ομόλογό του.

Επίσης, ο Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απειλεί τα θεμέλια της παγκόσμιας τάξης με τη συσσώρευση 100.000 στρατιωτών της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Μπλίνκεν είπε ακόμα ότι οι ενέργειες της Ρωσίας προς την Ουκρανία είναι μια προσπάθεια ανατροπής των διεθνών κανόνων και απλώς η τελευταία σε μια σειρά από παραβιάσεις πολλών συνθηκών, συμφωνιών και άλλων δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Μόσχα για σεβασμό της κυριαρχίας και του εδάφους άλλων χωρών.

“Το να επιτρέψουμε στη Ρωσία να παραβιάζει αυτές τις αρχές ατιμώρητα θα μας έσυρε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθέστερη εποχή, όταν αυτή η ήπειρος -και αυτή η πόλη– χωρίστηκαν στα δύο, από περιπολίες από στρατιώτες, με την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται βαριά πάνω από τις ζωές όλων”, είπε. “Θα έστελνε επίσης ένα μήνυμα σε άλλους σε όλο τον κόσμο ότι αυτές οι αρχές είναι αναλώσιμες”, πρόσθεσε.

“Δεν θα αντιμετωπίσουμε τις αρχές της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας ως διαπραγματεύσιμες”, είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση είναι “ μεγαλύτερη από μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών και είναι μεγαλύτερη από μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Είναι μια κρίση με παγκόσμιες συνέπειες. Και απαιτεί παγκόσμια προσοχή και δράση”.

“Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι αποφασιστικής σημασίας. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς τον δρόμο για λογαριασμό της Μόσχας, αλλά μπορούμε να καταστήσουμε σαφείς τις συνέπειες της κάθε επιλογής – θετικές, αν επιλεγεί ο διάλογος και η διπλωματία και πολύ αρνητικές αν επιλεγεί η επιθετικότητα”, πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν, υπογραμμίζοντας ότι βιώσιμες και σταθερές σχέσεις με τη Ρωσία είναι προς το συμφέρον όλων.

Τα σχόλια αυτά ήρθαν λίγες μόνο ώρες προτού συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, στη Γενεύη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. “Αυτά είναι δύσκολα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και η επίλυσή τους γίνεται γρήγορα”, είπε ο Μπλίνκεν για να συμπληρώσει: “Σίγουρα δεν περιμένω ότι θα τα λύσουμε στη Γενεύη αύριο”.

“Ζητούμε άμεσα βήματα αποκλιμάκωσης. Κάθε περαιτέρω επιθετικότητα, θα φέρει και σοβαρές συνέπειες, οικονομικές, πολιτικές και στρατηγικές”. “Για τους Ευρωπαίους δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από τη διατήρηση της ειρήνης στην ήπειρο – θέμα υπαρξιακής σημασίας- και θα την υπερασπιστούμε ακόμη και με οικονομικό κόστος”, τόνισε η Γερμανίδα ΥΠ.ΕΞ. και διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον συμφωνούν ότι μόνο ο δρόμος της πολιτικής και του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. “Η ρωσική στάση μιλά δυστυχώς διαφορετική γλώσσα”, συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

“Οι κυρώσεις έχουν νόημα όταν είναι αποτελεσματικές”, είπε ακόμα η κ. Μπέρμποκ και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παρέπεμψε στον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης. Για το ίδιο θέμα ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε την αρνητική θέση των ΗΠΑ και συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που ο αγωγός δεν έχει λειτουργήσει, αποτελεί μοχλό πίεσης στα χέρια των Γερμανών και των Ευρωπαίων, όχι της Ρωσίας.

Ναυτικές ασκήσεις από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στις οποίες θα λάβουν μέρος περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες.

Βασικός στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η ενεργοποίηση “ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων” και η αντιμετώπιση των “απειλών» που προέρχονται από “τις θάλασσες και τους ωκεανούς”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, η Μόσχα προγραμματίζει και κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο αφού το Κρεμλίνο χαρακτήρισε “αποσταθεροποιητικές” τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απείλησε με “σφοδρή” απάντηση σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν στο μεταξύ, σήμερα, κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες καθ’ υπαγόρευση της Μόσχας με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.

Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετήθηκαν είναι και δύο εν ενεργεία βουλευτές, οι Τάρας Κόζακ και Όλεγκ Βαλόσιν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έλαβαν από την FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, την εντολή να στρατολογήσουν “νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προετοιμαστούν να αναλάβουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υποδομών της χώρας με μια ρωσική δύναμη κατοχής”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τα δύο άλλα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι πρώην αξιωματούχοι Βολοντίμιρ Ολιούνικ και Βλαντίμιρ Σίφκοβιτς οι οποίοι, όπως και οι δύο βουλευτές, φέρονται να ενεργούσαν κατ’ εντολή της FSB και να έπαιξαν ρόλο στη ρωσική εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση κυρίαρχων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, προς υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Ο Κόζακ ελέγχει ειδησεογραφικά κανάλια στην Ουκρανία και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στήριξε τα σχέδια της FSB να δυσφημίσει υψηλόβαθμους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας και τον ίδιο, ψευδώς, για κακοδιαχείριση.

“Καρφί” Ζελένσκι για Μπάιντεν

Στο μεταξύ, ο  πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα ότι δεν υπάρχουν «μικρές» εισβολές, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε χθες ο  Τζο Μπάιντεν.

“Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ήσσονες εισβολές και μικρά έθνη. Όπως δεν υπάρχουν λίγα θύματα και λίγη οδύνη, μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων”, έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι. “Το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης”, πρόσθεσε.

Χθες Τετάρτη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι “η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει» στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι “είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε”. 

Σχετικά Άρθρα