Η Ψαλτοπούλου αμφισβητεί την πενθήμερη καραντίνα για την Όμικρον: Δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι κάποιος δεν μεταδίδει τον ιό μετά την 5η μέρα (vid)
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega τόνισε ότι το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι δεν έχουμε δει την κορύφωση της πανδημίας, ενώ ο Αμερικανός λοιμοξιολόγος Άντονι Φάουτσι είναι περισσότερο αισιόδοξος, λέγοντας πως η πτώση της πανδημίας θα εμφανιστεί την τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
«Οι μη εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά αν κολλήσουν τον ιό. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι με την τρίτη δόση είσαι κατά 90% προστατευμένος από τη βαριά νόσηση».
«Τα σχολεία δεν είχαν ανοίξει ποτέ με την Όμικρον, ότι δεδομένα είχαμε ήταν με την Δέλτα. Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να έχουμε τα σχολεία ανοιχτά, αλλά να γίνονται και αλλαγές για το όφελος των παιδιών», είπε για το άνοιγμα των σχολείων.
Για την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως είναι κάτι θετικό όταν τα συμπτώματα είναι ελαφριά και οι εμβολιασμένοι περνούν τη νόσο σε 2 με 3 ημέρες.
- «Όμως αν κάποιος έχει πυρετό βήχει, φτερνίζεται, έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, δεν υπάρχουν σταθερά δεδομένα ότι απαραίτητα την πέμπτη ημέρα θα είσαι καλά και δεν θα μεταδίδει. Το πρόβλημα με την Όμικρον δεν είναι η μεγάλη νοσηρότητα, αλλά πλέον επειδή πολύς κόσμος νοσεί, πολλοί κλάδοι του δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος μένουν ακάλυπτοι και πάνω απ’ όλα οι υγειονομικοί», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα σε καραντίνα έχει μπει το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μη στέλνει πολλούς συμπολίτες μας σε νοσηλείες, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική κι αυτό φαίνεται από τις εφημερίες των νοσοκομείων.
Στην εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», περισσότεροι από 100 υγειονομικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες 90 υγειονομικοί είναι σε αναστολή. Μάλιστα, σε κλινική του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο δύο νοσηλευτές για 46 ασθενείς, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία σε περίπτωση που νοσήσουν και οι δύο.
«Σίγουρα χρειάζεται περισσότερος κόσμος για να μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο τις μονάδες, αλλά και τους χώρους που βρίσκονται και άλλοι ασθενείς», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.