Νέα έρευνα Prorata: Τι πιστεύουν οι πολίτες για το αν η επίμαχη μελέτη Τσιόδρα, Λύτρα ήταν σε γνώση της κυβέρνησης
Στην τελευταία δημοσκόπηση flash της Prorata για το tvxs.gr οι πολίτες ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, για ένα από τα ζητήματα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις τελευταίες ημέρες: Την αποκαλυπτική μελέτη των Σ. Τσιόδρα και Θ. Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της υψηλής θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, λόγω μη ενίσχυσής του.
Σε προηγούμενη έρευνα καταγράφηκε η ταύτιση των πολιτών με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη. Η συντριπτική πλειονότητα υποστηρίζει τόσο την ανεπάρκεια των ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας και τον κρίσιμο ρόλο τους στην επιβίωση του ασθενών σε σχέση με όσους διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, όσο και τη μη ισότιμη πρόσβαση σε αυτές.
Στην δημοσκόπηση της Prorata που παρουσιάζει το Tvxs.gr, επίσης η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (61%), πλην των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλώνει ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ακόμη 10% πιστεύει πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης πριν τη δημοσιοποίησή της και ελήφθησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Τέλος ένα 15% υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής άγνοιας και ένα 14% δηλώνει «άγνοια» για το τί ακριβώς έχει συμβεί.
Με τις δύο τελευταίες θέσεις συμφωνούν κυρίως οι ψηφοφόροι της ΝΔ. Συγκεκριμένα κατά 40% δηλώνουν πως η κυβέρνηση είχε άγνοια για την μελέτη, ενώ ένα 22% δηλώνει πως δεν γνωρίζει και δεν απαντά σχετικά με την υπόθεση. Το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που υποστηρίζουν πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης και δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα είναι μόλις 19%.
Αντίθετα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 97% και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ανέρχεται στο 60%. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 12% δηλώνουν πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη και έλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες, σε ποσοστό 16% δηλώνουν πως η κυβέρνηση δεν γνώριζε για τη μελέτη και σε ποσοστό 12% δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν και δεν απαντούν για την υπόθεση.
Βάσει της ιδεολογικής τοποθέτησης, η πλειοψηφία όσων δηλώνουν Αριστεροί (91%), Κεντροαριστεροί (88%) και Κεντρώοι (68%) τάσσεται αναφανδόν υπέρ της άποψης πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη μελέτη αλλά δεν έλαβε τα μέτρα που θα έπρεπε. Στο χώρο της Κεντροδεξιάς και Δεξιάς οι απόψεις είναι μοιρασμένες αν και πάλι η πλειονότητα, έστω και με μικρότερα ποσοστά, υποστηρίζει την εν λόγω θέση (32% και 38% αντίστοιχα).
Έντονη συζήτηση έχει υπάρξει και για τον Σωτήρη Τσιόδρα, το ρόλο και τη στάση του, την περίοδο της πανδημίας. Σε ποσοστό 60% οι πολίτες δηλώνουν πως τον εμπιστεύονται απόλυτα (25%) ή τον εμπιστεύονται αρκετά (35%). Αντίθετα ένα 36% δηλώνει πως δεν του έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη (22%) ή δεν τον εμπιστεύεται καθόλου (14%). Και σε αυτήν την περίπτωση η άποψη των πολιτών φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την ιδεολογική τους τοποθέτηση, όσο και με την κομματική τους ταυτότητα.
Συγκεκριμένα σε ποσοστό 92% οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα σε ποσοστό 87%. Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 60% δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Βάσει ιδεολογικής τοποθέτησης την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα εκφράζουν σε μεγάλα ποσοστά όσοι δηλώνουν Δεξιοί (71%), Κεντροδεξιοί (79%) και Κεντρώοι (61%), ενώ στο χώρο της Κεντροαριστεράς το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 55% και στο χώρο της Αριστεράς είναι μειοψηφικό (32%)
Η ταυτότητα της έρευνας