Μέτρα… κατόπιν εορτών – Μίνι lockdown μετά την Πρωτοχρονιά και απειλές για απολύσεις
Σε γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η διαχείριση της πανδημίας καθώς παρά τις εξαγγελίες για μη λήψη νέων μέτρων και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει lockdown οι εξελίξεις και οι εκτιμήσεις των επιστημόνων ανατρέπουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που έχει να συνυπολογίσει και το πολιτικό κόστος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα πως τα υποχρεωτικά rapid τεστ για το ρεβεγιόν των εμβολιασμένων μετατράπηκαν σε ισχυρή σύσταση για self τεστ υπό το βάρος των αντιδράσεων των καταστηματαρχών της εστίασης αλλά και των εμβολιασμένων που ένιωθαν ότι τιμωρείται η κοινωνική υπευθυνότητα που επέδειξαν.
Στο μεταξύ η παρουσία της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώθηκε από αναλύσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στα αστικά απόβλητα της πόλης προκαλώντας ανησυχία.
Ενδεικτικές της κατάστασης που διαμορφώνεται με την επέλαση της Όμικρον είναι οι δηλώσεις των καθηγητών Θωμαίδη και Σαρηγιάννη που ο μεν πρώτος έκρουσε σήμα κινδύνου για εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων ο δε δεύτερος στο ίδιο μήκος κύματος σπεύδει να στείλει επιστολή εισήγηση στον πρωθυπουργό για γενικό lockdown.
Αποκαλυπτική της ενόχλησης σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Σαρηγιάννη, είναι η φράση κυβερνητικού στελέχους: «Ο κ. Σαρηγιάννης δεν είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού και δεν συμμετέχει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων».
Ως εκ τούτου, οι επιστολές που πρόκειται να στείλει (την Παρασκευή όπως έχει δηλώσει) ο κ. Σαρηγιάννης αντιμετωπίζονται ως μια από τις πολλές που καθημερινά φτάνουν από πολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται ήρθε να προστεθεί η προειδοποίηση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη από το βήμα της Βουλής στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς για απολύσεις αν δεν εμβολιαστούν μέχρι τέλος Μαρτίου.
Παράλληλα, επισήμανε ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα. Αφήνοντας μάλιστα και «ανοιχτό παράθυρο» να υπάρξουν μέτρα ακόμη και μέσα στην γιορτινή περίοδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για μετά τις γιορτές θα υπάρξει ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων» έτσι ώστε «να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία». Σημείωσε ότι «η βούληση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να ισχύουν αμέσως μετά τις γιορτές» όμως σημείωσε η κατάσταση θα είναι σε «στενή παρακολούθηση αναλόγως των στοιχείων τα οποία έχουμε θα καθορίσουμε τις αποφάσεις μας».
Ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απουσία στρατηγικής μέσα στο σφοδρό 4ο επιδημικό κύμα το οποίο, όπως προειδοποιεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι διεθνείς φορείς, αναμένεται να επιταθεί. Επιπλέον ανέφερε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πιο σθεναρά συστήματα υγείας και σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οι οποίες ωστόσο αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
«Είσαστε εκτός υγειονομικής πραγματικότητας παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και εγχώριας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός απαντώντας στον Θάνο Πλεύρη και συνέχισε λέγοντας «πραγματικά δείχνετε εγκληματικά αντανακλαστικά αυτή την περίοδο» ενώ χαρακτήρισε «τραγική» τη διαχείριση της πανδημίας.
Τα “βέλη” του εναντίον της κυβέρνησης, έστρεψε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης κατηγορώντας την ότι «αυτοσχεδιάζει, δεν ακούει τους επιστήμονες και παίρνει αποσπασματικά και πρόχειρα μέτρα που δεν λύνουν, αντίθετα οξύνουν το πρόβλημα της πανδημίας».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Κατρίνης τόνισε πως «είναι αναγκαίο να αποφύγουμε ένα νέο σκληρό καταστροφικό lockdown. Προκειμένου όμως να το πετύχουμε αυτό, πρέπει η κυβέρνηση να συνέλθει, να σοβαρευτεί, να πάψει να αυτοσχεδιάζει και να αναλάβει τις ευθύνες της.