Μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα – Από τι θα κριθεί – Αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Στην τρέχουσα συγκυρία η στρατηγική επικεντρώνεται στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο αυξημένο testing και στην αυστηρή τήρηση των μέτρων. Οι περιορισμοί που υπάρχουν ήδη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα αλλάξουν. Οι μη εμβολιασμένοι θα κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο σπίτι, αφού δεν μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμένους ειδικοί και κυβέρνηση τονίζουν την ανάγκη να υποβληθούν σε testing πριν παραβρεθούν σε κάποια εορταστική εκδήλωση. Με αυτό τον τρόπο από τη μία θα αποφευχθεί η πιθανότητα νόσησης και από την άλλη θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους διάφορα σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Ετσι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα απαιτούμενα τεστ από δύο σε τρία την εβδομάδα για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί, προκειμένου να εισέλθουν στη δουλειά τους. Επίσης συζητείται οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται στα καταστήματα με τεστ 24 και όχι 48 ωρών που ισχύει σήμερα, ενώ εξετάζεται να τους απαγορευθεί η είσοδος και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Σε ό,τι αφορά τους 60 ετών, όσοι μέσα σε επτά μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό τους δεν προχωρήσουν στην πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι, καθώς το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα ισχύει. Σημειώνεται πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.
Η Όμικρον και τα νέα μέτρα
Η μετάλλαξη Όμικρον «γιγαντώνεται» σε Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Σοβαρή πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς της νέας παραλλαγής του κοροναϊού διαπιστώνεται στην Ελλάδα, με τα εργαστήρια του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης να ολοκληρώνουν καθημερινά την αλληλούχιση νέων περιστατικών.
Από την ιχνηλάτηση του ΕΟΔΥ προέκυψε πως από τα 5 νέα κρούσματα (δύο στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο) που καταγράφηκαν χθες (15.12.2021) τουλάχιστον τρία μολύνθηκαν επί ελληνικού εδάφους. Η πλειοψηφία όσων μολύνθηκαν ήταν εμβολιασμένοι.
Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την Κρήτη, όπου εάν επιβεβαιωθούν 9 «υψηλής υποψίας» κρούσματα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών της Όμικρον θα πλησιάσουν τα 20. Η σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, θα είναι μόνο η πρόγευση μιας εξαιρετικά ανησυχητικής εικόνας, λένε επιστήμονες στο iatropedia.gr, η οποία θα αρχίσει να δείχνει τη δυναμική της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ήδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα στα σύνορα, όπου από την ερχόμενη Κυριακή (19.12.2021) οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες θα μπαίνουν μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Πιθανή επιδείνωσης της διασποράς της Όμικρον τις επόμενες μέρες, δεν αποκλείεται να φέρει και επιπλέον μέτρα, όπως την ανάγκη προληπτικής «καραντίνας» σε ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα από συγκεκριμένους προορισμούς.
ECDC: Πολύ υψηλό το επίπεδο κινδύνου
Σε «πολύ υψηλό» αναβάθμισε το επίπεδο κινδύνου για τη δημόσια Υγεία στην Ευρώπη από την μετάλλαξη Όμικρον, το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Μέχρι στιγμής, θεωρείται βέβαιη η υψηλότερη μεταδοτικότητα της κατά 4,2 φορές έναντι του ιού Δέλτα, ενώ παραμένει άγνωστη η ανοσοδιαφυγή από εμβόλια και φυσική ανοσία.
Ακόμη ωστόσο κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από το στέλεχος είναι ίσης ή χαμηλότερης σοβαρότητας από αυτό της Δέλτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανώς μειωμένης σοβαρότητας.
Οι επιστήμονες τονίζουν συγκεκριμένα: «Η Όμικρον θεωρείται πιθανό να προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, πέραν αυτών που ήδη αναμένονταν από προηγούμενες προβλέψεις, που περιελάμβαναν μόνο την παραλλαγή Δέλτα».
Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων του ECDC ανάλογα με το πλεονέκτημα διασποράς και το επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην ΕΕ εντός των δύο πρώτων μηνών του 2022.
Αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής
Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθούν η πανδημία, η μετάλλαξη «Όμικρον» και οι προσπάθειες για αύξηση των εμβολιασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες στις συζητήσεις θα βρεθούν μεταξύ άλλων προτάσεις για μάσκα παντού, περιορισμό των συναθροίσεων και επέκταση της τηλεργασίας, καθώς σκοπός είναι να μην ξανακλείσουν τα σύνορα ή να υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις εντός των χωρών της Ε.Ε.
Στα θέματα που θα κυριαρχήσουν είναι επίσης η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών σε όλη την Ευρώπη. Ενώπιον των 27 θα τεθεί και η κατάσταση στην Ουκρανία, το Μεταναστευτικό με αφορμή τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και το μήνυμα για οριζόντια μέτρα έναντι όσων εργαλειοποιούν το Μεταναστευτικό.
Οι ευρωπαίοι επιστήμονες επισημαίνουν πως είναι επείγον να ληφθούν ισχυρά μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης και την ανακούφιση του σημαντικού φορτίου στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών τους επόμενους μήνες.
«Οι χώρες έχουν πολλές επιλογές για να δράσουν ενόψει της εορταστικής περιόδου αυτήν την εποχή», αναφέρουν συγκεκριμένα και συστήνουν την ταχεία επανεισαγωγή και ενίσχυση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τη μείωση της συνεχιζόμενης μετάδοσης της Δέλτα, αλλά και την επιβράδυνση της εξάπλωσης της ανησυχητικής Όμικρον.
Συγκεκριμένα συστήνουν: χρήση μάσκας, τηλεργασία, αποφυγή συνωστισμού σε δημόσιους χώρους, μείωση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παραμονή στο σπίτι για τους αρρώστους, τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού και εξασφάλιση επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους.