Απαντήσεις Μητσοτάκη για την έκθεση Τσιόδρα, Λύτρα – Θορυβημένη η κυβέρνηση μετά τη θύελλα, προβληματισμός για την “αποστασιοποίηση” του καθηγητή
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου κεντρικό ζητούμενο είναι η υιοθέτηση μέτρων για να ανασχεθεί η ραγδαία εξάπλωση πανευρωπαϊκά της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά η δημοσιοποίηση της έκθεσης των καθηγητών Τσιόδρα-Λύτρα για την θνητότητα στα νοσοκομεία ρίχνει την σκιά της.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Η έκθεση, όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Θεόδωρος Λύτρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, παραδόθηκε στο ανώτερο επίπεδο στην Κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι και θέτει ένα καίριο ερωτηματικό.
- Όχι μόνο σχετικά με το πόση είναι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ, θέμα που κυρίως αναδεικνύει η αντιπολίτευση αλλά αν γίνεται επί ρεαλιστικής βάσης η στάθμιση «οικονομία ανοιχτή /ανθρώπινες απώλειες».
Έως 40% είναι μεγαλύτερη η θνητότητα στα νοσοκομεία εκτός Αττικής και όσο μεγαλώνει ο φόρτος στις ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται και η θνητότητα, αναφέρουν οι δυο καθηγητές. Θέτουν δηλαδή ένα πήχη στους πόσους σοβαρά νοσηλευόμενους δύναται να ανταποκριθούν γιατροί, νοσηλευτές και δημόσιο σύστημα υγείας.
- Aυτή η σκιά δεν είναι διόλου αμελητέα όταν καθημερινά καταγράφονται δεκάδες θάνατοι – χθες ήταν 77 και την Τρίτη 130- και η χώρα μας όπως και όλη η γηραιά Ήπειρος τελούν υπό τον φόβο μιας νέας έξαρσης ελέω της παραλλαγής Ο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει την κατάσταση και σε δεύτερο χρόνο ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες που δεν αποκλείεται να γίνει πολύ αργά το βράδυ.
Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί η διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα επισκοπηθεί η κατάσταση στις μετακινήσεις ταξιδιωτών εντός της ΕΕ από τρίτες χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ αποφάσεις για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό φαίνεται ότι προσκρούουν και νομικά αλλά και στην απροθυμία κρατών-μελών να υιοθετήσουν οριζόντια μέτρα.