ΣΥΡΙΖΑ: Πολυφωνία και προσωπικές ατζέντες φέρνουν στην επιφάνεια αδυναμίες – Η στρατηγική Τσίπρα και οι επόμενες κινήσεις
Η εικόνα με τον τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει κόντρα στην επίσημη θέση του κόμματος για τις ΜΕΘ και σε λίγες ώρες να προβαίνει σε μια διορθωτική ανακοίνωση μέσω του γραφείου Τύπου της Κουμουνδούρου και στην συνέχεια να εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε ερώτηση 30 βουλευτών της ΚΟ για τους θανάτους στις ΜΕΘ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της σύγχυσης που επικρατεί.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της ΚΟ μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού.
Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά στην ΚΟ αλλά και στο κόμμα με τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος και τομεαρχών όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νίκος Φίλης εντείνουν τη σύγχυση στη βάση για τις επίσημες θέσεις του κόμματος σε κομβικά ζητήματα που προκύπτουν στην επικαιρότητα τα οποία όμως αφορούν ζωτικά κοινωνικά θέματα όπως είναι η ΜΕΘ και τα σχολεία.
- Η εικόνα του κόμματος το τελευταίο 24ωρο ήταν μια εικόνα που από το αρχικό βραχυκύκλωμα πέρασε γρήγορα στη σύγχυση για το μήνυμα που στέλνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτα και κύρια στους ψηφοφόρους του.
Μέσα σε λιγότερο από μια ημέρα ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχικές του δηλώσεις στο ΚΟΝΤΡΑ πέρασε σε μια διορθωτική δήλωση μέσω του γραφείου Τύπου, αλλά την επόμενη στιγμή δεν υπέγραψε την ερώτηση της αναπληρώτριας τομεάρχη υγείας Δώρας Αυγέρη την οποία συνυπέγραψαν 30 βουλευτές μεταξύ αυτών ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης.
- Και αφού χρειάστηκε να διαψεύσει φιλοκυβερνητικά όπως τα χαρακτήρισε sites ότι έχει δώσει την έγκρισή του στην ερώτηση ως αρμόδιος τομεάρχης και ότι ποτέ ο ίδιος δεν υπογράφει τις ερωτήσεις των συναδέλφων του είχε ήδη συντάξει και δική του επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Όλα φυσικά αφορούσαν στο ίδιο θέμα, τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.
Και μπορεί σε όλες τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν μέσω του γραφείου Τύπου η ρητορική του κ. Ξανθού να ήταν απόλυτα συντονισμένη με τη ρητορική του προέδρου του κόμματος σε τρεις δημόσιες τοποθετήσεις του μέχρι εκείνη την ώρα, η σύγχυση είχε κυριαρχήσει.
Από την Κουμουνδούρου μιλούν για κλιμάκωση των αντιπολιτευτικών τόνων απέναντι στην κυβέρνηση και κλείνουν το θέμα εκεί, αν και η αμηχανία είναι διάχυτη για την επιθετική άμυνα που καλούνται να παίξουν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Όμως για όσους γνωρίζουν, ο κ. Ξανθός έχει επιλέξει ένα μοναχικό δρόμο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνουν πρόσωπα με γνώση των κινήσεών του αλλά και των συσχετισμών στην ΚΟ ο κ. Ξανθός καταθέτει πάντα μόνος του τις ερωτήσεις του και προσπαθεί να κρατήσει ένα υψηλού κύρους προφίλ αξιοποιώντας το ρόλο του ως τομεάρχης επιλέγοντας το δρόμο της μετριοπάθειας με ελάχιστες αλλά και πάλι μετρημένες αντιπολιτευτικές εξάρσεις απέναντι στην κυβέρνηση.
Μάλιστα πολλοί αποδίδουν το αρχικό του φάλτσο με τις καταγγελίες του κ. Γιαννάκου για τις θέσεις που κρατούνται στις ΜΕΘ για vip ασθενείς, στον βεβαρυμμένο παρελθόν της σχέσης του με τον συνδικαλιστή των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από την εποχή που ήταν υπουργός υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Φίλης
Την εικόνα της σύγχυσης επιτείνουν και περιπτώσεις όπως αυτή του Νίκου Φίλη. Μιλώντας στην καθημερινή ο κ. Φίλης – τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – υποστήριξε στο πλαίσιο μιας συζήτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ότι «δεν πρέπει οι θάνατοι να αποτελούν στοιχείο αντιπολίτευσης».
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τάχθηκε και στο πλευρό του κ. Ξανθού με την επισήμανση μάλιστα προς το κόμμα του ότι δεν πρέπει να παρασύρεται από την «τηλεοπτική αντιπολίτευση». Το γεγονός δεν προξενεί εντύπωση και γενικότερα η αιρετική στάση του τομεάρχη παιδείας.
Ωστόσο η σύγχυση για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ έχει διαχυθεί για τα καλά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Φίλης βρέθηκε να συμφωνεί στο περασμένο Πολιτικό Συμβούλιο με τα στελέχη της Γέφυρας και τους συνεργαζόμενους με την προοδευτική συμμαχία για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας βρισκόμενος προς στιγμή στην ίδια πλευρά με τους οπαδούς της διεύρυνσης, όταν στελέχη της προεδρικής φρουράς κρατούσαν αντίθετη στάση στο ζήτημα επιχειρηματολογώντας τότε ότι δεν χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει στο στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη.
Δεν πέρασε μια εβδομάδα και το κουβάρι μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο όταν οι ίδιοι άνθρωποι που βρέθηκαν να συμφωνούν για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού διαφώνησαν κάθετα με τη στάση του στη Βουλή στο θέμα της ποινής για τους αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
Ο Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται να επηρεάζεται για την ώρα από την εικόνα αυτή και επικεντρώνεται στις περιοδείες του ενόψει του Συνεδρίου στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Η στρατηγική του είναι δομημένη στη σκληρή πλέον αντιπολίτευση αφήνοντας όλα τα λουλούδια να ανθίσουν μέσα στο κόμμα.
- Το βλέμμα του είναι περισσότερο στραμμένο στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό που αναδιατάσσεται με τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ και στη διογκούμενη φθορά που βλέπει να υφίσταται το κυβερνών κόμμα με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να αναθερμαίνεται αυτή τη φορά από την ίδια τη ΝΔ.
Μέχρι το νέο σάλπισμα εκλογικής ετοιμότητας από την πλευρά του για να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του ένα δύσκολο στοίχημα που έβαλε ο ίδιος.
- Από την επόμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να στήσει γέφυρες συνεννόησης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για συγκρότηση μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα αδιέξοδα στην πανδημία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην προσέγγιση με τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και η ανταπόκρισή του στο κάλεσμα θα είναι μια ισχυρή τροχιοδεικτική βολή προς τις εθνικές εκλογές και την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης.