Πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης: “Κλείδωσε” η μείωση στο χρόνο λήξης
Στους τρεις μήνες μειώνεται η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της επιτροπής των ειδικών, ενώ και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού φαίνεται ότι θα υπάρξει αντίστοιχη μείωση κατά 3 μήνες. Ειδικότερα, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ανέφερε σχετικά με τη μείωση του πιστοποιητικού νόσησης και τη ρύθμιση των σχετικών λεπτομερειών ότι:
Της Ρούλα Σκουρογιάννη
«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες, θα ακολουθήσει σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή των μέτρων, η οποία θα εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης της 3μηνης ισχύος, καθώς και νομοθετική τροπολογία για τις ειδικές κατηγορίες».
Πιθανότατα 9μηνη η διάρκεια των πιστοποιητικών εμβολιασμού
Από τη Δευτέρα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενόψει της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Υγείας, είχε αναφερθεί στην ατζέντα των θεμάτων συζήτησης λέγοντας ότι «θα πρέπει σιγά- σιγά να συζητήσουμε την ισχύ των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις συζητήσεις, η Ελλάδα είναι σύμφωνη με την πρόταση της Κομισιόν για τη λήξη των ευρωπαϊκών πιστοποιητικών εμβολιασμού εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης (ή της πρώτης στην περίπτωση της Johnson & Johnson).
Να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε στηρίζει αυτή την πρόταση, ενώ κάποιες χώρες μέλη υποστηρίζουν ότι το όριο ισχύος πρέπει να τεθεί στους 12 μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η σλοβένικη προεδρία του Συμβουλίου έχει καταθέσει πρόταση για να ισχύσει το εννεάμηνο από την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια εντός Ε.Ε. (η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να ισχύσει από τις 10 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των ταξιδιών για εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός Ε.Ε.).
Οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση ισχύος των πιστοποιητικών
Με την οριστικοποίηση της μείωσης της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, αναμένεται σχετική ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού, καθώς μετά την παρέλευση τριμήνου, οι νοσήσαντες θα χάνουν αυτομάτως τα προνόμια πρόσβασης που απορρέουν από αυτό, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Σχετικά με το αν διαπιστώθηκε από μελέτες ότι τα αντισώματα στους νοσήσαντες μειώνονται τόσο δραματικά μετά τους 2-3 μήνες και έγινε η σχετική εισήγηση από την επιτροπή για μείωση της ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, που οδήγησε και στη σχετική απόφαση, ρώτησε το libre την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας. Επίσης, σχετικό ερώτημα έθεσε και για την επικρατούσα πρόταση πανευρωπαϊκά να είναι πλέον 9μηνη η διάρκεια για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και όχι 12μηνη, κάτι που σημαίνει ότι οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου θα γίνονται κάθε 9 μήνες.
«Ως προς τη βράχυνση της διάρκειας τόσο του πιστοποιητικού νόσησης όσο και του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το βασικό κριτήριο με το οποίο προχωράμε είναι η μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών», εξήγησε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Και είναι σαφές, είναι αρκετά σαφές, το μόνο για το οποίο δηλαδή έχουμε ένα βαθμό, δεν μπορώ να πω βεβαιότητας, αλλά φαίνεται ότι όντως θα επιβεβαιωθεί είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον. Όταν έχεις, λοιπόν, ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται πάρα πολύ, προκαλεί επαναλοίμωξη σε ασθενείς που έχουν νοσήσει τότε με γνώμονα αυτό πρέπει να φέρεις τον εμβολιασμό πιο κοντά γιατί πρέπει να προστατεύεις τους ασθενείς από επαναμόλυνση. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο το οποίο φαίνεται από τις πρώτες μελέτες από τη Νότια Αφρική σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον.
Και αυτός ήταν ένας λόγος να βάλουμε την τρίτη δόση στο τρίμηνο και να την κατεβάσουμε από το εξάμηνο, αλλά και να αποφασιστεί η σμίκρυνση της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης».
· Λογικά και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αφού θα έχει συντομότερη ισχύ, οι αναμνηστικές δόσεις θα γίνονται στο 9μηνο, ώστε να μπορεί ο πολίτης να διατηρεί τα προνόμια που απορρέουν από αυτό.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς νομίζω για να το πούμε αυτό», απάντησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Η αστάθεια και μεταβλητότητα της ανοσίας μετά από νόσηση
«Καταρχάς να αναφέρω ότι η ανοσία που έρχεται από τη νόσηση έχει πολύ μεγάλο variability, πολύ μεγαλύτερο από ότι του εμβολιασμού. Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοσούν και δεν παράγουν καθόλου αντισώματα και υπάρχουν άλλοι οι οποίοι παράγουν αντισώματα. Αυτό λοιπόν έχει καταγραφεί», επεσήμανε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Άρα, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί όσον αφορά το πιστοποιητικό νόσησης και για αυτό και κάποιες χώρες δεν το υιοθετούν καθόλου. Δηλαδή στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν το κοιτάνε καθόλου το πιστοποιητικό νόσησης.
Υπάρχουν, όμως, και στοιχεία που δείχνουν ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν πολύ καλή ανοσία. Άρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας», πρόσθεσε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, εξηγώντας τους λόγους μείωσης της διάρκειας του πιστοποιητικού νόσησης.