Γερμανικά ΜΜΕ: Με το “καλημέρα” άρχισε η κριτική στον Σολτς- Για οικονομία και πανδημία
«Σαν να βρέθηκε ξαφνικά ο Όλαφ Σολτς στην πρώτη θητεία του ως καγκελάριος», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Ας τολμήσουμε περισσότερο Βίλι Μπράντ» παραφράζοντας την εξαιρετικά τολμηρή, για το 1969, ρήση του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου «ας τολμήσουμε περισσότερη Δημοκρατία».
Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: «Εκεί όπου για καιρό περιμέναμε τον Όλαφ Σολτς να πάρει θέση, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της πανδημίας, δεν το έπραξε. Εκεί που ελπίζαμε ότι θα επιβληθεί, για να ελέγξει τους “ατίθασους” Φιλελεύθερους του Κρίστιαν Λίντνερ, απέφυγε να μιλήσει. Μόλις πριν λίγες μέρες ωστόσο στη συνάντηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης και κρατιδίων για την πανδημία κατέστησε σαφές ότι ο πρωταρχικός του στόχος είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Από εδώ και στο εξής ο Όλαφ Σολτς δεν θα μπορεί πια να κρύβεται πίσω από την Άγκελα Μέρκελ. Τώρα οφείλει εκείνος να ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές. Σε λίγες μέρες θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει. Ανοιχτό παραμένει, για παράδειγμα, αν θα επιτευχθεί ο στόχος εμβολιασμού 30 εκατομμύριων ανθρώπων στη Γερμανία μέχρι τα Χριστούγεννα».
«Καγκελάριος για την παγκόσμια οικονομία»
«Όπως οι προκάτοχοί του Χέλμουτ Σμιτ και Γκέρχαρντ Σρέντερ έτσι και ο Ολαφ Σολτς θα πρέπει να γίνει ένας καγκελάριος της οικονομίας και πολύ περισσότερο της παγκόσμιας οικονομίας», σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Καγκελάριος για την παγκόσμια οικονομία», εννοώντας προφανώς ότι το κύριο μέλημα του νέου καγκελάριου θα πρέπει να είναι η γερμανική και δη η παγκόσμια οικονομία.
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει: «Ακόμα επισκιάζει η πανδημία όλες τις μεγάλες προκλήσεις. Σε λίγο καιρό όμως οικονομικά ζητήματα θα απαιτήσουν επιτακτικά λύσεις. Όπως πχ το ζήτημα του πληθωρισμού. Μέχρι στιγμής δεν επικρατεί σύμπνοια μεταξύ των οικονομολόγων για το αν η εκτίναξη του πληθωρισμού είναι παρωδικό φαινόμενο ή αν θα έχει διάρκεια. Στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η υπουργός Οικονομικών διέγραψαν την λέξη προσωρινό. Η ΕΚΤ ακόμα αμφιταλαντεύεται »
Πηγή: DW