Κλιματική αλλαγή: Η… “περίεργη” επίδραση στον κύκλο νερού του πλανήτη

 Κλιματική αλλαγή: Η… “περίεργη” επίδραση στον κύκλο νερού του πλανήτη

Τα προβλήματα με το νερό – η ξηρασία, με τις πυρκαγιές που συνοδεύουν και οι πλημμύρες – είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερα σε όλο τον κόσμο καθώς η κλιματική κατάρρευση αρχίζει, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αξιολόγηση της επιστήμης του κλίματος. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, η παγκόσμια θέρμανση κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες . 

Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας θα συνοδεύονται από μεγάλες αλλαγές στον κύκλο του νερού στον πλανήτη, με τις περιοχές που είναι ήδη υγρές να γίνονται πιο υγρές και ήδη ξηρές περιοχές να γίνονται επιρρεπείς σε μεγαλύτερη ξηρασία. Οι έντονες βροχοπτώσεις εντείνονται κατά 7% για κάθε επιπλέον 1C παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο καθηγητής Mike Meredith, επιστημονικός ηγέτης στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα και επικεφαλής συγγραφέας της IPCC, δήλωσε:

«Καθώς η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, μπορεί να συγκρατήσει και να μεταφέρει περισσότερη υγρασία – έτσι στη μεγαλύτερη κλίμακα αναμένουμε να δείτε μια επιτάχυνση του υδρολογικού κύκλου : ισχυρότερη εξάτμιση στις τροπικές περιοχές και πιο έντονες βροχοπτώσεις στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και σε ορισμένες περιοχές του ισημερινού. Αυτό θα οδηγήσει σε συχνότερα φαινόμενα ακραίων βροχοπτώσεων σε ήδη υγρές περιοχές και μεγαλύτερη επίπτωση και σοβαρότητα πλημμυρών.

«Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι βλέπουμε τέτοιες αλλαγές. Σε ορισμένες ξηρές περιοχές, οι ξηρασίες θα γίνουν χειρότερες και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Τέτοιοι κίνδυνοι επιδεινώνονται με συνέπειες, όπως ο μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιών, όπως ήδη βλέπουμε ».

Ο καθηγητής Ralf Toumi, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η αρχή ενός θερμότερου κόσμου είναι ότι θα εξατμιστεί περισσότερο νερό, το οποίο θα επιδεινώσει τις ξηρασίες και αυτό το αυξημένο νερό στην ατμόσφαιρα θα αυξηθεί. το ποσό της βροχής όταν βρέχει ».

Οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ, όπου η ξηρασία είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα στα δυτικά και τα νότια, μέχρι την Ινδία, όπου ο μουσώνας μπορεί να γίνει πιο μεταβλητός. Η υποσαχάρια Αφρική είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει αυξημένη ξηρασία σε πολλές περιοχές, ενώ πλημμύρες και ξηρασία θα πλήξουν την Κίνα και την Ευρώπη.

Ο lan Κέλμαν, καθηγητής καταστροφών και υγείας στο University College London, δήλωσε:

«Η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα υγρά και ξηρά καθεστώτα πιο ακραία. Η υγρασία του εδάφους θα μειωθεί και η ξηρασία θα αυξηθεί σε ήδη άνυδρες περιοχές όπως η Μεσόγειος και η νότια Αφρική. Η μεταβλητότητα των εποχιακών βροχοπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί, με λιγότερες ημέρες βροχοπτώσεων παράλληλα με αυξημένη ένταση βροχής ».

Οι αλλαγές στα φυσικά πρότυπα βροχοπτώσεων του πλανήτη είναι ένας από τους μεγαλύτερους αντίκτυπους της κλιματικής κρίσης και η ορόσημη έκθεση IPCC , η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, περιέχει περισσότερες από 200 σελίδες μόνο για αυτό το ζήτημα. Μια πληρέστερη συζήτηση για τις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο νερό θα έρθει τον προσεχή Φεβρουάριο, στο δεύτερο μέρος της έκθεσης – το έκτο από την παγκόσμια αρχή για την κλιματική επιστήμη από το 1988 – αλλά τα μέχρι τώρα ευρήματα περιέχουν τις πιο έντονες προειδοποιήσεις μέχρι τώρα για τα προβλήματα ο κόσμος αντιμετωπίζει.


Ο μουσώνας στη νότια Ασία -που είναι βασικός για τη ζωή και τη γεωργία περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους-αποτελεί ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας, όπως και οι περιοχές που τρέφονται με παγετώνες, όπου οι πλημμύρες και στη συνέχεια η λειψυδρία είναι πιθανό να γίνονται όλο και πιο συχνές ως παγετώνες. συρρικνώνονται και εξαφανίζονται μερικοί μικρότεροι παγετώνες.

Η IPCC ήταν επιφυλακτική όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στους μουσώνες, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν πιθανή εξασθένηση και άλλες ενίσχυση. Οι μουσώνες πιθανόν να γίνουν πιο μεταβλητοί στο μέλλον. “Από τη μία πλευρά γνωρίζουμε ότι για ένα δεδομένο μοσόνι του ανέμου θα υπάρξει περισσότερη βροχή, αλλά ο τύπος ανέμου των μουσώνων μπορεί να εξασθενήσει, έτσι ώστε το καθαρό αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο”, δήλωσε ο Τούμι.

Οι κάτοικοι περνούν μέσα από τις πλημμύρες κοντά στις όχθες του Γάγγη στο Αλαχαμπάντ της Ινδίας.
Οι κάτοικοι περνούν μέσα από τις πλημμύρες κοντά στις όχθες του Γάγγη στο Αλαχαμπάντ της Ινδίας. Φωτογραφία: Sanjay Kanojia/AFP/Getty Images

Ο Δρ Andy Turner, αναπληρωτής καθηγητής συστημάτων μουσώνων στο Πανεπιστήμιο Reading και επικεφαλής συγγραφέας για το IPCC, δήλωσε: «Ειδικά για τους μουσώνες στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, την ανατολική Ασία και το κεντρικό Sahel [στην Αφρική], οι βροχοπτώσεις των μουσώνων είναι αναμένεται να αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα. Ωστόσο, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές των μουσώνων θα κυριαρχούνται από τις επιπτώσεις της εσωτερικής μεταβλητότητας. Κάθε επιπρόσθετος βαθμός θέρμανσης θα επιτείνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων γεγονότων στις περιοχές των μουσώνων, όπως περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρών και ξηρασίας ».

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται επίσης άμεσα από τους παγετώνες για το νερό και τη γεωργία τους , και αυτοί είναι επίσης πιθανό να συγκαταλέγονται μεταξύ των υδάτινων συστημάτων που έχουν πληγεί περισσότερο. Ο Roger Braithwaite, επίτιμος ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε: «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι παγετώνες σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν αρνητικές ισορροπίες μάζας ακόμη και με τις τρέχουσες παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες. Επομένως, οι παγετώνες δεν είναι «ασφαλείς» σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού [η οποία περιορίζει τη θέρμανση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου ως φιλοδοξία και στους 2 βαθμούς ως εξωτερικό όριο] ».

Ο Μέρεντιθ πρόσθεσε: «Οι παγετώνες παγκοσμίως έχουν υποχωρήσει από τη δεκαετία του 1990. Αυτό είναι πρωτοφανές σε τουλάχιστον δύο χιλιετίες και είναι ένα σαφές σήμα για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης. Για πολλές κοινότητες κατάντη, οι παγετώνες υψηλών βουνών είναι θεμελιώδεις για τον τρόπο ζωής τους, παρέχοντας μια αξιόπιστη πηγή γλυκού νερού για πόση και άρδευση καλλιεργειών. Καθώς αυτοί οι παγετώνες συνεχίζουν να υποχωρούν, αρχικά το ισχυρότερο τήγμα θα προκαλέσει μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών, χιονοστιβάδων και κατολισθήσεων – άμεσους κινδύνους για όσους ζουν κατάντη. Σε εύθετο χρόνο, η μείωση του διαθέσιμου γλυκού νερού θα μετατοπίσει τον κίνδυνο να είναι αυτός της ξηρασίας. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν κάτω από τα μεγάλα συστήματα παγετώνων του βουνού, όπως τα Ιμαλάια. αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό για τη ζωή και τα μέσα διαβίωσής τους ».

Ο παγετώνας Kviarjokull που υποχωρεί στην Ισλανδία. Από τη δεκαετία του 1990, το 90% των παγετώνων της Ισλανδίας υποχωρούν.
Ο παγετώνας Kviarjokull που υποχωρεί στην Ισλανδία. Από τη δεκαετία του 1990, το 90% των παγετώνων της Ισλανδίας υποχωρούν. Φωτογραφία: Sean Gallup/Getty Images
Ο καπνός ανεβαίνει από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία

Αυτές οι επιπτώσεις στα συστήματα ύδρευσης φέρνουν ήδη καταστροφή σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τη φτώχεια, διαταράσσοντας τις κοινωνίες και μετατρέποντας τη ζωή σε καθημερινό αγώνα για μερικούς από τους πιο ευάλωτους, δήλωσε ο Jonathan Farr, ανώτερος αναλυτής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid. Το

Έδειξε το Μαλάουι, όπου η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη, η λίμνη Chilwa, είναι κεντρική για τη ζωή 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων. «Ενώ τα επίπεδα του πάντα κυμαινόταν, συμβαίνει τώρα πιο συχνά και σε ακραία επίπεδα, επηρεάζοντας τις τοπικές κοινότητες. Οι γυναίκες, οι περισσότερες φορές υπεύθυνες για την εξασφάλιση νερού για τις οικογένειές τους, μπορούν συχνά να κάνουν ουρά στην γεώτρηση για πολλές ώρες, μερικές φορές όλη τη νύχτα, περιμένοντας να ξαναγεμίσουν τα επίπεδα στο σημείο που θα μπορούν να αντλήσουν νερό».

Οι κυβερνήσεις που θα συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop26 στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο πρέπει να λάβουν μέτρα όχι μόνο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για την παροχή χρηματοδότησης στα φτωχά έθνη για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη φαίνονται, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα