Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι συνεχίζει να φέρνει μετανάστες στα σύνορά της
Η Πολωνία κατηγόρησε τη Λευκορωσία την Κυριακή ότι συνεχίζει να μεταφέρει μετανάστες στα σύνορά της, παρά την εκκαθάριση στρατοπέδων κοντά στα σύνορα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας ξεκίνησε μια περιοδεία στα κράτη της Βαλτικής για να αναζητήσει υποστήριξη στην κρίση.
Η Ευρώπη υποστηρίζει ότι η Λευκορωσία μεταφέρει αεροπορικώς χιλιάδες ανθρώπους από τη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια τους ωθεί να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μινσκ αρνείται ότι υποδαυλίζει την κρίση.
«Το Σάββατο μια ομάδα περίπου 100, πολύ επιθετικών, αλλοδαπών, μεταφέρθηκαν στα σύνορα από Λευκορώσους στρατιώτες και προσπάθησαν να μπουν στην Πολωνία δια της βίας. Οι (πολωνικές) υπηρεσίες το απέτρεψαν» ανέφερε η συνοριοφυλακή σήμερα στο Twitter.
Το Σάββατο καταγράφηκαν 208 απόπειρες μεταναστών να μπουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, λίγο περισσότερες απ’ όσες έγιναν την Παρασκευή αλλά πολύ λιγότερες από τις 501 που καταγράφηκαν την Τετάρτη. Η γειτονική Λιθουανία ανακοίνωσε ότι 44 μετανάστες επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να μπουν στο έδαφός της το Σάββατο.
Περίπου δέκα μετανάστες από το Ιράκ, που μίλησαν στο λιθουανικό ειδησεογραφικό πόρταλ DELFI, είπαν ότι μεταφέρθηκαν δια της βίας στα σύνορα με στρατιωτικά φορτηγά από τους Λευκορώσους στρατιωτικούς, οι οποίοι αγνόησαν την επιθυμία τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την Εσθονία, για να συζητήσει την κρίση με την ομόλογό του, Κάγια Κάλας. Αργότερα θα μεταβεί στη Λιθουανία και τη Λετονία.
«Σήμερα, στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας, αντιμετωπίζουμε ένα νέο είδος πολέμου, έναν πόλεμο στον οποίο οι μετανάστες είναι όπλα, η παραπληροφόρηση είναι όπλο, έναν υβριδικό πόλεμο» είπε ο Μοραβιέτσκι, προειδοποιώντας ότι είναι υπό συζήτηση η επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων στη Λευκορωσία.
Μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου SW Research που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rzeczpospolita δείχνει ότι το 55,1% των Πολωνών ανησυχεί ότι η κρίση στα σύνορα μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλη σύρραξη.
Το Σάββατο πάντως εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Βαρσοβία και κοντά στα σύνορα ζητώντας να παρασχεθεί βοήθεια στους μετανάστες.