Facebook: Τι κρύβεται πίσω από το μεγάλο κρασάρισμα – Το σενάριο που έφερε στο προσκήνιο ένας… αγοραστής
Αναλυτές υποστηρίζουν πως την ώρα του μεγάλου κρασαρίσματος στο facebook βρέθηκαν εκτεθειμένα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών, τα οποία είναι διαθέσιμα για πώληση σε γνωστό φόρουμ χάκερ, την ώρα που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν εκτός λειτουργίας.
Χαρακτηριστικά, ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με το ποσό να φτάνει τα 7,5 εκατ. δολάρια, δηλαδή ο ένας λογαριασμός αξίζει 5.000 δολάρια.
Ο πωλητής, σε ανάρτησή του, ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρεία που εργάζεται για να πάρει από το Facebook δεδομένα. Ο ίδιος, προσθέτει πως η εταιρεία λειτουργεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έχει πάνω από 18.000 πελάτες, ενώ φαίνεται να υπογραμμίζει πως «είμαστε νόμιμη εταιρεία».
Έτσι, όσοι αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, θα μπορούν να αποκομίσουν τεράστιο κέρδος, καθώς θα έχουν συλλέξει «δωρεάν» πληροφορίες εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν ΜΜΕ των ΗΠΑ, ένα εξωτερικό χακάρισμα θεωρείται λιγότερο πιθανή εξήγηση, ενώ τα «βλέμματα» επικεντρώνονται σε εσωτερική «παρέμβαση». Το πρόβλημα εντοπίστηκε στις αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο Border Gateway Protocol του Facebook.
Το «BGP» επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δρομολόγησης στο διαδίκτυο και μεταφέρει τους χρήστες στους ιστότοπους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση, βοηθώντας τους να τα αναγνωρίσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως «Domain Naming System».