ΚΙΝΑΛ: Τα συν και τα πλην στην κούρσα διαδοχής μπροστά σε πιθανό εκλογικό αιφνιδιασμό
Με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πρέπει να τρέξουν άμεσα. Ο κίνδυνος παρατεταμένης εσωστρέφειας καραδοκεί με τα καμπανάκια κινδύνου να ηχούν όλο και πιο δυνατά όσο ισχυροποιείται το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών. Η Φώφη Γεννηματά ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη σε ένα περιβάλλον που γεννά ευκαιρίες τόσο για την ίδια όσο και για το Κίνημα Αλλαγής, αλλά ταυτόχρονα και παγίδες.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Τα πράγματα ενδέχεται να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για το Κίνημα Αλλαγής αν στο σενάριο προστεθεί και αυτό που οι περισσότεροι φοβούνται στις εσωκομματικές κάλπες είτε λόγω πανδημίας είτε λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος να προσέλθει τελικά πολύ μικρότερος αριθμός μελών και φίλων του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ.
Λιγότεροι από 100.000 ψήφοι θα ήταν καταστροφή αναφέρει χωρίς περιστροφές βετεράνος του χώρου.
Η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της έχοντας το πρόσταγμα στις διαδικασίες ως πρόεδρος του κόμματος επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία και ίσως πλέον να βιάζεται περισσότερο ακόμη κι από τον Ανδρέα Λοβέρδο να κλείσει τη διαδικασία για να ανοίξει το πεδίο της πολιτικής σύγκρουσης.
Η κα Γεννηματά σε αυτή τη μάχη προτάσσει το χαρτί της δικής της συνεισφοράς στην παράταξη και το κόμμα. Κράτησε το ΚΙΝΑΛ όρθιο σε μια περίοδο σκληρού διπολισμού σημειώνουν από το περιβάλλον της και σήμερα, ακριβώς γιατί η Χαριλάου Τρικούπη συνέχισε να έχει παρέμβαση και να είναι διαρκώς μέσα στις εξελίξεις, το ενδιαφέρον για την κούρσα διαδοχής διατηρείται υψηλό.
Τα συν και τα πλην
Ίσως όμως το πιο ισχυρό επιχείρημά της να είναι πλέον η ίδια η συμπεριφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος τους τελευταίους μήνες της ασκεί δριμεία κριτική φτάνοντας να την ταυτίζει με τον Αλέξη Τσίπρα. Οι πόντοι που κερδίζει η κα Γεννηματά από τα πυρά που ανταλλάσσει με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Πρωθυπουργό τονώνουν τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να επιβεβαιώνει την παλαιότερη ρήση της «ότι μας χωρίζει άβυσσος από τη ΝΔ» και με την αυτόνομη πορεία να δικαιώνεται ως στρατηγική επιλογή.
Όμως εκεί που κερδίζει πόντους είναι στο ζήτημα του μη ετεροπροσδιορισμού. Στο φόντο των καταιγιστικών ερωτημάτων που θα πέσουν στη δημόσια συζήτηση στη βάση των μετεκλογικών συνεργασιών και στο φόντο των συσχετισμών που δημιουργεί η απλή αναλογική η αυτονομία αναδεικνύεται όπως εκτιμούν συνεργάτες της στο μεγάλο της όπλο μια και η ίδια δεν έχει αφήσει περιθώρια στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ να έχουν αμφιβολίες για το αν η ίδια κοιτά είτε Δεξιά είτε Αριστερά.
Αναμφίβολα όμως στα αρνητικά δεδομένα θα πρέπει να καταμετρηθεί η αδυνατισμένη εικόνα του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις κι αυτό την ώρα που όλοι πιστώνουν στα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ότι οι προτάσεις είναι από τις καίριες και περιεκτικές που κατατίθενται στην πολιτική αντιπαράθεση.
Εκεί που παρατηρείται το κενό στη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ και προφανώς χρεώνεται στην πρόεδρο είναι οι χαμηλές πτήσεις τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται από την κυβερνητική φθορά και ο κ. Τσίπρας όπως παρατηρούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος εισπράττοντας έστω και οριακά από τα οφέλη της δυσαρέσκειας των πολιτών.
ΑΝΕΛοποίηση
Την ίδια στιγμή τα σενάρια της διαδοχής δίνουν και παίρνουν για την επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ. Μια νίκη Λοβέρδου με τον ίδιο να έχει σαφώς οριοθετηθεί απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφουν ένα κόμμα δεκανίκι στη ΝΔ.
- Στις αναλύσεις που γίνονται για την κατανομή των δυνάμεων στην προεκλογιkή κούρσα υπάρχει και ο παράγοντας των στελεχών που βλέπουν την πολιτική ως καριέρα.
Πρόσωπα με εμπειρία και στο χώρο αλλά και παλαιότεροι στο ΠΑΣΟΚ φέρνουν το παράδειγμα των ΑΝΕΛ και το πως στελέχη της δεξιάς πολυκατοικίας μετά το ναυάγιο της κυβερνητικής συνεργασίας όχι μόνο παρέμειναν με τον κ. Τσίπρα αλλά εντάχθηκαν και στο ΣΥΡΙΖΑ για να επανεκλεγούν. Κάτι αντίστοιχο βλέπουν να συμβαίνει και με στελέχη του ΚΙΝΑΛ με πολλούς να προσβλέπουν στη μεταπήδηση τους στη ΝΔ.