Ανάλυση: Αλλαγή στρατηγικής σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου ενόψει ΔΕΘ και ανασχηματισμού

Ανάλυση: Αλλαγή στρατηγικής σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου ενόψει ΔΕΘ και ανασχηματισμού

Λίγες ημέρες πριν την παρουσία τους στη ΔΕΘ Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίρπας καθαρίζουν τις εκκρεμότητες και επιχειρούν μια πολιτική επανεκκίνηση ενόψει μια θερμής πολιτικής περιόδου κατά την οποία η πόλωση θα κλιμακώνεται με αναπόφευκτα ολοένα και περισσότερο εμφανή τα προεκλογικά της χαρακτηριστικά. Οι επιθέσεις πλέον θα αφορούν τα πρόσωπα με τα δυο επιτελεία να ρίχνονται στο έργο της πολιτικής αποδόμησης του πολιτικού προφίλ του αντιπάλου.

Tου Σωτήρη Μπολάκη

Μετράμε ώρες πριν τον φημολογούμενο ανασχηματισμό και λίγες μόνο ημέρες από την έναρξη της ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ και έχοντας το χρόνο να σκεφτεί στο αεροπλάνο, όταν θα φτάσει στην Αθήνα τη Δευτέρα πιθανότατα να έχει έτοιμο στο μυαλό του το νέο υπουργικό σχήμα.

Οι πληροφορίες θέλουν το ανασχηματισμό δομικό, με μετακινήσεις υπουργών και νέες εισόδους στην κυβέρνηση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στρατηγική παραμένει η υλοποίηση του προγράμματος της ΝΔ για την οποία απαιτείται μια ανανέωση της μεταρρυθμιστικής πορείας της κυβέρνησης. Το χαρτί του ανασχηματισμού είναι από τα πιο ισχυρά που διαθέτει ένας πρωθυπουργός και όπως όλοι οι προκάτοχοί του έτσι και ο κ. Μητσοτάκης το ρίχνει την κατάλληλη στιγμή για τον εκείνον.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων με τον χρόνο που επιλέγει να κάνει τον ανασχηματισμό αναμένεται να προσωποποιήσει και τη συγγνώμη που είπε για τις μεγάλες καταστροφές με τις ευθύνες να αποδίδονται όπως ο ίδιος έχει ήδη πει ότι θα κάνει με κρύο αίμα. Σκοπός του να παρουσιαστεί ως ο πολιτικός που δεν παίρνει τις αποφάσεις κάτω από την πίεση της επικοινωνίας και της κοινής γνώμης ή των επιθέσεων της αντιπολίτευσης αλλά σε χρόνο που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το έργο της κυβέρνησής του.

Οι κινήσεις Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη πλευρά κάνει τους δικούς του σχεδιασμούς μετά από μια ακόμη βράβευσή του στη Γερμανία, την τρίτη κατά σειρά σε γερμανικό έδαφος, αυτή τη φορά απο το κρατίδιο της Βεστφαλίας. Πρόκειται για το βραβείο ειρήνης το οποίο μοιράζεται με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

  • Ο κ. Τσίπρας κόντρα στην ελληνική πραγματικότητα στο εξωτερικό συντηρεί το ηγετικό του προφίλ χαίροντας εκτίμησης και σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικής αναγνώρισης τόσο για τις πρωτοβουλίες του ως πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αιχμή την Συμφωνία των Πρεσπών όσο όμως και για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παραμένει ο αρχηγός του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη και μάλιστα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας δεν απεμπολεί αυτή την αναγνώριση και από τους σοσιαλδημοκρατικούς κύκλους και κόμματα και επενδύει σε αυτό.

Στο εσωτερικό μάλιστα φρόντισε μπροστά στην νέα περίοδο που ανοίγεται να κάνει την  πρώτη κίνηση στο εσωκομματικό πεδίο βάζοντας φρένο στον Παύλο Πολάκη και τις θεωρίες του για τα εμβόλια αποσπώντας από τον ίδιο δήλωση συμμόρφωσης με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ υπερ των καθολικών εμβολιασμών του πληθυσμού.

“Πετροπόλεμος”

Ο τόνος της αντιπαράθεσης δόθηκε στην ολομέλεια της με την αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές. Οι επιθέσεις πλέον γίνονται στοχευμένα στο πρόσωπο του καθενός.

Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση του ιδιωτικού ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για να εγκαταστήσει την κόρη του στο Πανεπιστήμιο Γέιλ. Το ταξίδι συνέπεσε με την ανακοίνωση των βάσεων με 40.000 υποψήφιους να μένουν εκτός πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι μισοί εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που εφάρμοσε σε μια χρονιά υγειονομικής κρίσης το υπουργείο Παιδείας.

  • «Ένας πρωθυπουργός που δεν έχει περάσει ούτε έξω από τα ελληνικά πανεπιστήμια και που έχει την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τα παιδιά του απευθείας στο εξωτερικό για σπουδές, αποφασίζει να «κόψει τα φτερά» χιλιάδων μαθητών που επέλεξα να σπουδάσουν στην πατρίδα τους» έγραψε για τον κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βρώμικη δουλειά για τα ιδιωτικά κολέγια έγινε επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου με την ίδια την Υπουργό Παιδείας στην ΕΡΤ να δίνει νέες λαβές για επιθέσεις η οποία έφτασε στο σημείο να υπεραμύνεται την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με τη φράση «οι νέοι δεν εγκλωβίζονται στα πανεπιστήμια».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολιάζοντας τη δήλωση αλλά και την απάντηση του Υπουργείου που ουσιαστικά επιβεβαίωνε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε και πολιτική διάσταση στις δηλώσεις για τις νέες βάσεις δίνοντας και άρωμα ανασχηματισμού. «Σύντομα η κα Κεραμέως δεν θα είναι «εγκλωβισμένη» σε κυβερνητική θέση» έγραψε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο προσωπικό τόνο ήρθε η απάντηση από τον κυβερνητικός εκπρόσωπο με τον Γιάννη Οικονόμου να στοχεύει στα υφολογικά και ηθικά αισθητήρια του κ. Τσίπρα. Στις έμμεσες αναφορές στην οικογένεια του κ. Τσίπρα για το ταξίδι «εγκατάστασης» της κόρης του Πρωθυπουργού ο κ Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν θα ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο της εμπλοκής των συζύγων και των παιδιών του αντίπαλου γιατί «είναι θέμα ηθικής και πολιτικής τιμής».

Οι διακοπές

Ένα δημοσίευμα της Αυγής πάντως ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης. Το δημοσίευμα για τα τριήμερα του πρωθυπουργού σε λίγους μόλις μήνες προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μαξίμου το οποίο απάντησε με μακροσκελές non paper με το οποίο έδινε αναλυτικά στοιχεία με βάσει τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργικού γραφείου από το 2015 μέχρι και σήμερα για το πρόγραμμα του νυν και πρώην Πρωθυπουργού μόνο τον Αύγουστο.

Αύγουστος 2021 Μητσοτάκης16 εργάσιμες μέρες / 25 ενέργειες

  • 11 Συσκέψεις / Τηλεδιασκέψεις
  • 4 Επισκέψεις
  • 5 Δηλώσεις / συνεντεύξεις / συνεντεύξεις τύπου / Ομιλίες
  • 5 Συναντήσεις

Αύγουστος 2018 Τσίπρας8 εργάσιμες μέρες / 8 ενέργειες

  • 2 συναντήσεις
  • 2 συσκέψεις
  • 4 ομιλίες

Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συγκριτικά στοιχεία που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου με την ειδοποιό διαφορά ότι τόσο φέτος όσο και το 2020 η χώρα περνούσε δυο μεγάλες κρίσεις, τις καταστροφικότερες πυρκαγιές των τελευταίων 14 ετών και την πολεμική κρίση στο Αιγαίο και τη μεσόγειο με την Ελλάδα να φτάνει στα πρόθυρα μια ένοπλης σύρραξης με την Τουρκία.

  • Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το χορό των επιθέσεων με αιχμές για καλοκαιρινές διακοπές είχε ανοίξει ο ίδιος ο κ. Οικονόμου την ώρα της μάχης με τις φλόγες όταν ο κ Τσίρπας με ανάρτησή του ασκούσε κριτική για τις καμένες εκτάσεις και τις καταστροφές σε Εύβοια και Ηλεία.

Τότε ο κ. Οικονόμου κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα για λαϊκισμό «από την ασφάλεια των καλοκαιρινών του διακοπών». 

Σχετικά Άρθρα