Agahan Farhad: Ο πρώτος Έλληνας πολίτης που σώθηκε από τους Ταλιμπάν- Η επιχείρηση για τον διερμηνέα- Η ιστορία του
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών.
Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Agahan Farhad, διερμηνέας, είναι ο πρώτος Έλληνας πολίτης (Αφγανός με ελληνική υπηκοότητα) που σώθηκε από τα χέρια των Ταλιμπάν και βρίσκεται, πλέον, σώος στην Ισλαμαμπάντ.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρώτος Ελληνας πολίτης μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, και στη συνέχεια σχετικών συνεννοήσεων του υπουργείου με ΥΠΕΞ άλλων κρατών, ο Έλληνας πολίτης Agajan Farhad μεταφέρθηκε με ασφάλεια από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ, όπου τον υποδέχθηκαν αξιωματούχοι της ελληνικής πρεσβείας.
Αυτή τη στιγμή στελέχη της ελληνικής πρεσβείας βρίσκονται μαζί του και προετοιμάζουν την επιστροφή του στην Ελλάδα, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο Farhad είναι ένα έμπειρος διερμηνέας στον τομέα της μετανάστευσης με δεξιότητες διαχείρισης ομάδας. Μιλά τις γλώσσες ή διαλέκτους Dari, Pashto, Farsi, Urdu Punjabi, δεξιότητες ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Έχει ιστορικό εργασίας σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Διαχειριστής της σελίδας “Ομάδα διερμηνέων στην Ελλάδα” στο Facebook, που σχετίζεται με ευκαιρίες απασχόλησης διερμηνέων στην Ελλάδα. Έχει μεγαλώσει στη χώρα μας και αποφοίτησε από το 5ο ΕΠΑΛ Αθήνας.
Στο πλαίσιο ενός προγράμματος της Microsoft, η δημοσιογράφος Σουζάνα Ρέϊ είχε περιγράψει παλαιότερα την ιστορία του Farhad στην Ελλάδα.
Η ιστορία του Farhad
Το σπίτι ήταν άδειο όταν γύρισε σπίτι από το σχολείο ένα απόγευμα.
Ο οκτάχρονος Farhad Agajan βγήκε έξω για να ρωτήσει αν κάποιοι γείτονες είχαν δει τη μητέρα του ή τα αδέλφια του. Κλαίγοντας και ολοένα και πιο ξέφρενος, έφτασε στο σπίτι ενός συγγενή του που ζούσε εκεί κοντά και άκουσε τα λόγια που τον άλλαξαν για πάντα: «Μου έδωσε χρήματα και μου είπε:« Η ζωή σου κινδυνεύει. Πάρτε αυτό και φύγετε, αμέσως », θυμάται ο Agajan.
Θα περάσει την επόμενη δεκαετία ως ασυνόδευτος ανήλικος, ταξιδεύοντας από το Αφγανιστάν μέσω του Πακιστάν, του Ιράν και της Τουρκίας προτού προσγειωθεί στην Ελλάδα σε ηλικία 16 ετών και τελικά μάθει ότι η μητέρα του ήταν ακόμα ζωντανή στο σπίτι. Μέχρι τότε, είχε ερωτευτεί τη νέα του χώρα και θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα.
Τώρα, αν και ο Agajan μιλάει με τη μητέρα του μέσω Skype κάθε εβδομάδα, υποβάλλει αίτηση για ελληνική υπηκοότητα και επικεντρώνεται στο να επιστρέψει στο υιοθετημένο σπίτι και τους ανθρώπους του. Η ανθεκτικότητα και η αισιοδοξία που καλλιέργησε σε όλη τη δοκιμασία του ήταν αυτό που τον πέρασε-και αυτό που άνοιξε το δρόμο προς την επιτυχία καθώς ο 28χρονος τώρα συνεργάζεται με το Mercy Corps ως υπάλληλος πεδίου σε καταυλισμούς προσφύγων ενώ τελείωσε το λύκειο και μαθαίνει προγραμματισμό υπολογιστών.
Ο Agajan είναι ένας από τους περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους – το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί . Αυτό το εκπληκτικό ποσοστό περιλαμβάνει περισσότερους από 21 εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι έπρεπε να φύγουν σε άλλη χώρα. Στη Συρία , όπου ο πόλεμος έχει δημιουργήσει μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στη ζωή μας, 11 εκατομμύρια άνθρωποι, ή ο μισός πληθυσμός, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα τρία τέταρτα από αυτά είναι γυναίκες και παιδιά.
Η απόδραση του Agajan από το Αφγανιστάν προηγείται της τρέχουσας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης και τον έχει φέρει σε μια ιδανική κατάσταση για να βοηθήσει τους άλλους να αντιμετωπίσουν το τραύμα. Αναγνωρίζοντας τους ισχυρούς τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες, η Microsoft εργάζεται για να φέρει τα κατάλληλα εργαλεία σε ανθρώπους όπως ο Agajan και οργανώσεις βοήθειας όπως το Mercy Corps.