Οι δέκα περιοχές της Αττικής με τον πιο μολυσμένο αέρα από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική από την ζέστη και την μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη.
Από νωρίς χθες το απόγευμα φαινόταν πως η Αθήνα και η Αττική γενικότερα θα καλυπτόταν από το σύννεφο που προερχόταν από την φωτιά.
Όσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση γινόταν όλο και πιο δύσκολο, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις 3-4:00 τα ξημερώματα, όπου η ατμόσφαιρα είχε γίνει αποπνικτική.
Γι αυτό το λόγο το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποφάσισε να χτυπήσει συναγερμό, ζητώντας από τους πολίτες να κλείσουν πόρτες και παράθυρα των σπιτιών τους και να μείνουν μέσα, λόγω των μεγάλων ποσοστών επιβλαβών σωματιδίων στον αέρα.
Το iqair.com έχει τη λίστα με τις 10 περιοχές της Αττικής που έχουν τον πιο μολυσμένο αέρα, με το Περιστέρι να είναι στην κορυφή και να το ακολουθούν Παλαίο Φάληρο και Ρέντης.
“Όχι άσκοπες μετακινήσεις για όσους έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα”
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε ότι χρειάζεται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους όσοι έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Αναλυτικότερα, ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με τον Διονύση Χατζημιχάλη, δήλωσε: «Οι άνθρωποι που είναι πολύ επιρρεπείς στο να έχουν κάποια προβλήματα από τα σωματίδια είναι οι άνθρωποι με τα χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υγιείς είναι άτρωτοι, καθώς αν εισπνεύσουν μεγάλες ποσότητες, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα βήχα, ρινίτιδας ή δυσκολία στην αναπνοή».
Όταν έχει μεγάλη φωτιά αυτό είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει πάντα και παρότι αυτά τα σωματίδια είναι πολύ μικρά μπορεί κάποιος να τα δει με γυμνό μάτι. Όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αυτών των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μπορούν να μπουν μέσω της στοματικής ή ρινικής οδού, μέσα στον πνεύμονα.
«Αυτό που παίζει ρόλο είναι η ποσότητα που θα εισέλθει, ο χρόνος που θα εκτεθεί κάποιος και αυτό που έχει σημασία είναι αν υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Η χρήση μάσκας μπορεί να εμποδίσει την εισπνοή των σωματιδίων και την εναπόθεσή τους στους πνεύμονες. Σε κάθε περίπτωση άνθρωποι ηλικιωμένοι ή με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να μην κυκλοφορήσουν άσκοπα έξω από το σπίτι τους».