Το Αστεροσκοπείο είχε προβλέψει την πορεία της πυρκαγιάς στη Ζήρια Αχαϊας- Το σύστημα IRIS 2.0 και τα νέα μοντέλα πρόγνωσης (vid)
Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιγραφή του τρόπου με τον οποίο οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών συνέδραμαν στην πρόγνωση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς στην Ζήρια Αχαϊας, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα, παρουσιάζουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη. Πρόκειται για το αναβαθμισμένο σύστημα IRIS 2.0 που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί μια πυρκαγιά.
Στο ακόλουθο βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση που παρείχε το IRIS 2.0 για τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Ζήρια (Αχαΐα) το μεσημέρι του Σαββάτου, 31 Ιουλίου 2021, κατόπιν ενεργοποίησης του από το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Η προβλεπόμενη πορεία των πύρινων μετώπων αναπαρίσταται με τις κόκκινες αποχρώσεις, ενώ με τη λευκή γραμμή απεικονίζεται η περίμετρος της πυρκαγιάς όπως αυτή χαρτογραφήθηκε την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 στις 12:30 από την υπηρεσία Copernicus EMS.
Στην επόμενη εικόνα παρουσιάζεται η σύγκριση μεταξύ της προβλεπόμενης (κόκκινο) και της πραγματικής (μαύρο) περιμέτρου της πυρκαγιάς την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 στις 12:30. Όπως φαίνεται, υψηλός είναι ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ της πρόγνωσης που παρείχε το IRIS 2.0 και της πραγματικής εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Μέρος της υπερεκτίμησης της εξάπλωσης της πυρκαγιάς αποδίδεται στο γεγονός πως το IRIS 2.0 δε λαμβάνει υπόψη του τις προσπάθειες κατάσβεσης και ελέγχου. Υπό αυτή την έννοια, η πληροφορία που παρέχεται από το IRIS 2.0 αφορά το χειρότερο σενάριο κατά το οποίο η φωτιά εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα.
Το IRIS 2.0 αποτελεί τη νέα, σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του IRIS, ενός συστήματος για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών που ανέπτυξε και υλοποιεί επιχειρησιακά το ΕΑΑ/ΜΕΤΕΟ από το 2019 μέχρι και σήμερα. Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του, το IRIS 2.0 έχει αναβαθμιστεί ώστε να παρέχει λεπτομερέστερη πληροφορία (50 x 50 m) για την αναμενόμενη κίνηση των πύρινων μετώπων (με βάση την τοπογραφία, τον καιρό, και την καύσιμη ύλη), λαμβάνοντας πάντα υπόψη του τις πολύ σημαντικές αμφίδρομες αλληλεπιδράσεις μεταξύ της φωτιάς και του καιρού («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»). Πιο σημαντικά ωστόσο, το IRIS 2.0 μπορεί σήμερα να παρέχει προγνωστική καθοδήγηση για την αναμενόμενη συμπεριφορά πυρός μιας δασικής πυρκαγιάς. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της πρόσφατης πυρκαγιάς στη Ζήρια (Αχαΐα), όπου το IRIS 2.0 ενεργοποιήθηκε από το ΠΣ και παρείχε εντός 30’ 6ωρη πρόγνωση συμπεριφοράς και εξάπλωσης, και εντός 70’ την αντίστοιχη 24ωρη πρόγνωση.
Πηγή: meteo.gr