Locdown: Οι νέοι αναζητούσαν διεγερτικές ουσίες και οι ηλικιωμένοι ηρεμιστικά
Μεγάλο ενδιαφέρει παρουσιάζει τι αναζητούσαν οι πολίτες στην διάρκεια του locdown καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι νέοι έψαχναν διεγερτικές ουσίες και οι ηλικιωμένοι ηρεμηστικά.
Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο ψυχίατρος και πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης, επισήμανε ότι εκτινάχθηκε κατακόρυφα η χρήση κυρίως των διεγερτικών, μέσα στην πανδημία.
Αρνητικός ήταν, όπως είπε «ο αντίκτυπος της πανδημίας και στη χρήση αλκοόλ και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (όπως τζόγος, διαδικτυακή εξάρτηση, κλπ)».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε έκθεση του ΟΗΕ βάσει της οποίας διαφαίνεται μια «πανδημία εν μέσω πανδημίας», αναφορικά με τη χρήση ηρεμιστικών από ηλικιωμένους, που ως ευπαθείς στον κορονοϊό, χρειάστηκε να ηρεμούν επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο. «Δέχθηκαν μεγάλο κομμάτι πίεσης με την απειλή αυτή για τη ζωή τους» υπογράμμισε σχετικά, ενώ πρόσθεσε: «Η κατάχρηση φέρνει μακροχρόνια, άνοια και προβλήματα στην βάδιση, πτώσεις κλπ».
Στο νοσοκομείο με κοροναϊό ο Τάκης Χρυσικάκος-Είναι πλήρως εμβολιασμένος
Αναφερθείς στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) τόνισε ότι γίνεται συζήτηση και εσωτερικά για την οργανωτική αναδιάρθρωσή του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ποτέ δεν απειλήθηκε ο ρόλος των θεραπευτικών κοινοτήτων. «Η πανδημία δημιούργησε καινούρια δεδομένα με τα εξαρτητικά άτομα, κι εμείς προσαρμοζόμαστε» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λιάπης.
Από την πλευρά της, η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη σημείωσε ότι η Ψυχική Υγεία διαταράχθηκε και θα συνεχίσει να μας απασχολεί και μετά το πέρας της πανδημίας. «Εμβόλιο στην ψυχική Υγεία, δεν έχει βρεθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν έγκειται στις παράνομες ουσίες, ωστόσο υπήρξε αύξηση στη χρήση συνταγογραφούμενων ουσιών τέτοιου είδους.
«Πρέπει να εκπαιδευτούμε στην απώλεια ελέγχου και στο να αντεπεξερχόμαστε σε καταστάσεις αβεβαιότητας. Ειδικά οι νέοι μας πρέπει να μάθουν τη διαχείριση μιας κρίσης και όχι το να καταφεύγουν σε ουσίες» είπε, ενώ συμπλήρωσε σχετικά: «Ο περιορισμός δραστηριότητας (ήτοι η ανεργία) αυξάνει τη θνησιμότητα. Αυτοκαταστροφικές κινήσεις έως και η αυτοκτονία, είναι η κορύφωση».
Πηγή: ertnews.gr