Π.Καραμερτζάνης: Ο Έλληνας που έζησε το απόλυτο lockdown του Βιετνάμ- Επί 21 μέρες σε δωμάτιο ξενοδοχείου- Το πείραμα που πέτυχε
Το Βιετνάμ είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που αντιμετώπισαν εξαιρετικά αποτελεσματικά το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) από την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου του 2020 ότι πρόκειται για πανδημία.
Μέσα σε αυτούς τους 16 μήνες η αχανής χώρα με τα 97,58 εκατομμύρια πληθυσμό κατέγραψε μόλις 14.435 κρούσματα μετά από θετικά μοριακά τεστ και επιβεβαίωσε 74 θανάτους πολιτών. Πολλοί ξένοι αναλυτές άσκησαν στην αρχή έντονη κριτική για τους επίσημους αριθμούς που μετέδιδε το κομμουνιστικό καθεστώς του Προέδρου της χώρας και Γενικού Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος Νγκουγιέν Φου Τρονγκ.
Όμως, άλλοι πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές επισήμαναν ότι το Βιετνάμ δεν είχε τυχαία τόσο χαμηλά ποσοστά, ούτε προχώρησε σε… αλχημείες με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Απλά, όπως και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων και επιδημιών τα τελευταία 20 χρόνια εφάρμοσε τα πιο σκληρά, αυστηρά και στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας – μετά την Κίνα- σε όλο τον κόσμο. Μέτρα πρωτοφανή και εξωπραγματικά για τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά δεδομένα.
Σε διεθνές επίπεδο το Βιετνάμ είχε χαρακτηριστεί ως το ιδανικό παράδειγμα στην μάχη κατά του κορωνοϊού και το μέτρο σύγκρισης για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες που οι ρυθμοί της ζωής φάνηκε να επιστρέφουν σε κανονικούς ρυθμούς, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στο σύστημα υγείας, τις υποδομές της χώρας και κυρίως στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ρωσία και την Κίνα, το Βιετνάμ δεν είχε την δυνατότητα να συνάψει συμβόλαια προμήθειας εμβολίων με τους φαρμακευτικούς κολοσσούς αλλά αναγκαστικά περίμενε την αύξηση της παραγωγής των εταιρειών ανάπτυξης των εγκεκριμένων – από τον ΠΟΥ – εμβολίων για τον κορωνοϊό για να προχωρήσει στις παραγγελίες.
Χωρίς καμία καθυστέρηση με τις πρώτες ενδείξεις αύξησης των κρουσμάτων, ακολούθησε την ίδια στρατηγική αντιμετώπισης που υιοθέτησε και στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας, εφαρμόζοντας τα ίδια αυστηρά και σκληρά μέτρα σε χρόνο-ρεκόρ: κλείσιμο των συνόρων, απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ πόλεων και επαρχιών, επιβολή του μέτρου της καραντίνας με κατ’ οίκον περιορισμό για τους πολίτες και στα δωμάτια ξενοδοχείων για τους τουρίστες και επισκέπτες, που είχαν άδεια εισόδου ή παραμονής στην χώρα.
Ειδικά τα ταξίδια περιορίστηκαν στο ελάχιστο για πολύ σοβαρούς λόγους, με ειδική άδεια και για τους ξένους για επαγγελματικούς λόγους κατόπιν αξιολόγησης. Ουσιαστικά, το Βιετνάμ έχει κλείσει ερμητικά τα σύνορά του από τον Μάρτιο του 2020 και η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε επιστήμονες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Η ιστορία του Έλληνα που έμεινε σε καθεστώς απομόνωσης για σχεδόν ένα μήνα
Έτσι, το επαγγελματικό ταξίδι του Παναγιώτη Καραμερτζάνη στο Βιετνάμ, που είχε αναβληθεί ήδη 2 φορές λόγω του κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας, έγινε εφικτό υπό εξαιρετικά αυστηρές προϋποθέσεις. Αυτή τη φορά εγκρίθηκε η σχετική άδεια της κυβέρνησης του Βιετνάμ για την είσοδο στη χώρα του.
Όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στη χώρα ήταν η παραμονή σε αυστηρή καραντίνα, αποκλειστικά εντός του δωματίου του ξενοδοχείου, για διάστημα 14 ημερών. Σύμφωνα, με τις σχετικές οδηγίες η καραντίνα θα ξεκινούσε αμέσως με την άφιξη του κ. Καραμερτζάνη στην Χο Τσι Μίνχ (γνωστή ως «Σαϊγκόν» μέχρι και το 1976 ), τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Βιετνάμ.
Οι κανονισμοί καραντίνας προέβλεπαν πλήρη απομόνωση, δηλαδή ουδεμία επαφή με άλλο άνθρωπο (εργαζόμενο, επισκέπτη, τουρίστα) καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας. Το πρωϊνό και τα γεύματα παραδίδονται από το προσωπικό του ξενοδοχείου μπροστά από την πόρτα του δωματίου και εκεί θα έπρεπε να τοποθετηθούν αργότερα από τον ίδιο, μαζί με τα άπλυτα, τα κλινοσκεπάσματα και τα σκουπίδια καθώς όλα θα έπρεπε απαρεγκλίτως να παραμένουν στον διάδρομο μπροστά στη πόρτα του δωματίου.
Με δεδομένο πως απαγορεύονταν στο προσωπικό του ξενοδοχείου να εισέλθει στο δωμάτιο, προσωπική υγιεινή και η καθαριότητα του δωματίου ήταν ευθύνη του πελάτη και ο ίδιος θα έπρεπε να φροντίζει καθημερινά για την τήρηση των αυστηρών υγιεινομικών πρωτοκόλλων.
Η παραμονή όμως σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου 25 τετραγωνικών μέτρων, έστω με πολύ όμορφη διαρρύθμιση και όλες τις ψηφιακές παροχές (από smart TV μέχρι γρήγορο ίντερνετ) διαθέσιμες δεν είναι εύκολη υπόθεση για έναν ταξιδιώτη, εφόσον παραμένει ουσιαστικά σε καθεστώς απομόνωσης.
Τα πράγματα πήραν όμως μια απρόσμενη τροπή όταν την τέταρτη ημέρα της καραντίνας των δυο εβδομάδων, η κυβέρνηση του Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι η περίοδος καραντίνας θα επεκτείνονταν κατά μία εβδομάδα λόγω έξαρσης κρουσμάτων. Οι λίγες ημέρες, έγιναν 14 και πριν ολοκληρωθεί η πρώτη εβδομάδα, το ειδικό καθεστώς προσωπικής απομόνωσης επεκτάθηκε στις 21 ημέρες.
Όταν ο κ. Καραμερτζάνης επικοινώνησε με τους συνεργάτες της εταιρείας του στο Χα Νόι για να ενημερωθεί για το μέγεθος της έξαρσης, με έκπληξη ενημερώθηκε ότι έχουν τεθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε όλη τη χώρα διότι βρέθηκαν 20 (!) ορφανά κρούσματα στο Χα Νόι, μια πόλη 8 εκατομμυρίων κατοίκων!
Τότε συνειδητοποίησε πόσο αυστηρά και άμεσα είναι τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτή τη χώρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και γιατί το Βιετνάμ είχε τόσο μικρό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τις χώρες της Ασίας και ακόμα μικρότερο αριθμό νεκρών. Τα μέτρα ήταν δρακόντεια, τα όρια…συναγερμού άμεσα και τα περιθώρια εξαιρέσεων, ακόμα και για επίσημους προσκεκλημένους από το εξωτερικό, ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα. Ουδεμία εξαίρεση για οποιοδήποτε λόγω μέχρι το τέλος της πανδημίας, όπως είχε ανακοινώσει από την τηλεόραση η ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η πολιτική της «μηδενικής ανοχής» από την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά σχήμα λόγου ήταν, όπως αποδείχθηκε στην πράξη.
Πηγή: emea.gr