Εμβολιασμός: Προνόμια αλά γαλλικά
Παρά τις αντιδράσεις για πολίτες δύο ταχυτήτων και τα προβλήματα στον εμβολιασμό με τις αντιφατικές αποφάσεις για το AstraZeneca, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βάλει προνόμια για τους εμβολιασμένους. Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ανοίγοντας το δρόμο και για ευρύτερες διευκολύνσεις σε εθνικό επίπεδο για όσους έχουν ολοκληρώσει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες «κλειδώνει» η άρση της υποχρεωτικότητας για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ καταργείται και η υποχρέωση για διενέργεια self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).
Στο πλαίσιο αυτό εντός της εβδομάδας αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής στην κυβέρνηση, προκειμένου να αποτελέσει τον «οδηγό» για να καταρτίσει το σχέδιό της για το σύνολο των προνομίων που θα ισχύσουν το φθινόπωρο.
Στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου βρίσκεται το γαλλικό μοντέλο το οποίο προβλέπει για όσους διαθέτουν Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ελεύθερη είσοδο σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αγώνες, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα, συνέδρια και εκθέσεις). Αντίθετα, όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα είναι υποχρεωμένοι για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ με δική τους μάλιστα χρέωση.
Παράλληλα, ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια κ.α. «Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα» δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Πλήρες πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δίνεται σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου.
Στο τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος, θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και θα προβαίνουν σε εμβολιασμούς πιστοποιώντας ότι τα άτομα πληρούν τα κριτήρια.