Κεραμέως: Κανονικά θα προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ
Οι συγχωνεύσεις τμημάτων ΑΕΙ με γνώμονα τον εξορθολογισμό του πανεπιστημιακού χάρτη θα προχωρήσουν, παρά τις παραδοσιακές πιέσεις, θέτοντας τέλος στην άκριτη μαζική ίδρυση τους, ξεκαθαρίζει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,εν όψει της έναρξης των Πανελλήνιων Εξετάσεων, μέσω της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Η αρχή γίνεται από τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πρότεινε η σύγκλητος του Ιδρύματος, με το υπουργείο να τονίζει πως δεν ισχύει πια η στρατηγική που υιοθετήθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες, ΑΕΙ σε κάθε πόλη.
Η υπουργός τονίζει, επίσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι συνεχίζεται η συνολική προσπάθεια εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη, μετά την άκριτη μαζική ίδρυση ή πανεπιστημιοποίηση άνω των 100 τμημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Μειωμένος αριθμός εισακτέων
Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ, που φτάνουν τους 77.415, για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα είναι κατά 555 θέσεις μειωμένος συγκριτικά με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Παράλληλα, ο συντελεστής που ορίστηκε στα πανεπιστήμια θα λειτουργήσει ως σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Η νέα προσθήκη, που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία αποτελεί ακαδημαϊκό κριτήριο για την εισαγωγή στα ελληνικά Ιδρύματα, επηρεάζει κυρίως τις χαμηλόβαθμες σχολές, οι οποίες σημειώνουν χαμηλές «πτήσεις» τα προηγούμενα χρόνια στις βάσεις εισαγωγής.
Εφόσον κάποιος υποψήφιος έχει επιδόσεις χαμηλότερες από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, δεν θα έχει τη δυνατότητα να εισαχθεί σε κάποιο τμήμα.
Αυτό θα έχει συνέπειες και σε σειρά τμημάτων, καθώς θα δεχθούν λιγότερους εισακτέους από αυτούς που ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας, ενώ αν η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή και από υποψηφίους με πολύ κακές επιδόσεις, μπορεί να μην έχουν και καθόλου εισακτέους.
Συνολικά 77.415 πρωτοετείς θα βρουν μια θέση στα ελληνικά αμφιθέατρα, έναντι 77.970 που ήταν πέρσι.
Οι απώλειες θέσεων εντοπίζονται στα κεντρικά Ιδρύματα, κυρίως σε δημοφιλείς και περιζήτητες σχολές, ενώ αντίθετα αντίστοιχη άνοδο βλέπουν οι αντίστοιχες σχολές με ίδιο αντικείμενο σπουδών στις περιφέρειες. Η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ενισχύσει συγκεκριμένο αριθμό σχολών που βρίσκονται στα περιφερειακά Ιδρύματα με επιπλέον αριθμό εισακτέων, ενώ αντίθετα αποσυμπίεσε κεντρικά Ιδρύματα σε σχολές με υψηλές βαθμολογίες.
Παράλληλα, τα πρώτα «λουκέτα» ήρθαν σε τρία από τα «τμήματα Γαβρόγλου» και η αρχή έγινε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με τέσσερα τμήματα του Ιδρύματος να μη δέχονται φέτος πρωτοετείς. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τμήματα που σημείωσαν πέρσι πολύ χαμηλές βάσεις, ακόμα και κάτω από 1.000 μόρια.
Ανεβαίνει ο πήχης
Η απόφαση για περιορισμό του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά Ιδρύματα ανεβάζει τον πήχη και αυξάνει τον ήδη έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των αριστούχων και των μαθητών με καλές επιδόσεις για μία θέση σε δημοφιλείς σχολές. Είναι δεδομένο ότι οι σχολές που είδαν τον αριθμό των πρωτοετών τους να μειώνεται για τον Σεπτέμβριο του 2021, θα δουν άνοδο στη βάση εισαγωγής τους, ακόμα και μικρή, εφόσον οι υποψήφιοι κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι όσον αφορά τις επιδόσεις τους.
Αντιθέτως, ο πήχυς χαμηλώνει για αρκετές σχολές που βρίσκονται σε περιφερειακά Ιδρύματα, διαθέτουν όμως υψηλή ζήτηση, εφόσον ο αριθμός εισακτέων τους ανεβαίνει.
Την ίδια ώρα, δυσκολεύει η εισαγωγή σε αρκετές σχολές κεντρικών Ιδρυμάτων για τους υποψηφίους, καθώς ο αριθμός εισακτέων τους μειώνεται και διοχετεύεται σε κάποιες περιπτώσεις σε περιφερειακά τμήματα. Φυσικά, τα τμήματα των κεντρικών πανεπιστημίων κερδίζουν διαχρονικά την υψηλότερη ζήτηση από τους υποψηφίους, καθώς λόγω και της πολύχρονης οικονομικής κρίσης, τα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύονται να διατηρήσουν και δεύτερο σπίτι σε άλλη πόλη.
Αυτή η τάση φέτος πιθανόν να είναι ακόμα πιο έντονη αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στα κεντρικά Ιδρύματα καθώς έχουν αυστηροποιηθεί και τα κριτήρια των μετεγγραφών, ελαχιστοποιώντας τις δυνατότητες για μεταφορά θέσης από κάποιο περιφερειακό τμήμα.
Ποιες σχολές επηρεάζονται από τον αριθμό εισακτέων:
Νομικές: Σημαντική απώλεια για την πιο υψηλόβαθμη σχολή στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι οι 35 θέσεις λιγότερες στη Νομική Αθηνών. Από 435 θέσεις που ήταν πέρσι, πλέον προβλέπονται 400. Μία μόλις θέση χάνει η Νομική Θεσσαλονίκης ενώ 30 θέσεις κερδίζει η Νομική Κομοτηνής. Στο σύνολο πάντως μειώνονται οι εισακτέοι των νομικών σχολών κατά 6.
Οικονομικά: Γερή μείωση εισακτέων, της τάξης των 124, δέχτηκε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το οποίο είδε τον αριθμό των πρωτοετών του για το έτος 2021-2022 να μειώνεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις του τα τελευταία χρόνια προς το υπουργείο Παιδείας ζητούσαν ψαλίδι ακόμα και της τάξης του 50%.
Τα αιτήματά του εισακούστηκαν, όμως αυτό ανεβάζει τον πήχυ των βάσεων εισαγωγής για όσους διεκδικούν μια θέση στα Οικονομικά. Αντίθετα, σταθερός παραμένει ο αριθμός εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου καταγράφεται μόλις μία απώλεια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης, η οποία όμως αφορά 54 θέσεις (300 εισακτέοι έναντι 354 πέρσι).
Παιδαγωγικά και ΤΕΦΑΑ: Μία ακόμα δημοφιλής επιλογή, ανοιχτή για πρόσβαση από όλα τα επιστημονικά πεδία, δέχεται πλήγμα στα τμήματα των κεντρικών Ιδρυμάτων, σε ΑΠΘ και ΕΚΠΑ.
Στις 53 ανέρχονται οι θέσεις που χάνονται από τα Παιδαγωγικά τμήματα σε ΕΚΠΑ και ΑΠΘ, και ειδικότερα από το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Επίσης 27 θέσεις χάνονται από τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Φυσικομαθηματικές σχολές: Και σε αυτή την περίπτωση, τα κεντρικά Ιδρύματα βλέπουν τους εισακτέους τους να μειώνονται, σε αντίθεση με τα περιφερειακά, που βλέπουν άνοδο. Με 30 θέσεις λιγότερες είναι το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, 47 το Μαθηματικό Αθήνας και άλλες 30 το Φυσικό Αθήνας. Απώλεια 10 θέσεων παρατηρείται και στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος των αλλαγών στον αριθμό εισακτέων είναι μεταξύ άλλων η βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.
Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία σημείωσε ότι λόγω των φετινών προσθηκών στις Πανελλαδικές αποφάσισε τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.
Πού αυξάνονται οι θέσεις
Γενναία αύξηση στον αριθμό εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές είδαν φέτος οι υποψήφιοι. Με 516 επιπλέον εισακτέους θα ενισχυθούν οι στρατιωτικές σχολές, με αποτέλεσμα να αποσυμπιεστεί ο υψηλός ανταγωνισμός που επικρατεί διαχρονικά σε αυτές τις σχολές από τους υποψηφίους.
Ενδεικτικά:
– Η Ευελπίδων φέτος θα δεχθεί 369 εισακτέους έναντι 170 που ήταν πέρσι.
– Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων θα δεχτεί 60 εισακτέους έναντι 34 που ήταν πέρσι.
– Η Σχολή Ικάρων θα δεχθεί 150 εισακτέους έναντι 66 που ήταν πέρσι.
– Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) θα δεχθεί 131 εισακτέους έναντι 76 που ήταν πέρσι.
– Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ΣΞ (ΣΜΥ) θα δεχθεί 265 εισακτέους έναντι 195 πέρσι.
– Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού θα δεχθεί θα δεχθεί 124 εισακτέους έναντι 75 που ήταν πέρσι.
Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι πτώση αναμένεται στη διαχρονικά υψηλόβαθμη βάση του Ιατρικού ΣΣΑΣ, όπου γίνεται γενναία αύξηση 22 εισακτέων (σχεδόν 45%) με 52 εισακτέους έναντι 30 που ήταν πέρσι.