Το εμβολιαστικό “πείραμα” στις Σεϋχέλλες: Γιατί απέτυχε με το άνοιγμα του τουρισμού – Μιλά στο libre ο Θ. Βασιλακόπουλος
Το πρόγραμμα εμβολιασμού «Ελευθερία» προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ανεμπόδιστα, καθώς οι προγραμματισμένες ποσότητες εμβολίων παραλαμβάνονται και καθημερινά χτίζουμε το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας». Πόσο σίγουροι είμαστε, όμως, για την προστασία του τείχους ανοσίας, όταν στις Σεϋχέλλες, με εμβολιασμένο πάνω από το 60% των κατοίκων μετά το άνοιγμα του τουρισμού καταγράφηκε νέα αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού με αποτέλεσμα να επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας;
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Πιο συγκεκριμένα, στις Σεϋχέλλες των 100.000 κατοίκων, καταγράφηκαν 500 νέα κρούσματα από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, έχοντας πλέον σήμερα, περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια.
- Το ένα τρίτο των ενεργών κρουσμάτων αφορούσε πολίτες που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ οι υπόλοιποι είτε είχαν λάβει μία δόση είτε ήταν ανεμβολίαστοι.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι το 60% των δόσεων που είχαν χορηγηθεί στους κατοίκους ήταν της Sinopharm, ενώ τα υπόλοιπα της AstraZeneca που παρασκευάζονται με άδεια στην Ινδία. Επίσης, τα τέσσερα πέμπτα των κρουσμάτων ήταν κάτοικοι του νησιού και οι υπόλοιποι τουρίστες.
Η νέα έξαρση της πανδημίας οδήγησε τις αρχές της χώρας να κλείσουν τα σχολεία και να ακυρώσουν τις αθλητικές δραστηριότητες, να μειώσουν το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και των καταστημάτων για δύο εβδομάδες, ενώ ορισμένες συναθροίσεις απαγορεύτηκαν τελείως.
Για τα σημαντικότερα ερωτήματα που προκαλεί η κατάσταση στις Σεϋχέλλες, δηλαδή εάν είναι χαμηλότερη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραδοσιακής τεχνολογίας, με αδρανοποιημένους ιούς, από τα mRNA και για το πόσο επηρεάζουν οι μεταλλάξεις το χτίσιμο της ανοσίας του πληθυσμού με τον εμβολιασμό, μίλησε στο libre ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
- «Στις Σεϋχέλλες, έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού. Όμως, το κύριο εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί είναι το κινεζικό της Sinopharm, ένα εμβόλιο εξασθενημένου κοροναϊού, για το οποίο δεν ξέρουμε ακριβώς την αποτελεσματικότητά του, δεν έχουν δημοσιευτεί καν αποτελέσματα. Μόλις εμβολιάστηκε το 60% του πληθυσμού στο νησί, οι Σεϋχέλλες άνοιξαν μαζικά, άνοιξαν τα πάντα για να υποδεχτούν τον Τουρισμό χωρίς να λάβουν μέτρα. Πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι παρότι έχουν σημειωθεί πολλά κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, εντούτοις δεν έχουν θανάτους. Ο εμβολιασμός δεν τους προστάτεψε από την ήπια νόσο, όπως θα έπρεπε, δεν τους προστάτεψε δηλαδή από τα κρούσματα, αλλά ουσιαστικά τους έχει προστατεύσει από τους θανάτους. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι το εμβόλιο αυτό παρά το 60% του εμβολιασμένου πληθυσμού δεν στάθηκε ικανό να τους προστατεύσει από την πανδημία, παρόλα αυτά προστασία για τη σοβαρή νόσο και το θάνατο παρείχε».
–Είναι δυνατόν, αν επικρατήσει μία μετάλλαξη, ενώ έχει επιτευχθεί ικανό ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού, να μπορεί η μετάλλαξη να ανατρέψει την καλή την ασφάλεια του τείχους ανοσίας;
«Θεωρητικά ναι. Όμως, τα μέχρι τώρα δεδομένα μας δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις που έχουν περιγραφεί, όπως το νοτιοαφρικανικό στέλεχος και το βρετανικό στέλεχος καλύπτονται πολύ καλά από τα εμβόλια. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη προβλήματος».
–Συνεχίζουμε να ερευνούμε εάν είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια στην ινδική μετάλλαξη και τη μετάλλαξη της Νιγηρίας, επειδή αυτές φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικές;
«Η ινδική μετάλλαξη, στην ουσία, φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός της Νοτιοαφρικανικής και της μετάλλαξης της Καλιφόρνια. Με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν αναμένεται να έχει πολύ διαφορετική συμπεριφορά. Γενικότερα, δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα απειλητικές οι μέχρι σήμερα μεταλλάξεις. Διεθνείς δημοσιεύσεις δείχνουν ότι τα mRNA εμβόλια καλύπτουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το ενδεχόμενο ήπιας νόσου από τη νοτιοαφρικανική (75%) και τη Βρετανική μετάλλαξη (90%) και σε μεγάλο ποσοστό καλύπτουν και έναντι της σοβαρής νόσου», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.
–Πού πρέπει να κυμανθεί η συλλογική ανοσία για να είμαστε ασφαλείς;
Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, σχολιάζοντας ότι στις Σεϋχέλλες «τα μεν ποσοστά αποτελεσματικότητας των μελετών ήταν της τάξεως άνω του 70%. Αλλά φαίνεται ότι υπό πραγματικές συνθήκες η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν αρκετά χαμηλότερη ούτως ώστε να επιτρέψουν την επαναφορά επιδημικών εξάρσεων από τον ιό, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειώσει κανείς ότι είναι ένας μικρός τόπος. Επομένως, αυτοί οι θύλακοι των ανεμβολίαστων ατόμων ή μερικώς εμβολιασμένων μπορεί όντως να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης και επαναφοράς στην προηγούμενη κατάσταση.
Είναι όμως ένα παράδειγμα το πόσο πρέπει να είμαστε συνεπείς και στους εμβολιασμούς που να αφορούν όλους και να υπάρχει μια συνεχής επιτήρηση».
- «…Από όλο τον επιστημονικό κόσμο αναγνωρίζεται, ότι ποσοστά, αριθμοί που συνήθως δίνονται για το «τείχος ανοσίας» θα πρέπει να αποφεύγονται. Δηλαδή το τείχος ανοσίας δεν είναι ένα ποσοστό 60%, 70%. Μπορεί να αλλάξει από πολλές συνθήκες όπως παραδείγματος χάρη από την εμφάνιση των μεταλλάξεων. Επομένως, ναι μεν στοχεύουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να οριοθετήσουμε σαφώς ότι αν φτάσουμε το 60% έχουμε πετύχει το «τείχος ανοσίας». Στόχος είναι να εμβολιάζουμε όσο περισσότερους μπορούμε και ταχύτερα».