Η fake “κανονικότητα” και οι ρωγμές της κυβερνητικής διαχείρισης – Πολιτική αντιπαράθεση στα ύψη
Με τους εμβολιασμούς να κινούνται σε χαμηλά ακόμη επίπεδα, την πανδημία να εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της με νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού να ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα κυρίως σε εργασιακούς χώρους με συνωστισμό και την ελληνική οικονομία να μπαίνει σε νέο κύκλο αβεβαιότητας μέχρι να ληφθούν νέες πανευρωπαϊκές λύσεις, η εικόνα της επιστροφής στην κανονικότητα που επιχειρεί να περάσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι καρφί στο μάτι για τα στελέχη της Κουμουνδούρου.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Πλέον ο χρόνος τρέχει με άλλη ταχύτητα και το κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας βαραίνει επικίνδυνα τόσο από τη συσσώρευση δυσαρέσκειας από τη διαχείρισης της πανδημίας όσο και από την απαισιοδοξία για το μέλλον.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν και οι καθημερινές κυβερνητικές αρρυθμίες και η έντονη διγλωσσία των κυβερνητικών παραγόντων για κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, τότε το μίγμα γίνεται εκρηκτικό και αυτό είναι μια αντικειμενική ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ρωγμές
Για αυτό το λόγο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένα να χτυπήσουν την κυβέρνηση στην κανονικότητα την οποία ευαγγελίζεται το επιτελείο του πρωθυπουργού. Τόσο την κανονικότητα που ανοίγεται άμεσα μπροστά μέσω των εμβολιασμών και του ανοίγματος του Τουρισμού όσο και την κανονικότητα μέσα από την οποία η χώρα έφτασε στην χρεοκοπία.
- Ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και οι πρώτες ρωγμές στην κυβέρνηση. Μια τέτοια ρωγμή άνοιξε με το νέο περιστατικό ασυνεννοησίας για τις ελευθερίες και τα προνόμια όσων κάνουν το εμβόλιο.
Η Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών επεφύλασσε ένα γενναιόδωρο άδειασμα στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης το πρωί μιλούσε για περισσότερες ελευθερίες που θα δοθούν στους εμβολιασμένους με την κυβερνητική εκπρόσωπο να κλείνει πανηγυρικά για την ώρα το θέμα για το πάσο ελευθερίας λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερίες μέχρι να ανοίξουν τα ραντεβού για εμβόλιο σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
- Το άλλο επικοινωνιακό πλήγμα ήρθε με τη δήλωση Πατέλη που προκάλεσε ίσως ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενόψει μάλιστα και της κατάθεσης του νέου εργασιακού νομοσχεδίου η τοποθέτηση αυτή του οικονομικού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη ήρθε να αποκαλύψει για τα στελέχη της Κουμουνδούρου το βασικό πυρήνα της σκέψης της κυβέρνησης για τους νέους, τους οποίους στοχοποιεί για τέταρτη φορά.
Πόλωση και υπομονή για κάλπες
Στο εξής το πολιτικό κλίμα θα πολώνεται διαρκώς. Σε αυτό θα βοηθήσει και η ατζέντα που θα θέσει η κυβέρνηση για όσο βέβαια διάστημα τόσο θεσμικά όσο και πολιτικά θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Κορυφαία στιγμή θα είναι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά με την κατάργηση του 8ωρου ωστόσο ήδη κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείπουν εξαιτίας της ραγδαίας φθοράς που υφίσταται η ΝΔ την ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
- Η σύγκρουση πάντως θα είναι μακρά και για γερά νεύρα καθώς πλέον πολλά από αυτά για τα οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρώνται θα ερμηνεύονται και μέσα από το πρίσμα της ιδεολογικής σύγκρουσης.
Για αυτό το λόγο πολλοί είναι εκείνοι στο ΣΥΡΙΖΑ και από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα που συστήνουν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κρατά μικρό καλάθι σε σχέση με τις ηχηρές μετατοπίσεις που παρατηρούνται στην Ευρώπη. Τόσο η περίπτωση του πρώην επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική μετά την ήττα του στη Μαδρίτη, όσο όμως και η περίπτωση των Πρασίνων στην Γερμανία που καλπάζουν προς την εξουσία δεν προσφέρονται για εύκολα συμπεράσματα.
- Παρά τις θριαμβολογίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη στροφή Μπάιντεν και των ΗΠΑ σε κεινσιανά οικονομικά μοντέλα ανάπτυξης τα στελέχη αυτά σημειώνουν ότι είναι νωρίς να μιλά κανείς για δημιουργία ρεύματος υπερ της Αριστεράς διεθνώς ή στην Ευρώπη την ώρα μάλιστα που στα χέρια ακόμη και των πλέον συντηρητικών κυβερνήσεων ή ίδια η ΕΕ έχει δώσει ισχυρά εργαλεία με κυριότερο τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ενισχύσουν το γόητρο του ισχυρού κρατισμού που διαχρονικά υπηρετούν.
Αυτό σε συνδυασμό με τα χρήματα που θα αρχίσουν να φτάνουν από την Ευρώπη και τα πρώτα πακέτα στήριξης της οικονομίας σπρώχνουν τις εκλογές προς τη θεσμικής του ημερομηνία.