Η μετάλλαξη της Νιγηρίας απειλή για Αττική και εμβόλια – Τι λέει στο libre ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης
Η μετάλλαξη της Νιγηρίας (Β1.1.318) κερδίζει έδαφος αργά αλλά σταθερά από τη βρετανική μετάλλαξη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, προκαλώντας σχετική (προς το παρόν) ανησυχία στους ειδικούς, καθώς φαίνεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Αρχικά, τα περισσότερα κρούσματα της Β 1.1.318 εντοπίζονταν στον λεγόμενο «κεντρικό τομέα της Αθήνας», ειδικά σε κοινότητες με έντονο στοιχείο μετανάστευσης από αφρικανικές χώρες ή/και ταξιδιώτες από το Βέλγιο.
Πλέον, η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μεγαλύτερη διασπορά στην Αττική και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας.
Μετάλλαξη Νιγηρίας: Διαφορετική από εκείνη της Ν. Αφρικής
Από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα μας, στα μέσα Φεβρουαρίου 2021, αυτό που έκανε εντύπωση ήταν ότι παρουσίαζε κοινά στοιχεία τόσο με τη βρετανική Β 1.1.7 παραλλαγή του ιού, όσο και με τη βραζιλιάνικη αλλά και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
- Σχετικά νωρίς από την ανίχνευση της παραλλαγής της Νιγηρίας, στις 4 Μαρτίου 2021, η βρετανική υπηρεσία Υγείας Public Health England ανακοίνωσε ότι έθεσε τη μετάλλαξη της Νιγηρίας υπό παρακολούθηση.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εξάπλωσή της συνεχίστηκε σταθερά στη χώρα μας, καθώς από τα δημοσιευμένα στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, αντιστοιχούσε στο 8,33% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων με τάση ανόδου.
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας, πρόσφατα, στο εάν η μετάλλαξη Β1.1.318, που εντοπίζεται ιδιαίτερα στους μετανάστες, έχει φτάσει στο 10,45% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Αττική, εξήγησε ότι το 10% που αναφέρεται σε δημοσιεύματα, δεν είναι το 10% των κρουσμάτων, αλλά το 10% ενός επιλεγμένου δείγματος μεταλλαγμένων.
- «Δεν πρόκειται για το 10% των κρουσμάτων στην Αττική που αποδίδεται σε αυτό το στέλεχος, αλλά έχει γίνει μία επιλογή συγκεκριμένη, διότι γίνεται διερεύνηση και περιχαράκωση του συγκεκριμένου στελέχους αυτή τη στιγμή. Και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στο 10% όλων των κρουσμάτων της Αττικής. Είναι ένας πολύ συγκεκριμένος πληθυσμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή αναλύεται».
Μιλώντας στο libre, ο κ. Μαγιορκίνης έδωσε κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις και στοιχεία για τη μετάλλαξη της Νιγηρίας:
- «Τη μετάλλαξη της Νιγηρίας την παρακολουθούμε εδώ και καιρό. Τώρα, έχει αυξηθεί σαν ποσοστό η συχνότητά της σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Δεν είχε απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα, επειδή δεν ήταν σημαντικό το ποσοστό της συχνότητάς της.
- Για την επικινδυνότητα της δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά με βεβαιότητα. Ωστόσο, την παρακολουθούμε. Για να πούμε κάτι με σιγουριά, χρειάζεται χρόνος και αρκετή μελέτη. Σίγουρα, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Η λογική, πάντα, είναι να προσπαθούμε να περιχαρακώσουμε ανάλογες μεταλλάξεις».
Η μετάλλαξη της Νιγηρίας και η κάλυψη από τα εμβόλια
Για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού υπάρχουν ενδείξεις μεγαλύτερης μεταδοτικότητας ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει ανιχνευθεί και μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Θεωρείται ακόμα πιθανόν ότι μπορεί να παρακάμψει έως ένα βαθμό την ανοσοαπόκριση των εμβολίων.
«Το στέλεχος Β 1.1.318 (μετάλλαξη Νιγηρίας) έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή», μας εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης.
- «Θεωρείται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι εξουδετερώνει τελείως τη δράση των εμβολίων. Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι, στην αρχή, λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί ακόμα. Ούτε και για τη βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική μετάλλαξη αποδείχθηκε, τελικά, ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος, για να πούμε κάτι με βεβαιότητα. Όλα αυτά τα παρακολουθούμε συστηματικά. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση».