Εμβόλια και παιδιά: Το αίτημα της Pfizer στον ΕΜΑ- Τι λένε οι παιδίατροι για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12-15 ετών
Τη Μεγάλη Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), για τη χορήγηση του εμβολίου τους κατά της Covid-19, σε παιδιά ηλικίας 12 – 15 ετών.
της Ρούλας Σκουρογιάννη
Την είδηση γνωστοποίησε μέσω Twitter ο εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer, Δρ Άλμπερτ Μπουρλά, αναφέροντας: «Μοιραζόμαστε την πιεστική ανάγκη για να επεκτείνουμε το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech για να συμπεριλάβουμε και νεότερους πολίτες. Σήμερα, με υπερηφάνεια, καταθέσαμε αίτηση στον ΕΜΑ για την επέκταση της άδειας για τους εφήβους των ηλικιών 12 έως 15 ετών».
Μέχρι σήμερα, ο ΕΜΑ έχει δώσει έγκριση για εμβολιασμό των ατόμων από 16 ετών και πάνω με το σκεύασμα των εταιρειών Pfizer και BioNTech στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι κλινικές δοκιμές σε νεότερες ηλικίες, σε δείγμα άνω των 2.250 ατόμων, δείχνουν ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το εμβόλιο και στους μικρούς εφήβους, ηλικίας 12 – 15 ετών.
Οι δύο εταιρείες έχουν καταθέσει αντίστοιχο αίτημα και στις αμερικανικές αρχές, το οποίο αναμένεται να απαντηθεί στα μέσα Μαΐου.
Το libre μίλησε με τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τον Παιδίατρο, κ. Κωνσταντίνο Νταλούκα, για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παιδιατρικού εμβολίου των Pfizer/BioNTech και για την ανταπόκριση που διαφαίνεται να έχουν οι γονείς στον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της Covid-19.
«Δεν αλλάζει η δομή του εμβολίου. Αυτό που αλλάζει είναι οι δόσεις, οι ποσότητες του χορηγούμενου εμβολίου, οι οποίες είναι μικρότερες στα παιδιατρικά εμβόλια», εξηγεί ο κ. Νταλούκας.
«Το εμβόλιο παραμένει το ίδιο, γιατί αλλιώς δε θα έχουμε αποτέλεσμα, αφού είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη ακίδα του κοροναϊού προκαλεί το πρόβλημα στον άνθρωπο. Αυτή είναι ο στόχος και με το εμβόλιο δημιουργούνται αντισώματα εναντίον αυτής της πρωτεΐνης.
Αναμένουμε, βέβαια, να δούμε τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών, καθώς συμπεριλαμβάνουν, συνήθως, μικρό αριθμό συμμετεχόντων παιδιών και δεν ξέρουμε ακόμα τα επιμέρους στοιχεία. Όταν το εμβόλιο χορηγείται σε επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων, τότε κάποιες αντιδράσεις -οι οποίες είναι σπάνιες στην κλινική μελέτη- αρχίζουν να καταγράφονται, να εμφανίζονται. Αναφέρομαι, κυρίως, στις σοβαρές αντιδράσεις, όπως αυτές των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson που προκάλεσαν ανησυχία. Έχουμε, πλέον, την εμπειρία από τα εμβόλια που χορηγήθηκαν στους ενηλίκους, αλλά θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί για την ασφάλειά τους, όταν αυτά χορηγηθούν σε παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι είναι εμβόλια στα οποία δόθηκε άδεια χορήγησης έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι κάποιες πληροφορίες ακόμα δεν τις έχουμε για τα εμβόλια αυτά.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι το παιδί δεν είναι ένας ενήλικας σε μικρογραφία. Είναι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι διαφορετικό, τα όργανά τους διαφορετικά και χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Φυσικά, αποδεχόμαστε τον εμβολιασμό και υποστηρίζουμε τα οφέλη του, αλλά είμαστε λίγο πιο επιφυλακτικοί μέχρι να ενημερωθούμε λεπτομερώς.
Και έχουμε μία ακόμα επιφύλαξη για τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς θα υποδεχτούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους κατά της Covid-19».
- Έχετε διαπιστώσει αν οι γονείς διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, 12 με 15 ετών; Οι συγκεκριμένες ηλικίες κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό και ο λόγος που παίρνουν τα παιδιά το όποιο ρίσκο του εμβολιασμού είναι για να συμβάλλουν στην ανοσία της αγέλης. Σωστά;
«Πράγματι, τα παιδιά αποτελούν μία δεξαμενή του ιού και μεταδίδουν τον ιό με τον ίδιο τρόπο, επειδή μολύνονται και τα ίδια. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να εμβολιάσουμε και τα παιδιά, ώστε να μην επιτρέψουμε στον ιό να κυκλοφορεί στην κοινότητα, διότι όσο κυκλοφορεί θα δημιουργεί νέες μεταλλάξεις. Άρα, η ανάγκη να εμβολιαστούν και τα παιδιά υπάρχει.
Οι γονείς, από την άλλη, ακούν, όλο αυτό το διάστημα, ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο. Όχι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά. Απλώς, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για να νοσήσουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ακριβώς εικόνα ποια είναι η επίπτωση της νόσου στα παιδιά διότι δεν έχει μετρηθεί πουθενά στον κόσμο. Έτσι, δεν ξέρουμε πόσα είναι τα κρούσματα στα παιδιά, επειδή τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά και δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα από κάποιες περιπτώσεις παιδιών που έχουν νοσήσει.
Όμως, με τη μεταδοτικότητα που έχει ο συγκεκριμένος ιός πρέπει να πετύχουμε ποσοστά πολύ υψηλότερα (από ό,τι συνήθως) για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας. Υψηλότερα από το 70%-80%. Ίσως χρειαστεί να φτάσει ο εμβολιασμός και στο 85% του πληθυσμού.
Για να επιτευχθεί η ανοσία της κοινότητας, το ποσοστό εμβολιασμού εξαρτάται από τη μεταδοτικότητα του κάθε ιού για αυτό και είναι διαφορετικό σε κάθε νόσο. Για παράδειγμα, για την ιλαρά που είναι εξαιρετικά μεταδοτική νόσος, το ποσοστό εμβολιασμού πρέπει να υπερβαίνει το 95% για να μπορέσει να δημιουργηθεί ανοσία αγέλης και αν πέσει κάτω από το 95% τότε έχουμε πρόβλημα.
Στο συγκεκριμένο ιό, που η μεταδοτικότητά του έχει αυξηθεί με τις τελευταίες μεταλλάξεις -καθώς κυριαρχούν, πλέον, τα μεταλλαγμένα στελέχη, τα οποία έχουν ακόμα μεγαλύτερη μεταδοτικότητα- το ποσοστό που απαιτείται για την ανοσία της κοινότητας έχει ξεπεράσει το 80%. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι περίπου 1.800.000, πρόκειται για ένα σημαντικό πληθυσμό που πρέπει να εμβολιαστεί. Γιατί αν μείνει ανεμβολίαστος ο πληθυσμός αυτός, θα υπάρχει πρόβλημα.
Βεβαίως, υπάρχει η ιδιαιτερότητα που επισημάνατε ότι τα παιδιά είναι ένας ευαίσθητος πληθυσμός, ότι οι γονείς θα πρέπει να πάρουν την απόφαση του εμβολιασμού τους, ενώ γνωρίζουν ότι το παιδί τους δεν κινδυνεύει, αλλά θα μπει στη διαδικασία να εμβολιαστεί έστω και αν το εμβόλιο είναι ασφαλές, έστω και αν υπάρχει από αυτό ένας εξαιρετικά απίθανος κίνδυνος. Πολλοί γονείς, ίσως σκεφτούν ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρουν αυτό το ρίσκο.
- Καταλαβαίνετε ότι είναι λεπτή η διαχείριση της επικοινωνίας της ανάγκης του εμβολιασμού στα παιδιά, την οποία οι παιδίατροι μπορούν να την κάνουν».
«Το επόμενο διάστημα και σκοπεύουμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων να προτείνουμε στην Πολιτεία να μας εμπιστευτεί τον εμβολιασμό των παιδιών διότι, μην ξεχνάμε, ότι ο παιδίατρος έχει την εμπειρία του εμβολιασμού. Είναι εκείνος που εμβολιάζει τα παιδιά από την αρχή της ζωής τους. Γνωρίζουμε όλα τα εμβόλια. Κάνουμε όλα τα εμβόλια στα παιδιά. Παραδοσιακά, οι γονείς εμπιστεύονται τον Παιδίατρο για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Είμαστε οι αρμόδιοι για να εξηγήσουμε στους γονείς τα οφέλη του παιδικού εμβολιασμού κατά της Covid-19. Είναι αμφίβολο αν οι γονείς θα εμπιστευτούν να πάνε το παιδί τους να εμβολιαστεί σε ένα εμβολιαστικό κέντρο μόνο με μία οδηγία. Οι γονείς θα πάρουν τον παιδίατρο τηλέφωνο για να τον συμβουλευτούν αν θα πρέπει να εμβολιάσουν όχι τα παιδιά τους. Οι γονείς εμπιστεύονται τον παιδίατρο! Το παιδί είναι μία ευαίσθητη παράμετρος. Δεν είναι ενήλικο άτομο που παίρνουν το ίδιο για τον εαυτό του την απόφαση του εμβολιασμού του. Οι γονείς συχνά διστάζουν».
«Αυτό που σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε στο υπουργείο Υγείας και στους αρμόδιους φορείς είναι η πρόθεση μας να διαχειριστούμε στα ιατρεία μας το θέμα του εμβολιασμού των παιδιών. Εμείς οι Παιδίατροι θα μπορούσαμε, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μήνα, να εμβολιάσουμε όλο τον παιδικό πληθυσμό της χώρας, εφόσον, βέβαια οι γονείς αποφασίσουν ότι θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Θα κάνουμε την πρότασή μας, εξηγώντας στους αρμόδιους ότι οι παιδίατροι και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα (που έχουμε την ευθύνη για το 70% των παιδιών περίπου) θέλουμε και μπορούμε να συνδράμουμε στη διαδικασία. Τα πρακτικά, τα διαδικαστικά πιστεύω ότι είναι μία συζήτηση που θα την κάνουμε με τους αρμόδιους και θα βρούμε οι λεπτομέρειες πώς θα δρομολογηθούν. Όλα αυτά, εφόσον βέβαια, τα εμβόλια πάρουν έγκριση για παιδιατρική χρήση και δείξουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια όπως έδειξαν και για τους ενήλικες», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.