Μάτι: Κατηγορούμενος και ο τότε υποδιοικητής εναερίων μέσων της ΕΛΑΣ
Υπόλογος για πράξεις ή παραλείψεις του κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που κατέκαψε το Μάτι τον Ιούλιο του 2018, είναι πλέον ο τότε υποδιοικητής στα Εναέρια Μέσα της Αστυνομίας. Ο προσφάτως αποστρατευθείς αξιωματικός καθίσταται κατηγορούμενος στην υπόθεση της τραγωδίας, που κόστισε 102 ζωές και τεράστιες καταστροφές, με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών, που αποδεχόμενη προσφυγή θυμάτων έκρινε ότι το πρώην στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να προστεθεί στη λίστα των κατηγορουμένων σε βαθμό πλημμελήματος για την υπόθεση.
Τη διάταξη εξέδωσε η αντεισαγγελέας Εφετών Ζωή Νικολάου, η οποία αποδέχθηκε προσφυγή που κατέθεσαν δια του δικηγόρου τους Βασίλη Καπερνάρου, δύο τέκνα θυμάτων της φωτιάς, μετά την απόρριψη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της έγκλησης που κατέθεσαν κατά του εν λόγω αξιωματικού, καθώς και ενός ακόμη ανώτατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ που επίσης είναι πλέον απόστρατος.
Σύμφωνα με τα δικόγραφα των προσφευγόντων, οι δύο αξιωματικοί δια των χειρισμών τους τις κρίσιμες ώρες, «συνέβαλαν αιτιωδώς» στην απώλεια ζωής των οικείων προσώπων τους.
Με αφορμή τη μήνυση, διενεργήθηκε προανακριτική έρευνα, η οποία κατά την κρίση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών δεν απέδωσε επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση δίωξης. Κατά αυτής της διάταξης προσέφυγαν στην Εισαγγελία Εφετών οι συγγενείς.
Η κ. Νικολάου που μελέτησε την υπόθεση, έκρινε ότι η προσφυγή πρέπει να απορριφθεί ως προς τον έναν ανώτατο εν αποστρατεία αξιωματικό της ΕΛΑΣ, καθώς βρισκόταν σε νόμιμη άδεια την ημέρα της πυρκαγιάς.
Ωστόσο διέταξε να γίνει δεκτή ως προς τον έτερο μηνυόμενο, ώστε να διερευνηθεί ο τρόπος που αντιμετώπισε την κατάσταση. Η αντεισαγγελέας Εφετών αναφέρει για τον τότε υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της ΕΛΑΣ (Υ.Ε.Μ.Ε.Α) ότι «ο δεύτερος εγκαλούμενος ετύγχανε υψηλόβαθμός αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ως Σώμα Ασφαλείας συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης που προκύπτει σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ως Υποδιοικητής της Υ.Ε.Μ.Ε.Α. ειδικότερα, (που συγκροτεί τη Δ/νση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων) είχε υποχρέωση συμβολής στη διάσωση θυμάτων, με διάθεση δυνάμεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων.
Και ασφαλώς μεν θα ήταν πιθανόν επικίνδυνη η αυθαίρετη απογείωση των ελικοπτέρων της Υπηρεσίας Ε.Μ.Ε.Α. παρακάμπτοντας τους αξιωματικούς της Π.Υ. και του Ε.Σ.Κ.Ε. κατά τη διαχείριση και το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού άλλωστε ως ισχυρίζεται ο εγκαλούμενος δεν είχε υποβληθεί και κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, προς τούτο, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ωστόσο όφειλε εκ της θέσεως του να κινητοποιήσει την υπηρεσία στην οποία προΐστατο, ερχόμενος ο ίδιος σε άμεση συνεννόηση και σύμπραξη με το Ε.Σ.Κ.Ε. της Π.Υ., διαθέτοντας τα εναέρια μέσα της υπηρεσίας του προς παροχή βοήθειας- πληροφοριών προς απεγκλωβισμό κατοίκων από τα μέτωπα της πυρκαγιάς σε συνεννόηση και με τις λοιπές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στο συμβάν».
Μάλιστα η εισαγγελέας συνεχίζει, πως λόγω του ελλιπούς αποδεικτικού υλικού δεν μπορεί να γίνει σαφές εάν υπήρξε συνεννόηση των εμπλεκόμενων Σωμάτων Ασφαλείας, ωστόσο θεωρεί πως τα εναέρια μέσα που διέθετε ως επικεφαλής ο νυν απόστρατος, ουσιαστικά έμειναν αναξιοποίητα, αν και «ήταν εξοπλισμένα με προβολείς και κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης εικόνας, ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύκτας, με θερμική απεικόνιση και αναμφίβολα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ασφαλή και έγκαιρη απομάκρυνση κατοίκων και παραθεριστών από τις πληττόμενες περιοχές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ