“Ηνίοχος”: Την Τρίτη στην Ανδραβίδα ο Μητσοτάκης
Μήνυμα προς την Τουρκία θα στείλει αύριο από την 117 ΠΜ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της Πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 21».
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας-εκτός απροόπτου- στις 12.30 και θα αναχωρήσει δύο ώρες μετά.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διεθνής αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», τη στιγμή που το θερμόμετρο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχει ανέβει ξανά.
Χθες στο διάδρομο απογείωσης συναντήθηκαν όλες οι συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις στέλνοντας μηνύματα ισχύος. Κωδικός της συνάντησης ήταν «Το πάτημα του ελέφαντα»
«Η συμμετοχή στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 21 τόσων πολλών αεροπορικών δυνάμεων από τη Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο αλλά και από την Αυστρία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και συνεκπαίδευσης που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις των χωρών μας, μέσω της αλληλεπίδρασης και της ανταλλαγής πολύτιμων εμπειριών μεταξύ των ασκουμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσία του στην 117 Πτέρυγα Μάχης.
Ο Στρατηγός Φλώρος ενημερώθηκε από αρμόδιους Επιτελείς για την εξέλιξη της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 21, ενώ μεταξύ άλλων έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση λέγοντας «Η ισχυρή παρουσία σας εδώ τεκμηριώνει τις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ φίλων και συμμάχων και στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης δίνοντας κίνητρο να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο και να σχεδιάσουμε μια πολύ ανταγωνιστική άσκηση, που κάθε χρόνο θα βελτιώνεται με την ενεργή υποστήριξη και συμμετοχή σας».
Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στον «ΗΝΙΟΧΟ 2021», ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε «Έως τώρα έχουν εκτελεστεί ιδιαιτέρως σύνθετα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων και υποστήριξης χερσαίων και αμφιβίων δυνάμεων. Να είστε ασφαλείς και να απολαύσετε το υπόλοιπο της άσκησης».
Οι συμμετοχές και τα σενάρια
Στην άσκηση συμμετέχουν η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI, η Ισπανία με F/A – 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία διακλαδική άσκηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.
Τα σενάρια της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης στη Μεσόγειο για το 2021, έχουν σχεδιαστεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με τον Αρχηγό, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να βάζει… δύσκολα στους πιλότους όλων των χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά και ξένα μαχητικά εκπαιδεύονται σε μεικτά σχήματα, με τις δύο ομάδες να χωρίζονται σε εχθρικά και φίλια αεροσκάφη.