Εισφορά αλληλεγγύης: Σχέδιο για αναστολή της και σε δημόσιο-συνταξιούχους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί η καταβολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 για το σύνολο των φορολογουμένων άφησε χθες κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλές δημοσιονομικές δυσκολίες, που μπορούν να το μεταθέσουν για το 2023. Παράλληλα ανέφερε, πως το «πάγωμα» της εισφοράς προϋποθέτει να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος και να «τρέξει» πιο γρήγορα η οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2022 και αφού προηγουμένως συναινέσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους λαμβάνουν μερίσματα. Δηλαδή, εξακολουθεί να επιβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή της εξαίρεσης των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα αντισυνταγματικότητας, κάτι που εξετάζει να διορθώσει η κυβέρνηση πριν εγερθούν αξιώσεις από τους ενδιαφερομένους.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά ανακοίνωσε την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το 2022, χωρίς πάντως να διευκρινίσει εάν αυτή θα αφορά όλους ή τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολουμένους.
Σύμφωνα με παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών λόγω της υγειονομικής κρίσης και σταδιακά θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους, χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία δίνουν έμφαση οι αγορές. Μάλιστα, ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις θα υλοποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία.
Η επαναφορά της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να τονώσει τα δημόσια έσοδα δημιουργώντας δημοσιονομικά περιθώρια χρηματοδότησης των μέτρων.
Το κόστος για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και θα έπρεπε να είχε καταργηθεί στα τέλη του 2014. Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα καταβάλλουν περί το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο τα προηγούμενα χρόνια (για παράδειγμα το 2014) ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Φορολογικές δηλώσεις
Τις παρεμβάσεις που θα γίνουν έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο, μετά και την παρουσίαση των προτάσεών του στους θεσμούς στο πλαίσιο της δέκατης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο:
Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ο νόμος προβλέπει τη συγκέντρωση e-αποδείξεων ίσες με το 30% του εισοδήματος. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών, επιβάλλεται στη διαφορά πέναλτι φόρου 22%. Ωστόσο, πολλοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 2020 τις απαιτούμενες αποδείξεις εξαιτίας του lockdown.
Για τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία μπορεί να οδηγήσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που ήταν σε αναστολή εργασίας στην καταβολή επιπλέον φόρων.
Για τις αντικειμενικές αξίες. Η άσκηση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές έχει ολοκληρωθεί αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενεργοποιηθούν το 2022. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες.
Πηγή: kathimerini