Άρθρο Μητσοτάκη στο “Trade With Greece 2021”: Ενώνοντας τις δυνάμεις μας χτίζουμε μια πιο ευημερούσα Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο
Ενώνοντας τις δυνάμεις μας χτίζουμε μια πιο ευημερούσα Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του στον ετήσιο οδηγό της Ελληνικής Οικονομίας, που εκδίδει, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών στην αγγλική γλώσσα με τίτλο Trade with Greece και το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός αναφέρει, αναλυτικά, τα εξής:
Έχει περάσει, πλέον, πάνω από ένας χρόνος από τότε που έφτασε στην Ελλάδα η Covid-19. Στο πλαίσιο της σοβαρότερης, όπως αποδείχτηκε, πανδημίας που έχει δει ο κόσμος εδώ και πάνω από έναν αιώνα, κάθε χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου προκλήσεις. Κοιτώντας πίσω, είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην πρόκληση. Οι άνθρωποί μας, οι επιστήμονες και οι ειδικοί μας, καθώς και τα εξαιρετικά μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης, έχουν ριχτεί ακούραστα στη μάχη κατά της πανδημίας. Η συλλογική τους δράση έχει αναμφίβολα σώσει ζωές. Ως κυβέρνηση στηρίζουμε τα άτομα και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, συνεχίζοντας να υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν μια ταχεία και διαρκή ανάκαμψη. Ενώνοντας τις δυνάμεις της η Ελλάδα έχει καταφέρει να περιορίσει, ως επί το πλείστον, αυτή την τρομερή νόσο.
Από την πρώτη στιγμή ήταν επιλογή μας να εστιάσουμε την προσοχή μας στο πώς θα διατηρούσαμε όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία υπό έλεγχο, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει το φορτίο όσων έχουν ανάγκη νοσηλείας και επιβάλλοντας, παράλληλα, αυστηρά lockdown όποτε ήταν απαραίτητο. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίσαμε μακροχρόνιες ατέλειες του τομέα της υγείας, υπερδιπλασιάζοντας των αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Και σε κάθε φάση ακούγαμε με προσοχή όσα είχαν να μας πουν οι ειδικοί. Είμαστε μια κυβέρνηση η οποία πιστεύει ακράδαντα στην άσκηση πολιτικής που βασίζεται στην καλή πληροφόρηση και την αξιοποίηση των δεδομένων. Έναν χρόνο αργότερα κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων μέσω της εξ ολοκλήρου ψηφιακής ανάπτυξης ενός προγράμματος εμβολιασμών.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό, αλλά και μεταξύ των εταίρων μας στο εξωτερικών, και έχει καταδείξει ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πια τον αδύναμο κρίκο στην ΕΕ. Όμως η αντιμετώπιση του ζητήματος της υγείας από μόνη της δεν αρκεί. Δίχως αμφιβολία η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί εντονότατα από την τρέχουσα κρίση. Ως οικονομία που βασίζεται στις υπηρεσίες, με τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει σημαντικό κομμάτι του ΑΕΠ, η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν την απαραίτητη στήριξη που έχουν ανάγκη για όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Αναπροσαρμόζοντας τα μέτρα πολιτικής, και επινοώντας μια σειρά από νέα προγράμματα, καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας και να προστατεύσουμε τις υγιείς επιχειρήσεις σε μακροπρόθεσμη βάση. Επισπεύδοντας κάποια τμήματα του υφιστάμενου προγράμματος μεταρρυθμίσεών μας, και εφαρμόζοντας μέτρα πολιτικής με επίκεντρο την ανάκαμψη μετά την πανδημία, καταφέραμε να θέσουμε τα θεμέλια για την ισχυρότερη δυνατή οικονομική ανάκαμψη το 2021 και το 2022.
Περάσαμε νέα νομοθετικά μέτρα, ψηφίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των 160 νομοσχεδίων, για ζητήματα που κυμαίνονται από την απλούστευση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την καθιέρωση κινήτρων για την ηλεκτροκίνηση, μέχρι την προώθηση των πράσινων επενδύσεων και τη δημιουργία ενός νέου ολοκληρωμένου πτωχευτικού πλαισίου.
Παραμένω πεπεισμένος ότι ενώ το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανέμεται αναλογικά, δεν θα πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Εδώ και δύο χρόνια μειώσαμε σημαντικά το φορολογικό βάρος για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, περιορίζοντας δραστικά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τη φορολόγηση εταιρικών κερδών και αναστέλλοντας την εισφορά αλληλεγγύης.
Δεν γίνεται, βέβαια, να αφήσουμε αυτή την πανδημία να καθορίσει την εικόνα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Για αυτό συνεχίσαμε να δίνουμε προτεραιότητα στη μετάβασή μας σε μια πράσινη οικονομία. Το 2023 θα έχουμε κλείσει όλους τους εναπομείναντες λιγνιτικούς σταθμούς. Ταυτόχρονα, διευκολύνουμε την υλοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο την περαιτέρω διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων και η βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων είναι δύο μόνο από τις πολλές πρωτοβουλίες στις οποίες βασίζεται η πράσινη μετάβασή μας, ενώ το εθνικό μας σχέδιο για την ηλεκτροκίνηση περιέχει κίνητρα για την προώθησή της σε όλη τη χώρα.
Το νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάζει σχέδια για την ψηφιοποίηση του δημοσίου και άλλων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας. Το έργο αυτό μεταμορφώνει την καθημερινή ζωή, απλουστεύοντας και ψηφιοποιώντας εκατοντάδες επιχειρήσεις που, για πάρα πολύ καιρό, επιβάρυναν τους πολίτες και παρεμπόδιζαν την επιχειρηματική δραστηριότητα. Το υπουργείο εφαρμόζει μια Ψηφιακή Βίβλο, ενώ πλέον το δίκτυο 5ης γενιάς (5G) λειτουργεί στις μεγάλες ελληνικές πόλεις και το καινοτομικό «Ταμείο Φαιστός» είναι έτοιμο να επενδύσει σε υπηρεσίες 5G. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που παρουσίασαν στην ΕΕ σχέδια πρόσβασης στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – χρήματα που θα στηρίξουν συγκεκριμένα τις προσπάθειές μας να μεταμορφώσουμε τη χώρα να προωθήσουμε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον.
Οι προσπάθειές μας ήδη φέρνουν καρπούς, καθώς εισρέουν στην Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις. Οι Microsoft, Pfizer, Volkswagen, και CVC είναι ανάμεσα στις πολλές επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας που επενδύουν στην ελληνική οικονομία. Πολλές ακόμα εξετάζουν την Ελλάδα ως πιθανό προορισμό για μελλοντικές επενδύσεις.
Εφέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και την επακόλουθη ανεξαρτησία μας από τον οθωμανικό ζυγό. Διακόσια χρόνια μετά, πιστεύω ότι κατά την επόμενη δεκαετία μια νέα Ελλάδα θα συνεχίσει να αναδύεται, να αναπτύσσεται και να ευημερεί.
Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία, έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να υπερβεί τον εαυτό της. Υλοποιώντας βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θέτουμε τα θεμέλια για ισχυρή και διαρκή οικονομική ανάκαμψη. Και ενώνοντας τις δυνάμεις μας χτίζουμε μια ευημερούσα Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο.