Λινού: Πάσχα και διακοπές στην εξοχή – Να πάψει ο συνωστισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα
“Το μόνο που είναι ανησυχητικό είναι ότι ούτε σταθεροποιείται ο δείκτης, ούτε πέφτει. Μας ανησυχεί αυτό” δήλωσε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.
Η Αθηνά Λινού μίλησε στον Real FM και τόνισε: “Καμία φορά τα δεδομένα μας απατούν από τον τρόπο που παρουσιάζονται. Και τότε όταν ξεκίνησε το lockdown, και τώρα ο δείκτης θετικότητας στα τεστ που κάνουμε είναι μεταξύ 5 και 7, και τα Σαββατοκύριακα φτάνει το 10 με 12. Αλλά ο μεγάλος αριθμός που παρατηρήσαμε χθες οφείλεται μεν σε αύξηση της μεταδοτικότητας, αλλά και στον μεγάλο αριθμό τεστ. Οπότε ναι είναι πάνω από το επίπεδο συναγερμού ο δείκτης θετικότητας, είναι 6,7 αλλά δεν είναι τόσο διαφορετικός ο δείκτης αυτός από όταν κλείσαμε. Το μόνο που είναι ανησυχητικό είναι ότι ούτε σταθεροποιείται ο δείκτης, ούτε πέφτει. Μας ανησυχεί αυτό αλλά από την άλλη ότι ένα μέρος των ευπαθών ανθρώπων έχει εμβολιαστεί μας δίνει μια ελπίδα ότι τα σοβαρά κρούσματα που απαιτούν διασωλήνωση και μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο θα σταθεροποιηθούν σύντομα. Αυτή είναι η δική μου ελπίδα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Self test στους μαθητές: Πως θα δηλώνονται από τους γονείς
“Όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας όταν κάποιος έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους, εκεί δεν πρέπει να χαλαρώσουμε καθόλου. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε μέχρι να αποκτήσουμε συλλογική ανοσία. Όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν πρέπει να χαλαρώσουμε επίσης. Όμως πρέπει να χαλαρώσουμε στη δυνατότητα να βρισκόμαστε εκτός κλειστών χώρων. Μέσα σε αυτό εμπεριέχεται και η δυνατότητα να πάω από δήμο σε δήμο, και ίσως πρέπει να ανοίξει με τεράστια προσπάθεια το λιανεμπόριο. Πίσω από αυτές τις αλλαγές πρέπει να υπάρχει αντίμετρα ή κίνητρα για την εφαρμογή των μέτρων. Ένα βασικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι η παροχή ημερομισθίου σε αυτούς που θα αναγκαστούν να μπουν σε καραντίνα. Θα πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ η δυνατότητα της ιχνηλάτησης, ώστε και η πολιτεία να ενημερώνει εγκαίρως και να συμβουλεύει εγκαίρως όσους είναι θετικοί για τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, αλλά και ταυτόχρονα να καλύπτει το κόστος της μη εργασίας” σημείωσε.
Ερωτηθείσα για το Πάσχα και την τουριστική περίοδο απάντησε “είναι ψευδο-δίλημμα εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι Πάσχα και διακοπές στην εξοχή, να πάψει ο συνωστισμός στα μεγάλα αστικά κέντρα εντός κλειστών χώρων, εκεί επικεντρώνεται η μετάδοση αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πάψουμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις και να συναντάμε αγαπημένα πρόσωπα σε κλειστούς χώρους. Ταυτόχρονα πρέπει να επικεντρωθούμε με τεστ και ιχνηλάτηση στους κλειστούς χώρους που η παρουσία μας είναι αναγκαία είτε λόγω εργασίας είτε φοίτησης”.
“Τα σχολεία εάν δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων των εκπαιδευτικών και σε συνεχή έλεγχο με τεστ, δεν ξέρω αν τα self test θα είναι τόσο αποδοτικά, νομίζω ότι μπορούμε να ανοίξουμε” συμπλήρωσε.