Λιγνάδης: “Όχι” στο αίτημα για “βραχιολάκια” – Σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή λέει το ένταλμα κράτησης
Αρνητικές ήταν οι δικαστικές αρχές στο αίτημα του Δημήτρη Λιγνάδη να μην οδηγηθεί σε φυλακές, αλλά σε κατ΄οίκον περιορισμό με «βραχιολάκια».
“Αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή” αναφέρουν οι δικαστικές αρχές στο ένταλμα προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Λιγνάδη που εκδόθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί.
Σύμφωνα με πληροφορίες Ανακρίτρια και Εισαγγελέας αρνήθηκαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης στον κατηγορούμενο, θεωρώντας ότι η επιβολή ενός τέτοιου περιοριστικού μέτρου “καθίσταται μη επαρκής” καθώς από τα στοιχεία της υπόθεσης έκριναν πως: καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, για τον λόγο δε αυτό, κρίνεται ότι δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη”.
Στο ένταλμα για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου η δικαστική λειτουργός κάνει ιδιαίτερη μνεία σε στοιχεία που “προκύπτουν εναργώς από τη συνδυαστική και συνολική εκτίμηση του συλλεγέντος υλικού, το οποίο δεν κλονίζεται από την απολογία και τα εισφερθέντα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του κατηγορουμένου” ενώ αναφέρεται σε “αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση, της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα, άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους και της γενετήσιας ελευθερίας τους”.
Η προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στηρίζεται στην εκτίμηση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα ότι σε βάρος του καλλιτέχνη προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα του βιασμού κατά συρρόη. Παράλληλα θεωρήθηκε ότι η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων αυτών σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσής τους, που απέχουν μεταξύ τους 5 χρόνια, καταδεικνύουν “σταθερή εγκληματική ροπή στην τέλεση συναφών αδικημάτων”.
Και για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, όπως και για την σύλληψη του, η δικαστική λειτουργός φαίνεται να δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:
– Συγκεκριμένη μεθοδολογία
– Συστηματική προσέγγιση των παθόντων από τον κατηγορούμενο
– Επιμονή από μέρους του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης για τη δημιουργία, κλίματος εμπιστοσύνης με αυτούς, καθώς εκμεταλλευόταν, αφενός, τη δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος
– ‘Ασκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση
Στις καταθέσεις τους οι πιο δικοί του άνθρωποι, λίγες ώρες πριν ο καλλιτέχνης κριθεί προφυλακιστέος, επιβεβαίωσαν ότι κατά τους επίμαχους χρόνους ο κατηγορούμενος δεν βρισκόταν ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Επίδαυρο.
Στην ανακρίτρια κατέθεσε ο αδελφός του, ο όποιος μάλιστα έχει το κινητό του κατηγορούμενου και τα κλειδιά του σπιτιού του, οι επί σειρά ετών φίλοι του Ελένη Κούρκουλα και Διονύσης Παναγιωτάκης καθώς και μία δικαστική λειτουργός, συγγενικό πρόσωπο της πρώην συζύγου του αδελφού του.
Αδελφός Λιγνάδη: «Έχω το κινητό του αδελφού και ταϊζω τη γάτα του»
Μεταξύ των 5 μαρτύρων που κατέθεσαν προς υπεράσπισή του, ήταν ο δελφός του ο οποίος είπε πως βρισκόταν μαζί του τον Αύγουστο του 2015 στην Ιθάκη. «Πήγαμε εκεί μαζί με την κόρη μου και φιλοξενηθήκαμε στο σπίτι που νοίκιαζε η Ελένη Κούρκουλα με τον σύζυγό της. Ήμουν με την κόρη μου, την κα Κούρκουλα, τον κο Παναγιωτάκη και τον αδερφό μου στην Ιθάκη από την 1n μέχρι περίπου τις 20 Αυγούστου. Το διάστημα που επέστρεψα την κόρη μου στην Αθήνα έλειψα από την Ιθάκη. (…) Παρέδωσα την κόρη μου στην μητέρα της, εγώ γύρισα με την μηχανή μου, την οποία άφησα σε μια πάροδο του λιμανιού της Πάτρας, πήγα ξανά στην Ιθάκη και γύρισα με τον αδερφό μου, περί τα τέλη Αυγούστου. Υπάρχει μια μαρτυρία ότι ήμουν μαζί με την κόρη μου, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Αυγούστου, γιατί έχω στον υπολογιστή μου, μια δική μου φωτογραφία στην οποία φαίνεται η ημερομηνία».
Ελένη Κούρκουλα: «Είναι ένας πολύ γλυκός άνθρωπος»
Τον ισχυρισμό του Δ. Λιγνάδη επιβεβαίωσε και η πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα, που κατέθεσε επίσης ως μάρτυρας υπερασπισης, υποστηρίζοντας ότι όλο το νησί ήξερε την παρουσία του εκεί. «Βρισκόταν στην Ιθάκη μαζί μας. Πήγαμε όλοι μαζί την 1n Αυγούστου. (…) Όλο αυτό το διάστημα ήταν μαζί μας και το ξέρει όλη η Ιθάκη. Το διάστημα αυτό γίνονται πολλά πανηγύρια στην Ιθάκη και επειδή η παρουσία του κυρίου Λιγνάδη είναι εμφανής στα πανηγύρια, επειδή τραγουδάει, τον είδαν πολλοί άνθρωποι εκεί. Δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, ούτε δευτερόλεπτο. Έχω φωτογραφίες από το κινητό μου που το αποδεικνύουν και είναι τραβηγμένες από 1n Αυγούστου. Ήμασταν 22 ημέρες στην Ιθάκη(…)Τον Δημήτρη τον Λιγνάδη τον ξέρω 30 χρόνια, έχουμε συνεργαστεί στο θέατρο και είναι ένας πάρα πολύ γλυκός άνθρωπος» ανέφερε.
Τα όσα λένε ο αδελφός του και η Ελένη Κούρκουλα επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης του Action24, Διονύσης Παναγιωτάκης. «Μείναμε όλοι μαζί στο σπίτι που νοικιάζουμε στην Ιθάκη. Ήμασταν εκεί σίγουρα μέχρι τις 20 Αυγούστου, μπορεί και παραπάνω. Λόγω του παιδιού, πηγαίναμε μόνο στα πανηγύρια, τα οποία αρχίζουν από τις 4 Αυγούστου και διαρκούν έως τις 15 Αυγούστου, σχεδόν κάθε μέρα γίνεται ένα πανηγύρι. Ο κύρος Λιγνάδης δεν έφυγε καθόλου από την Ιθάκη, για αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος» είπε.
Συνταξιούχος δικαστική λειτουργός: « Η 40χρονη μάρτυρας ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Λιγνάδη»
Στο 2010 και το ταξίδι του Δημήτρη Λιγνάδη στην Αίγυπτο αναφέρθηκε η αδελφή της πρώην συζύγου του αδελφού του σκηνοθέτη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον έρωτα της 40χρονης μάρτυρος στο πρόσωπό του. «Το 2010, μετά το ταξίδι του στην Αίγυπτο, ο κατηγορούμενος, ήρθε κατευθείαν στην Επίδαυρο, διότι 2-3 ημέρες πριν πήγαιναν για να ετοιμαστούν για την παράσταση» είπε σχετικά με το που βρισκόταν ο σκηνοθέτης, επιμένοντας ότι δεν βρέθηκε στην Αθήνα.
«Ξέρω ότι η 40χρονη μάρτυρας ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Λιγνάδη. Το γνωρίζω αυτό από την κουνιάδα μου, η οποία είναι φίλη με τη μητέρα της μάρτυρος. Πριν από 6 -7 χρόνια, είχα ρωτήσει την κουνιάδα μου τι κάνει η 40χρονη και μου είπε ότι είναι στη Θεσσαλονίκη και είναι παντρεμένη. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορώ να υποθέσω γιατί καταθέτει όλα αυτά για τον Λιγνάδη (…) Είναι πολύ περίεργο, πώς, εφόσον τον ξεπέρασε και παντρεύτηκε, λέει τώρα αυτά. Είναι πολύ περίεργο και δεν μπορώ να το εξηγήσω.