Παράταση lockdown: Μια εβδομάδα σίγουρα, εκτιμά ο Σαρηγιάννης – Τι δείχνουν τα “μαθηματικά”
Οι αριθμοί της πανδημίας δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και αισιοδοξία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν ψηλά, ενώ αυξάνονται έστω και με χαμηλούς ρυθμούς οι διασωληνωμένοι. Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή, μετά τη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, όπου θα αξιολογηθούν τα νέα στοιχεία και θα διατυπωθούν προτάσεις για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις ενδείξεις για την εξέλιξη της πανδημίας, θεωρείται πολύ πιθανή η παράταση του lockdown για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα οι καιρικές συνθήκες οδηγούν εκ των πραγμάτων σε αυστηρότερη τήρηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού, με αποτέλεσμα να υπάρξει κάποια μείωση του αριθμού νέων κρουσμάτων τις δύο επόμενες εβδομάδες.
Αθήνα, Εύβοια και Αχαΐα παραμένουν στο κόκκινο και βιώνουν αυστηρούς περιορισμούς στην καθημερινότητα σε μία προσπάθεια να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λοιμωξιολόγοι και άλλοι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν συνέχιση του lockdown με “προσαρμογή” των ισχυόντων περιορισμών στα κατά τόπους νέα δεδομένα, προκειμένου να καταστούν περισσότερο αποτελεσματικοί.
Ενώ λοιπόν η επιδημιολογική εικόνα των περιοχών που βρίσκονται σε lockdown δεν βελτιώνεται, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρξουν αποτελέσματα, στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου.
Οι επιστήμονες έχουν τονίσει επανειλημμένα τα τελευταία 24ωρα πως τα δείγματα τόσο από τα κρούσματα, όσο και από τα λύματα αλλά και την επιβάρυνση του ΕΣΥ, συνηγορούν σε παράταση.
Σαρηγιάννης: Μια εβδομάδα παράταση σίγουρα
Σήμερα ή αύριο -οπότε θα αρχίσουν να φαίνονται και τα αποτελέσματα του σκληρότερου lockdown- αναμένεται μία μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων σύμφωνα με τον καθηγητή υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Όπως είπε στο MEGA οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, αλλά πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, ενώ παράλληλα φαίνεται μείωση στα κρούσματα. Το ιικό φορτίο είναι σταθερό.
Για το lockdown εκτίμησε ότι θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας, ενώ για την κακοκαιρία δήλωσε πως ευνοεί την αύξηση των κρουσμάτων και τη μεταδοτικότητα του ιού.
Αναφέρθηκε και στην εστίαση λέγοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει από τον Απρίλιο στη νότια Ελλάδα και από το Μάιο στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Υγειονομικά ασφαλή θεωρεί την παράταση του lockdown ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ τα νοσοκομεία και οι μεταλλάξεις θα κρίνουν το lockdown. «Ας ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο lockdown» είπε χαρακτηριστικά.
Επισήμανε πως προτεραιότητα στην Επιτροπή είναι το άνοιγμα των σχολείων.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Τρίτη 16/2 1.121 κρούσματα κορονοϊού, οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 29 και οι διασωληνωμένοι τους 309.
Συγκεκριμένα η Αττική έχει 538 νέες μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει σήμερα 144 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 173.905 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.800 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 309 (66,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 87,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.