Ρεμδεσιβίρη κατά COVID: Νέα ιταλική μελέτη με θετικά συμπεράσματα – Πουλάκου, Παναγόπουλος μιλούν στο libre για την ελληνική κλινική εμπειρία
Ιταλική μελέτη δείχνει σημαντικά οφέλη της χορήγησης ρεμδεσιβίρης για την εξέλιξη ασθενών με Covid-19 και για την εξοικονόμηση πόρων, ενώ ανάλογη είναι και η κλινική εμπειρία από τη χορήγηση της θεραπείας και στη χώρα μας. Η εν λόγω μελέτη, που στόχο είχε τη σχετική αξιολόγηση μιας νέας θεραπευτικής στρατηγικής, βασίστηκε σε παρατηρούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη μεταδοτικότητα και τα καθημερινά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τη θνητότητα από την COVID-19.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Προέβλεψε δε την εξέλιξη της πανδημίας σε μια περίοδο 20 εβδομάδων όσον αφορά στη μόλυνση, την πρόσβαση σε εντατική φροντίδα και τους θανάτους.
- Η νόσος Covid-19 προκαλείται από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο για το οποίο ευθύνεται ο νέος κοροναϊός SARS-COV-2. Οι άμεσες παρεμβάσεις, δηλαδή η φυσική απόσταση και η χρήση προστατευτικών μασκών, μπορούν να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού, συνεχίζουν, ωστόσο, να καταγράφονται πολλές μολύνσεις.
Απαιτείται, λοιπόν, να αξιολογηθούν οι διάφορες θεραπείες και κυρίως εκείνες που εμποδίζουν την επιδείνωση της νόσου ή βελτιώνουν την πορεία του ασθενή, επιτρέπουν την ταχύτερη ανάρρωσή του, με στόχο να μη χρειαστεί (όσο το δυνατόν) εισαγωγή σε ΜΕΘ, αλλά παράλληλα μπορούν να εξοικονομούν πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία άλλων ασθενών.
Στο πλαίσιο αυτό, της εκτίμησης της χορήγησης των θεραπευτικών λύσεων που μειώνουν την πιθανότητα ο ασθενής να εισαχθεί στη ΜΕΘ, έγινε και η ιταλική μελέτη που αναφέραμε παραπάνω.
Ειδικότερα, η νέα ανάλυση από την Ιατρική Σχολή του St. Camillus International University of Health Sciences, διαπίστωσε ότι η χορήγηση του remdesivir επιτυγχάνει βελτίωση της πορείας της νόσου σε ασθενείς με Covid-19 (που λαμβάνουν θεραπεία οξυγόνου χαμηλής ροής) και μπορεί να μειώσει την ανάγκη για εισαγωγή σε ΜΕΘ για τους συγκεκριμένους ασθενείς (το υπολογιστικό μοντέλο αναφέρει περίπου 17.150 νοσηλείες σε ΜΕΘ), ενώ επίσης μπορεί να μειώσει του θανάτους (το μοντέλο υπολογίζει περίπου 6.923 λιγότερους θανάτους) και να εξοικονομήσει περίπου 430 εκατομμυρίων ευρώ στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας κατά τη διάρκεια πέντε μηνών.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2020, στο περιοδικό ABOUTOpen HTA και αναδημοσιεύτηκαν στις 13 Ιανουαρίου 2021 στο ιταλικό TPI News.
Η κλινική εμπειρία στη χώρα μας από τη χορήγηση του remdesivir
Για να διακριβώσουμε τα στοιχεία από τη δική μας κλινική εμπειρία σχετικά με την αξία της έγκαιρης χορήγησης του φαρμάκου και τα προσδοκώμενα οφέλη για τον ασθενή που λαμβάνει θεραπεία με ρεμδεσιβίρη, το libre μίλησε με τη Λοιμωξιολόγο, Γαρυφαλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ, Γ. Παν/κή Κλινική, Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», και τον Παθολόγο- Λοιμωξιολόγο Περικλή Παναγόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η Λοιμωξιολόγος, Γαρυφαλιά Πουλάκου, η οποία είναι μία γιατρός πρώτης γραμμής σε ένα από τα κυριότερα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, μας μετέφερε την εμπειρία από τα θετικά αποτελέσματα της χορήγησης της θεραπείας, τους τελευταίους πέντε (5) μήνες που η ρεμδεσιβίρη είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλή χρήση ρεμδεσιβίρης, από τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου που ήρθε στην Ελλάδα, μέσω ΙΦΕΤ, και η εμπειρία μας από τη χορήγηση του φαρμάκου είναι πολύ θετική!», μας ανέφερε η κα Πουλάκου.
«Σε επίπεδο μίας κλινικής, με τα δικά μας και μόνο δεδομένα δεν είναι εύκολο να απαντηθεί εάν μειώνει ή όχι τη θνητότητα. Εκείνο που με βεβαιότητα μπορώ να πω –με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει έως τώρα– είναι πως πρόκειται για φάρμακο που μας βοηθάει να εξελιχθεί καλά η πορεία της νόσου και ο ασθενής να πάρει γρήγορα εξιτήριο, ειδικά με την έγκαιρη χορήγησή του», τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας.
«Στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, λοιπόν, μας έχει βοηθήσει τόσο σε ανθρώπους που δεν είχαν συννοσηρότητες αλλά παρόλα αυτά εκδήλωσαν πολύ βαριά νόσο, όσο και σε ανθρώπους που είχαν συννοσηρότητες, για παράδειγμα είχαν πνευμονία που χρειάζεται χορήγηση οξυγόνου. Η κλινική μας εμπειρία, από όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι πάρα πολύ θετική!».
Όπως εξηγεί η κα Πουλάκου:
- «Κάθε φάρμακο πρέπει να χορηγηθεί κατάλληλα, ώστε να αποδώσει τα αναμενόμενα οφέλη για τα οποία αναπτύχθηκε. Το remdesivir, αν χορηγηθεί μετά τη 10η ημέρα από την εκδήλωση της νόσου είναι αργά, γιατί στο στάδιο εκείνο ο ιός έχει σταματήσει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό του και έχουμε πλέον την εκδήλωση των επιπλοκών από τη φλεγμονή. Έτσι, ένα αντιιικό φάρμακο, αν το χορηγήσουμε μέχρι τη 10η ημέρα, θα μας αποδώσει».
Ο Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος Περικλής Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στην αξία της έγκαιρης χορήγησης της θεραπείας με ρεμδεσιβίρη και στα σημαντικά οφέλη για τον ασθενή, όπως δείχνουν οι σχετικές μελέτες:
- Η ρεμδεσιβίρη χορηγείται με διάφορα πρωτοκόλλα είτε μόνη της είτε με άλλα φάρμακα, όπως με γ σφαιρίνη ή συνδυασμό αντισωμάτων. Τώρα πλέον, είναι ελεύθερη η χορήγησή της, πράγμα που σημαίνει ότι δεν καθυστερεί η λήψη της. Αυτό που έχει φανεί είναι ότι η ρεμδεσιβίρη ως αντιιικό, επειδή αναστέλλει ένα συγκεκριμένο ένζυμο του ιού, την RNA πολυμεράση, πρέπει να χορηγηθεί εγκαίρως. Όπως διαπιστώθηκε από τις μεγάλες μελέτες που έγιναν από τη χορήγησή της, αυτοί που έλαβαν remdesivir τις πρώτες ημέρες είχαν μεγαλύτερο όφελος από αυτούς που το έλαβαν με καθυστέρηση. Σε κάθε ιογενή λοίμωξη, την αγωγή πρέπει να τη χορηγήσουμε εγκαίρως. Φάνηκε ότι, εάν χορηγηθεί μετά τις 10 ημέρες, έχει ήδη καθυστερήσει. Στο χρονικό αυτό σημείο, ο ιός έχει φύγει από το επίπεδο της άμεσης δράσης και πηγαίνουμε σε έναν καταρράκτη ανοσολογικής αντίδρασης». Πάντα η χορήγηση της αγωγής αφορά νοσηλευόμενους ασθενείς. Το μεγάλο όφελος αφορά τους ασθενείς πριν φτάσουν σε ΜΕΘ. Διαπιστώθηκαν μεγάλα οφέλη στους Covid ασθενείς που είχαν ανάγκη οξυγόνου χαμηλής ροής, όχι τη μεγάλη ανάγκη οξυγόνου που έχουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Μας εξήγησε, τέλος, ο κ. Παναγόπουλος ότι «τρέχουν» με διπλές τυφλές μελέτες, με ελληνική συμμετοχή, όπου συγκρίνεται η συγχορήγηση ρεμδεσιβίρης με γ σφαιρίνη ή με μονοκλωνικά ή άλλα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.
Αναμένουμε να δούμε και τα οφέλη που θα προκύψουν από τις μελέτες αυτές.