Βουλή: Για τα “διπλά βιβλία” του ΕΟΔΥ απαντούν Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας, Τσιόδρας – Έμμεση παραδοχή Κοντοζαμάνη για υπό διερεύνηση κρούσματα (vid)
O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας, δύο μήνες μετά το σχετικό αίτημα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προσέρχονται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να καταθέσουν μεταξύ άλλων και για τα «διπλά βιβλία» κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται ότι το αίτημα για ακρόαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή έγινε στις 1/12, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις –οι οποίες μεταξύ άλλων είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση της διευθύντριας σύνταξης της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Δήμητρας Κρουστάλλη, μετά την «ασφυκτική πίεση από το Μέγαρο Μαξίμου».
Οι εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» είχαν αποκαλύψει το διπλό σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, τη λειτουργία του οποίου παραδέχτηκε η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα ως «υποσύστημα».
Παράλληλα, στη συζήτηση αναμένεται να συζητηθεί η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, οι μεταλλάξεις του κοροναϊού και ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών.
Τέλος, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν εκ νέου τη δημοσιοποίηση των εισηγήσεων της επιστημονικής επιτροπής με αφορμή μεταξύ άλλων την καθυστερημένη λήψη μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγλλείες της Δ. Αυγέρη, ο ΕΟΔΥ κρατά παρατύπως διπλά βιβλία και για τα προσωπικά δεδομένα ασθενών με κορωνοϊο. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΕΟΔΥ συλλέγει και επεξεργάζεται παράνομα ιατρικά στοιχεία ασθενών διατηρώντας και δεύτερη βάση δεδομένων εκτός από την επίσημη του υπουργείου με το Μητρώο ασθενών.
Η δήλωση Κοντοζαμάνη για τα “υπό διερεύνηση κρούσματα”
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι υπάρχουν 253.700 «υπό διερεύνηση δείγματα» από τεστ κοροναϊού, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το ζήτημα με τα «διπλά βιβλία».
Ο ίδιος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη σημείωσε αρχικά ότι «ίσως έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα στο πως γίνεται κατανοητός ο όρος υπό διερεύνηση».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι τα εν λόγω δείγματα δεν είναι αδιευκρίνιστα αλλά εκκρεμή και πως
- «αν και μπορεί να μην έχουν οριστικοποιηθεί καν τα αποτελέσματα από χρήστες και νοσοκομεία, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι ήταν θετικά ή ότι δεν συμπεριελήφθησαν στην επιδημιολογικού τύπου αναφορά. Επομένως, όλα τα θετικά κρούσματα είναι καταγεγραμμένα και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης».
Εύλογο το ερώτημα πώς, από τη στιγμή κατά την οποία τα αποτελέσματα των τεστ μπορεί «να μην είχαν καν οριστικοποιηθεί», είναι βέβαιο ότι ανάμεσα σε αυτά δεν υπήρχαν θετικά κρούσματα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η μη καταχώρηση των εν λόγω δειγμάτων οφείλεται στην πίεση που δέχθηκε το σύστημα Υγείας. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε «τεχνικό ζήτημα το οποίο δεν αλλάζει την εικόνα που έχουμε για την πανδημία στη χώρα», αφού «χρειάστηκε να ολοκληρωθούν συγκεκριμένες ψηφιακές διασυνδέσεις» (σ.σ. από την ΗΔΙΚΑ).
Πάντως αναφορικά με την εν λόγω παραδοχή Κοντοζαμάνη αναρωτιέται κανείς σε ποια δεδομένα βασίζονται οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, όταν μιλάμε μάλιστα για εκατοντάδες χιλιάδες «υπό διερεύνηση» ή υπό καταχώρηση δειγμάτων.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σαρακιώτης, από την πλευρά του κάνει λόγο για «αόριστη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού» και για «επιτελικό κράτος που αγνοείται».
«Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Υγείας να ομολογεί, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι “εκκρεμούν καταχωρήσεις εκατοντάδων χιλιάδων τεστ” και να μη λαμβάνει κανείς την ευθύνη για την εν λόγω ανικανότητα του περίφημου «επιτελικού κράτους;», σχολιάζει ο Γ. Σαρακιώτης.