Η Ελλάδα ξεμένει από εμβόλια – Ανατροπή με τον σχεδιασμό του μαζικού εμβολιασμού – Επιστολή- απάντηση Μισέλ σε παρέμβαση Μητσοτάκη

 Η Ελλάδα ξεμένει από εμβόλια – Ανατροπή με τον σχεδιασμό του μαζικού εμβολιασμού – Επιστολή- απάντηση Μισέλ σε παρέμβαση Μητσοτάκη

Στις αρχές του μήνα το Politico είχε αποκαλύψει πώς εν μέσω του ανηλεούς πολέμου για την εξασφάλιση των εμβολίων, ακόμη και με αθέμιτες τακτικές, κάποιες χώρες αν και είχαν το δικαίωμα δεν παρήγγειλαν τις δόσεις εμβολίων που τους επέτρεπε η Κομισιόν.

Μεταξύ αυτών των χωρών είναι και η Ελλάδα και τώρα που έχει προκύψει το μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις από Pfizer – AstraZeneca επανέρχεται επιτακτικά το ζήτημα με την πολιτική της χώρας μας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ POLITICO

Σύμφωνα με το POLITICO, αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν αγοράσει λιγότερες δόσεις από αυτές που ήταν επιλέξιμες για αγορά.

  • Η Πολωνία, για παράδειγμα, θα παραγγείλει μόνο 6,6 εκατομμύρια εμβόλια Moderna παρά το γεγονός ότι είναι επιλέξιμη για πάνω από 13 εκατομμύρια δόσεις.
  • Η Βουλγαρία εξασφάλισε 500.000 δόσεις, περίπου δύο εκατομμύρια λιγότερες από ό, τι θα μπορούσε να είχε αγοράσει.
  • Η Σλοβενία ​​εξασφάλισε μόνο 26.000 δόσεις, ενώ είχε δικαίωμα σε περισσότερες από 600.000 δόσεις.
  • Η Ελλάδα πήρε επίσης λιγότερο από το επιτρεπόμενο μερίδιό της, αγοράζοντας 1,8 εκατομμύρια δόσεις όταν θα μπορούσε να έχει κερδίσει περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον.
  • Επιπλέον, το Βέλγιο έχει παραγγείλει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Moderna όταν το μέγεθος του πληθυσμού του θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει περίπου τέσσερα εκατομμύρια.
  • Η Πορτογαλία είπε επίσης ότι θα αγοράσει συνολικά 2,8 εκατομμύρια δόσεις του Moderna – κάτω από το μερίδιο των δόσεων που είναι επιλέξιμες βάσει του πληθυσμού της. «Η Πορτογαλία έλαβε, ή πρόκειται να λάβει, όλα τα εμβόλια που ήθελε να αγοράσει», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας Μάρτα Τεμίδο.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πλέον πώς ανατρέπεται ο σχεδιασμός του μαζικού εμβολιασμού. Η χώρα μας σύμφωνα με τους αναθεωρημένους υπολογισμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει εμβολιασθεί μόνο το 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, με τα εμβόλια που παρέλαβε από την Pfizer/BioNTech αυτή την εβδομάδα, η χώρα έχει λάβει 414.000 εμβόλια (έχει ακόμα παραλάβει 8.000 εμβόλια από τη Μoderna). Χθες είχαν χορηγηθεί 213.735 δόσεις, με 196.009 άτομα να έχουν κάνει μόνο την πρώτη, ενώ 13.000 είχαν κάνει και τις δύο. Το απόθεμα των δόσεων είναι γύρω στις 218.000 δόσεις. Από αυτές, 196.000 χρειάζονται για τη δεύτερη δόση.

Ανάμεσα στις χώρες που επηρεάζονται από την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί είναι και η Ελλάδα που περίμενε το πρώτο τρίμηνο του 2021, 1.500.000 εκατομμύρια δόσεις. Οι εκτιμήσεις πλέον έχουν πέσει κατά 50% (υπολογίζονται 740.000 δόσεις του εμβολίου), με το ποσοστό να μην αποκλείεται να πέσει κι άλλο.

Τη διερεύνηση όλων των επιλογών και την ενδεχόμενη χρήση όλων των νομικών μέσων και μέτρων επιβολής που προβλέπονται από τις Συνθήκες της ΕΕ για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων του κορονοϊού προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς και τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις.

Ο Μισέλ, στην απαντητική του επιστολή προς τον πρωθυπουργό αναφέρεται στο άρθρο 122 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, με το οποίο η Ένωση και τα κράτη-μέλη της θα αποκτήσουν πρόσβαση σε νομικά μέσα και κατάλληλα επείγοντα μέτρα, ώστε να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παραγωγή και παροχή εμβολίων στους πολίτες. Μάλιστα, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η λύση αυτή «θα αποδείξει τη δύναμη και την αξιοπιστία της ΕΕ στην προστασία της υγείας των πολιτών της» και δηλώνει ότι ήδη έχει κατατεθεί από τον ίδιο στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ώστε να διερευνηθεί το πεδίο εφαρμογής της.

Το άρθρο 122 προβλέπει τα εξής:

Με την επιφύλαξη άλλων διαδικασιών που προβλέπονται στις Συνθήκες, το Συμβούλιο, μπορεί να θεσπίζει, σε πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ κρατών μελών, τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, ιδίως εάν ανακύψουν σοβαρές δυσκολίες στον εφοδιασμό με ορισμένα προϊόντα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Όταν ένα κράτος-μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.

Σχετικά Άρθρα