Με αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός – Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα- Αδόκιμο η δεύτερη δόση να γίνεται με διαφορετικό εμβόλιο
H Ελλάδα μετά από εννέα μέρες μετρά… μόλις 9.528 εμβόλια σε υγειονομικούς και κυβερνητικά στελέχη. Οι νέες εξαγγελίες σχετικά με τον προγραμματισμό των εμβολιασμών αναφέρει πως σε 27 ημέρες θα έχουν γίνει περισσότερα από 210 χιλιάδες εμβόλια.
Αποθηκευμένες βρίσκονται συνολικά 152.580 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ΒιοNTech ενώ παραλήφθηκαν 83.850 φιαλίδια.
Έντονη είναι παράλληλα συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων κατά πόσο θα ήταν δόκιμο σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός να ξεκινά με τη χορήγηση της πρώτης δόσης με ένα εμβόλιο και αν δεν υπάρχει το ίδιο για τη δεύτερη, να αντικαθίσταται. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε χθες κατά την χθεσινή ενημέρωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δόκιμο.
Ειδικότερα η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι “υπήρξε μια σκέψη από τους Εγγλέζους να χρησιμοποιήσουν σαν δεύτερη δόση ένα άλλο εμβόλιο, να κάνουν αυτό το mix and match, το οποίο όμως δεν αποτελεί ακόμα πρακτική. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν αργότερα. Αλλά θα επέμενα ότι ο βασικός κανόνας στους εμβολιασμούς είναι να συνεχίζεις με όποιο εμβόλιο άρχισες”.
Σχετικά δε με το θέμα των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσε πως “αναμφίβολα, ένα εμβόλιο μόνο του δεν μπορεί να καλύψει εμβολιαστικά τα περίπου 7,8 δισεκατομμύρια πληθυσμό παγκόσμια. Ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι ότι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 4/1, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από τις 27/12 έως σήμερα 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί. Στην Ολλανδία και στην Ελβετία, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021. Με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
«Αν προστεθούν και οι παραδόσεις από άλλες παραγγελίες όπως της Moderna που περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.
Το χρονοδιάγραμμα
Παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 νοσοκομεία και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν και άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Έως τις 12 Ιανουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.
Εως τις 20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Μέχρι την 20η Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 120.000 άτομα. Την ίδια μέρα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση. Υπολογίζεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Όσον αφορά τη πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε πως θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε ότι η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα και έθεσε ως στόχο μέχρι τέλος του μήνα να εμβολιαστούν περίπου 220.000 άτομα.
Με το στοίχημα για την επίτευξη ανοσίας να προσδιορίζεται για το καλοκαίρι άλλα 427 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Ο χαμηλός αριθμός δεν είναι σε καμιά περίπτωση αντιπροσωπευτικός καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 3.234 μοριακά και 5.048 rapid test, όταν τις καθημερινές συνήθως γίνονται περίπου 30.000 τεστ.
Χαρακτηριστικό είναι πως στην Κύπρο του ενός εκατομμυρίου πληθυσμού διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο 24.639 γεγονός που οδήγησε και σε υψηλότερο αριθμό θετικών κρουσμάτων έναντι της Ελλάδας.
Μετά και την τελευταία καταγραφή στη χώρα μας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.526, εκ των οποίων 52,3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.478 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.054 (29,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
407 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 268 (65,8%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 82,1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τέλος, άλλοι 54 ασθενείς με Covid-19 έχασαν τη μάχη, με το σύνολο των θυμάτων του ιού στη χώρα να φτάνει τα 5.011. Εξ αυτών 2.976 (59,4%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.