Θα φτάσει ή όχι στη Βουλή η υπόθεση Folli Follie; -Η αρχική “βεβαιότητα” και τα νέα στοιχεία
Η υπόθεση της Folli Follie αναγκαστικά θα έρθει στη Βουλή γιατί εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κληθείς να σχολιάσει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 την περασμένη Τρίτη όσα είχαν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για μια ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος θέλησε να σημειώσει ότι δεν πρόκειται για κάποιο δημοσίευμα ή ρεπορτάζ κάποιου δημοσιογράφου, αλλά για κάτι που βγήκε από την έκθεση ελέγχου που έγινε στην εταιρεία και πλέον οφείλονται απαντήσεις. Η δικογραφία αναμένεται πλέον να διαβιβαστεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου φαίνεται πως προεξοφλεί -αν και δεν μπορούσε να έχει γνώση της δικογραφίας- πως υπάρχουν ενδείξεις, τουλάχιστον, ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κινηθεί η σχετική διαδικασία της αμελλητί παραπομπής του θέματος στη βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Την Τρίτη εν μέσω αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση των email που εμπεριέχονται στην ενδιάμεση έκθεση της PwC, με αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Φλαμπουράρης, Χαρίτσης, Αραχωβίτης και Μπαλαούρας), η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση της Folli Follie έχει καλέσει την οικογένεια Κουτσολιούτσου σε συμπληρωματική απολογία.
Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα ακόμα και κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται να αμφιβάλλουν σχετικά με το εάν θα φτάσει τελικώς η υπόθεση στη Βουλή.
Ο βουλευτής Άγγελος Συρίγος, για παράδειγμα, ήταν κατηγορηματικός σε συνέντευξή του στον Blue Sky (δείτε το βίντεο): “Δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, η δικογραφία δεν θα έρθει στη Βουλή”.
Επιφυλάξεις εξέφρασε και η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη (βίντεο κάτω), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είναι ιδιαίτερα φειδωλός σε συνομιλητές του περί αυτού του ενδεχομένου. Είναι,δε, χαρακτηριστικό πως ακόμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και τηλεοπτικοί σταθμοί δεν αναδεικνύουν το θέμα μεταξύ των βασικών, κάτι που θα προσφερόταν υπό άλλες συνθήκες.
Όλα θα αξιολογηθούν, βεβαίως, από την ίδια την ανακρίτρια και τις εισαγγελικές αρχές, ωστόσο οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από την πλευρά των φερομένων να εμπλέκονται στην υπόθεση πρώην υπουργών μοιάζουν επαρκείς.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως δεν έχει ιδιαίτερη συνέχεια και η συζήτηση περί καθυστέρησης έρευνας του σκανδάλου της Folli Follie από την τότε διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όπως γράφει και το protagon.gr : Με δεδομένες τις αναφορές στα e-mail περί παρεμβάσεων ή έστω ειδικού ενδιαφέροντος να «παγώσει» ή να καθυστερήσει ο έλεγχος της Folli Follie, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προ ημερών μπήκε στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου και δύο μελών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για ελλιπείς ελέγχους στην εταιρεία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχειοθέτησης, δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες σε βάρος τους για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που τους καταλόγιζαν με μήνυσή τους 19 επενδυτές της Folli Follie, οι οποίοι στράφηκαν εναντίον τους για σκόπιμη αδράνεια στους ελέγχους των ισολογισμών της εταιρείας.
Εκ των πραγμάτων η “επιχειρηματολογία” αδυνατίζει και εφόσον οι εισαγγελικές αρχές κρίνουν πως δεν προκύπτουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών, η υπόθεση ίσως περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της έρευνας της Δικαιοσύνης και χάσει κάθε …πολιτικό χαρακτηριστικό. Φλαμπουράρης, Χαρίτσης και Αραχωβίτης κατέθεσαν σήμερα μηνύσεις και αγωγές κατά του συγγραφέα των e-mails (Ν.Σάκκος) προς τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Μόνο ο πρώην βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας θα κληθεί πιθανότατα να καταθέσει, ωστόσο φαίνεται πως το μόνο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι πως ζήτησε και δέχθηκε χορηγία της εταιρείας για το νοσοκομείο της εκλογικής του περιφέρειας. Κάτι, βεβαίως, που φέρεται να συνέβη πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου από το ξένο fund και αρκετά πριν ψηφιστεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή, την οποία, ως γνωστόν, είχε ψηφίσει και η Ν.Δ.