Πώς η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξαπατούσε επί 17 χρόνια αρχές και μικρομετόχους της Folli Follie
Από την ανάλυση των στοιχείων της ενδιάμεσης Έκθεσης Έκτακτου Διαχειριστικού Ελέγχου που διενήργησε η εταιρεία Price Waterhouse προκύπτει ότι η οικογένεια Κουτσολιούτσου εξαπατούσε τις αρχές αλλά και τους μετόχους της Folli Follie, επι 17 χρόνια. Η έκθεση περιλαμβάνεται στη δικογραφία που διερευνά το σκάνδαλο διασπάθισης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους ιδρυτές της Folli Follie Δημήτρη και Γεώργιο (Τζώρτζη) Κουτσολιούτσο σε βάρος της εταιρείας, μέσω χειραγώγησης της αγοράς, προνομιακής πληροφόρησης και δημοσίευσης ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών προς το επενδυτικό κοινό.
Από το 2001 μέχρι και το 2018 που αποκαλύφθηκε η απάτη στην Folli Follie ΑΕΒΤΕ και σε θυγατρικές της, παρουσιάζονταν εσφαλμένες οικονομικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να καταβληθούν στους μετόχους 116.000.000 ευρώ υπό τη μορφή μερισμάτων ή μέσω επιστροφής κεφαλαίου.
Από την ενδιάμεση έκθεση προκύπτει πως τουλάχιστον από το 2007 μέχρι και το 2017, τα στοιχεία των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, ήταν ψευδή και παραπλανητικά, ενώ από το 2001 εμφανίζονται εικονικές πωλήσεις από θυγατρικές εταιρείες του ομίλου στην Ασία.
Επίσης, οι κατηγορούμενοι απεκόμισαν έσοδα 130,5 εκατ. ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ αντίστοιχα από πωλήσεις μετοχών μέσω επτά περιπτώσεων ιδιωτικής τοποθέτησης την περίοδο 2004-2017, εκμεταλλευόμενοι τις θέσεις που κατείχαν στην εταιρεία αλλά και την προνομιακή εσωτερική ενημέρωση για την πορεία της Folli Follie.
- Ειδικότερα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος έλαβε περίπου 44 εκατομμύρια ευρώ από τα 116 εκατ. Ευρώ που καταβλήθηκαν στους μετόχους από την εταιρεία για μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων, ενώ κέρδισε 130 εκατ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών.
- Ο συγκατηγορούμενος γιος του, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έλαβε 3,8 εκατ. Ευρώ από μερίσματα και 2,2 εκατ. ευρώ, από πωλήσεις μετοχών.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, προκύπτει η εμπλοκή των δύο βασικών μετόχων σε τουλάχιστον τρεις ύποπτες αγοραπωλησίες μετοχών της Folli Follie μέσω τρίτων προσώπων και εταιρειών. Αγόραζαν τις μετοχές σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την χρηματιστηριακή αξία και πουλούσαν σε υψηλότερες τιμές, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.
Ειδικότερα, από τον επιτόπιο έλεγχο στα γραφεία της Folli Follie Group (FFSA), χρηματιστηριακά έγγραφα αλλά και από την ανασκόπηση ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προκύπτουν οι ακόλουθες συναλλαγές:
- Τον Νοέμβριο του 2008 πραγματοποιήθηκε αγορά 300.000 μετοχών της FFSA από την εταιρεία Landocean με εντολή του T. Law (κρατώντας ενήμερους τους Δημήτρη Κουτσολιούτσο και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο) και πώληση 200.000 μετοχών τον Σεπτεμβρίου του 2009, με εκδήλωση πρόθεσης για την πώληση και άλλων 277.000 μετοχών. Από την πώληση των μετοχών αποκόμισαν κέρδη τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ.
- Τον Δεκέμβριο του 2008 τρίτο πρόσωπο εξαγόρασε 800.000 μετοχές της FF που ήταν στην κατοχή του Δημήτρη Κουτσολιούτσο μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής. Ο βασικός μέτοχος θα επαναγόραζε τις μετοχές στην ίδια τιμή δύο μήνες αργότερα και ως εγγύηση εξέδωσε μεταχρονολογημένη επιταγή ύψους 5 εκατ. ευρώ. Αν η επαναγορά δεν πραγματοποιούνταν τότε το τρίτο πρόσωπο θα μπορούσε να πουλήσει τις μετοχές. Οι πωλήσεις των μετοχών έγιναν από τα τέλη Απριλίου 2009 έως τις αρχές Ιουλίου του 2009. Μέρος των εσόδων φαίνεται να μεταβιβάζεται στον ΓΚ.
- Τον Ιανουάριο του 2009 πραγματοποιούνται αγορές άνω των 2,3 εκατ. μετοχών από φαινομενικά τρίτη ανεξάρτητη εταιρεία και σταδιακές πωλήσεις 1,7 εκατ. μετοχών από το τέλος Ιουλίου έως και τον Δεκεμβρίου του 2009 με καθαρό κέρδος πάνω από 13 εκατ. ευρώ. Κατά την έρευνα εντοπίστηκε εξτρέ τραπεζικού λογαριασμού του Δημήτρη Κουτσολιούτσου σύμφωνα με το οποίο στις 9/4/2010 πιστώνεται ο εν λόγω τραπεζικός λογαριασμός (είσπραξη) με το ποσό των 5 εκατ. ευρώ από την παραπάνω εταιρεία.
- Οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν υπό τον έλεγχο τους και διενεργούσαν χρηματιστηριακές συναλλαγές με επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνταν στο όνομα τρίτων. Στα γραφεία της FFSA εντοπίστηκαν αντίγραφα 21 καταθετηρίων εγγράφων στα οποία εμφαίνεται να κατατίθενται σε λογαριασμό χρηματιστηριακής εταιρείας με αιτιολογία “ΧΧΧΧΧΧ” 6,49 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν εντοπιστεί παρόμοια έγγραφα για καταθέσεις σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συνολικού ύψους 23,2 εκατ. Ευρώ.
- Έγγραφα αποδεικνύουν πως οι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αγόρασαν σημαντικό αριθμό μετοχών της εταιρείας μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2011, περίοδο όπου άρχισαν οι συζητήσεις για πιθανή εξαγορά της εταιρείας συμφερόντων της Folli Follie, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) από τη Dufry.
Αξιοποίσαν την εσωτερική ενημέρωση που κατείχαν ως βασικοί μέτοχοι, ενώ το επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε για την επικείμενη εξαγορά σχεδόν ένα χρόνο μετά, στα τέλη του 2012…
Όμως το «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» δεν ίσχυσε μόνο υπέρ των βασικών μετόχων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, αλλά και μέσω του ανθρώπου που είχε οριστεί ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου.
Πρόκειται για τον Ζαχαρία Μαντζαβίνο, πρώην μέλος δ.σ. της FFSA και πατέρας της Μαρίζας Μαντζαβίνου, συζύγου του ΓΚ και υπεύθυνης του τμήματος Corporate Affairs FFSA). Ο έλεγχος της εταιρείας ήταν… οικογενειακή υπόθεση.
Τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της FF έκαναν τα «στραβά μάτια» σε ό,τι συνέβαινε προφανώς όχι από απλή αμέλεια. Από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έως και τις 6 Μαΐου του 2018 δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της FF ήταν απόντες και στις 41 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκαν, ενώ τρία άλλα μέλη απείχαν στις 30 με 40 συνεδριάσεις από τις 41 συνολικά.
Η απουσία τους ανταμείφθηκε! Οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ. κατά την περίοδο 2012-2014 ήταν υψηλότερες από τα ποσά που είχαν εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων κατά 2,3 εκατ. ευρώ το 2012, 512.000 ευρώ το 2013 και 505.000 ευρώ το 2014…
Εξάλλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και της Επιτροπής Ελέγχου είχε συνάψει σύμβαση με την εταιρεία χωρίς την προβλεπόμενη ειδική άδεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα στρατηγικής με ετήσιες απολαβές 300.000 ευρώ…
Άλλο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ από το 2011 φαίνεται να παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη θυγατρική της Planaco, ενώ έλαβε 365.000 ευρώ από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.
Όμως ακόμα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, προκύπτουν ύποπτες διευθετήσεις.
Με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Τάσο Φράγκου στις 25 Απριλίου του 2019, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προέβαλε αξιώσεις για οφειλόμενο ποσό προς τον ίδιο από την FF ύψους 43,9 εκατ. δολ.
Η Price Waterhouse διαπίστωσε μια οφειλή της (Folli Follie Group Sourcing) FFGS προς τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο ύψους 31,6 εκατ. Ευρώ.
Όμως ταυτόχρονα εντόπισε απαίτηση της FFGS προς την εταιρεία Landocean ύψους 37 εκατ. ευρώ. Εφόσον αποδειχθεί ότι ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος της Landocean, τότε από τον συμψηφισμό των δύο ποσών προκύπτει απαίτηση της FFGS έναντι του Δημήτρη Κουτσολιούτσου ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης της PwC αναφέρεται ότι κατά την περίοδο 2009-2018 η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει πληρωμές άνω των 2,1 εκατ. ευρώ σε δύο κυπριακές εταιρείες που φέρεται να πραγματοποιήθηκαν για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών νομικής φύσεως.
Από την έρευνα έχουν προκύψει στοιχεία που στοιχειοθετούν ενδείξεις πως αυτές οι εταιρείες ήταν συνδεδεμένες με τους Δημήτρη καιΤζώρτζη Κουτσολιούτσο, στελέχη της Folli Follie και τον νομικό σύμβουλο της Ι.Τ.
Μια ακόμα «τριγωνική σχέση» από την οποία προέκυψε ζημία 2,7 εκατ. Ευρώ για την Folli Follie, αφορά την θυγατρική των ΚΑΕ, Ελληνικές Διανομές και συναλλαγές για εξαγωγή ρολογιών και κοσμημάτων του οίκου Bvlgari.
Τα Bvlgari αγοράστηκαν από την FFGS και πουλήθηκαν με έκπτωση 80% στην φαινομενικά ανεξάρτητη από τον όμιλο εταιρεία Fenlane η οποία ήταν υπό τον έλεγχο στελεχών της FFGS. «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» και εδώ…
Μάλιστα δεν έχει εντοπιστεί πληρωμή προς την FFGS για την πώληση αυτή έστω με την έκπτωση του 80%.
Μια ακόμα αδιαφανής συναλλαγή αφορά την πώληση ακινήτου εφαπτόμενου με την οικία της οικογένειας Κουτσολιούτσου στην Κηφισιά. Το εν λόγω ακίνητο βρισκόταν στην κατοχή της εταιρείας από το 1997 έως και το 2003.
Το οικόπεδο πουλήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2003 στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσου μέσω συναλλαγής με την Folli Follie την οποία εκπροσωπούσε ο… πατέρας του Δημήτρης.
Μάλιστα η συναλλαγή έγινε με μετρητά και δίχως την παρουσία συμβολαιογράφου για τη μεταβίβαση της κυριότητας. Χέρι με χέρι ο γιος έδωσε στον πατέρα 674.000 ευρώ. Η πραγματοποίηση της πληρωμής του τιμήματος από τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο προς την εταιρεία δεν κατέστη δυνατό να διακριβωθεί λόγω της μη παράδοσης των απαιτούμενων στοιχείων από την εταιρεία…
Η εταιρεία πλήρωνε και την χλιδάτη ζωή της οικογένειας Κουτσουλιούτσου. Τα έξοδα για τη ναύλωση της θαλαμηγού «Phalarope» που άνηκε στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, επιβάρυναν την εταιρεία κατά 1,4 εκατ. ευρώ.
Όμως τα έσοδα από τη ναύλωση του σκάφους, προσποριζόταν ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και όχι η εταιρεία του που πλήρωνε τα έξοδα…
Στην έκθεση του διαχειριστικού ελέγχου προκύπτει, επίσης, ότι η εταιρεία πλήρωσε για αγορά επίπλων, διακοσμητικών και λοιπών ειδών οικιακού εξοπλισμού συνολικής αξίας 125.000 ευρώ και κρασιών αξίας 60.000 δολαρίων ανά έτος.
Η εταιρεία πλήρωνε και συνολικά 41 τηλεφωνικές συνδέσεις των βασικών μετόχων. Από αυτές 18 ήταν προσωπικές συνδέσεις της οικογένειας, τέσσερις συνδέσεις για τις οικίες στις Σπέτσες και στην Κηφισιά και μέχρι 19 συνδέσεις σε σκάφη και αεροσκάφη.
Για την αγορά 48 golf trikes η εταιρεία πλήρωσε συνολικά 36.708 δολάρια και για εισαγωγή ξυλείας από την Ταϊλάνδη 45.007 δολάρια, για δεξίωση-πάρτι τον Αύγουστο του 2014, η Folli Follie θα επιβαρυνόταν με 27.139 ευρώ, αλλά και 573 ευρώ για «αντικατάσταση φίλτρου νερού και καθαρισμού κοντέινερ ψυγείου» και για απεντοιχισμό τριών συσκευών και μεταφορά στο σέρβις. Αντικατάσταση των υλικών, έλεγχο, καθαρισμό και εντοιχισμό στην οικία της οικογένειας στην Κηφισιά.
Επίσης, στο όνομα της εταιρείας Landocean που ελέγχεται από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, αγοράστηκε μια Bentley και ένα Land Rover.
H Folli Follie επιβαρύνθηκε ακόμη με 395.000 ευρώ για την απόκτηση 7 αυτοκινήτων και με έξοδα μίσθωσης για άλλα αυτοκίνητα από την εταιρεία μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης που είχαν παραχωρηθεί προς χρήση σε μέλη της οικογένειας.
Όμως η Folli Follie συνέχισε να επιβαρύνεται με τα έξοδα της οικογένειας ακόμα και μετά το σκάνδαλο. Στις 28 Ιουνίου του 2018 πλήρωσε 7.500 ευρώ για την εκτίμηση της αγοραίας αξίας ακινήτων της οικογένειας στις Σπέτσες.
Από το 1999 μέχρι το 2006 η Folli Follie είχε αποκτήσει το 52% του μετοχικού κεφαλαίου των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ).
Τον Οκτώβριο του 2007 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας Elmec Sport μέσω της ΚΑΕ ΑΕ, καταβάλλοντας 28 εκατ. ευρώ περισσότερα από το ποσό που είχε καταβάλει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της εταιρείας που την είχε εξαγοράσει μόλις πέντε μήνες νωρίτερα!
Το πιο αξιοπερίεργο είναι μια παράλληλη σύμβαση που δέσμευσε τον αρχικό ιδιοκτήτη της Elmec Sport ως προς το κτίριο- «φιλέτο» του Μινιόν το οποίο δεν μεταβιβάζεται στην αγοράστρια εταιρεία ΚΑΕ αλλά σε τρίτη εταιρεία με έδρα τον Παναμά. Πρόκειται για εταιρεία που εκτιμάται ότι ήταν συμφερόντων του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.
Με βάση την παράλληλη σύμβαση ο αρχικός πωλητής παρείχε χρηματική εγγύηση 6 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση των υποχρεώσεών του υπό τη μορφή δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού.
Τελικά το δεσμευμένο ποσό μειώνεται στα 2 εκατ. ευρώ και θεματοφύλακας αυτού του ποσού ορίζεται ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Διόλου συμπτωματικά τα 2.000.000 ευρώ μεταφέρονται από τον προηγούμενο θεματοφύλακα σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας Lysithea Shipmanagement Ltd που εκτιμάται πως ήταν συμφερόντων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς τα ετήσια έξοδά της τα χειρίζονται η κ. Ε.Ν. (υπάλληλος της FFSA) και ο κ. Β.Κ. κεντρικός ταμίας της FFSA. «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» και εδώ…
Το 2010 δημιουργήθηκε ο όμιλος Folli Follie Group μετά τη συγχώνευση των εταιρειών Folli Follie, KAE και Elmec Sport. Η ΚΑΕ ήταν η απορροφώσα εταιρεία. Η σχέση ανταλλαγής δεν υπήρξε δίκαιη και εύλογη για τους μετόχους μειοψηφίας της ΚΑΕ και της Elmec Sport. Από την ανταλλαγή ωφελήθηκε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος ως μεγαλομέτοχος της FFSA.
Σε μετέπειτα στάδιο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της ΚΑΕ από την ελβετική Dufry σε δύο φάσεις. Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής επιτεύχθηκε και μια συμφωνία μη ανταγωνισμού που προέβλεπε την καταβολή ποσού 28 εκατ. ευρώ στους βασικούς μετόχους της FFSA Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Η συμφωνία αυτή ουδέποτε ανακοινώθηκε από την πλευρά της εταιρείας, αν και είχε καταβληθεί το ποσό των 28 εκατ. ευρώ από την Dufry.
Πριν την είσπραξη του ποσού η FFGS είχε μεταφέρει ποσό 24 εκατ. ευρώ στην ελεγχόμενη εταιρεία Landocean. Το ποσό αυτό μαζί με το μεταφερόμενο υπόλοιπο από προγενέστερες χρηματικές μεταφορές (37 εκατ. ευρώ στο σύνολο) διαγράφηκε λογιστικά από τα βιβλία της FFGS.
Στην έκθεση της PwC δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο όνομα Hal Hirsch που ήταν managing partner της εταιρείας Sovereign Capital Partners (SCP).
Η εν λόγω εταιρεία είχε υπογράψει σύμβαση με την FFSA με αντικείμενο την εταιρική και οικονομική αναδιάρθρωση του ομίλου FF και τη διασφάλιση χρηματοδότησης για τον όμιλο. Ο Hal Hirsch φαίνεται ότι ήταν σε συνεννόηση με την οικογένεια Κουτσολιούτσου και κατέβαλε προσπάθειες για τον περιορισμό του πεδίου της έρευνας στην εταιρεία.
Ο ίδιος ο Hal Hirsch σε ένα email του Σεπτεμβρίου του 2018 αναφέρει ότι ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν του παρείχαν όλες τις λεπτομέρειες της απάτης όταν ξεκίνησαν τη συνεργασία τους, μια απάτη που περιέγραψε ότι είχε διαρκέσει 17 χρόνια!
Η PwC αναφέρει, επίσης, πως αναπτύχθηκαν συνεχείς προσπάθειες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του 2018 από την οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλους να μετατοπίσουν το σύνολο της ευθύνης για τις διάφορες αδικοπραξίες στον υπό-όμιλο FFGS στον Ι. Μπεγιέτη, ο οποίος συμμετείχε στη διάπραξη των λογιστικών παρατυπιών, αλλά αναμφισβήτητα δεν ενεργούσε από μόνος του…
Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν λάμβανε όλες τις πληροφορίες από την εταιρεία. Μάλιστα στην έκθεση περιλαμβάνονται περιστατικά όπου έλαβε παραπλανητικές πληροφορίες από την Folli Follie.
Μετά τη δημοσίευση της επιβαρυντικής για τους ίδιους έκθεσης της QCM, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος προσπάθησαν να εκχωρήσουν σήματα της FFSA προς εκμετάλλευση στην Somis Ltd εταιρεία ελεγχόμενη από τον ανηψιό του Δ. Κουτσολιούτσου.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ακόμα και όταν υπέβαλαν την παραίτησή τους από το Δ.Σ. της FFSA, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος παρέμειναν μέλη ΔΣ σε θυγατρικές του ομίλου. Ελάμβαναν ενημέρωση και ασκούσαν επιρροή σε θέματα διοίκησης της εταιρείας.
Αν και δεν ήταν εκτελεστικά μέλη, εξακολουθούσαν να λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με θέματα της εταιρείας και μετά την παραίτησή τους από το ΔΣ, αλλά και ανεπίσημα από ορισμένα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου σχετικά με ευρήματα ελέγχων που αφορούν και τους ίδιους!
Οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εκλήθησαν από τον ανακριτή να δώσουν συμπληρωματική απολογία και εξηγήσεις με όσα προκύπτουν από την έκθεση της PwH.
Μετά και τις συμπληρωματικές απολογίες και των υπολοίπων μελών του ΔΣ της Folli Follie, το λόγο έχει η Δικαιοσύνη για το πελώριο οικονομικό σκάνδαλο…