Κοντοζαμάνης: Ανοιχτή η χρησιμοποίηση των Κέντρων Αποκατάστασης είτε με συμφωνία είτε με επίταξη
Το θέμα που κυριάρχησε όλη τη χτεσινή ημέρα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας ήταν αναμφισβήτητα η επίταξη από την κυβέρνηση δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη με το προσωπικό τους τα οποία τέθηκαν στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ, και όλα αυτά μετά την αρνητική απάντηση των ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών να παραχωρήσουν εθελοντικά κλίνες για ασθενείς COVID.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Καθώς «δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην επίταξη των κλινικών του ιδιωτικού τομέα. Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την Παρασκευή, το βράδυ σε τηλεοπτική συνέντευξη, αλλά και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας εκ προοιμίου ότι η «επίταξη είναι ένα από τα τελευταία όπλα που έχουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».
Επισημαίνοντας εξαρχής ότι από τη μεγάλη μάχη, που δίνουμε όλοι, δεν πρέπει να λείψει κανείς, ο υφυπουργός Υγείας εξήγησε ότι «η επίταξη προβλεπόταν ήδη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας με σχετική νομοθεσία που είχε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε».
Η επίταξη είναι ένα από τα τελευταία όπλα που έχουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία
«Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, προβήκαμε στην υλοποίηση του μέτρου αυτού προκειμένου να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι δυνάμεις του Συστήματος Υγείας δεν είναι ανεξάντλητες, υπήρχε ανάγκη για επιπλέον κλίνες νοσηλείας για ασθενείς με κορονοϊό», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.
«Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει καιρό και επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το σημείο ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας με τον ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν συμφωνίες που τηρούνται και υλοποιούνται σε ό,τι αφορά τη διάθεση κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για μη Covid περιστατικά και διάθεση απλών κλινών, πάλι για μη Covid περιστατικά.
Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, πρέπει να το τονίσουμε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τη δεδομένη στιγμή, χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες προκειμένου να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη».
Σχετικά με την ανάπτυξη τις τελευταίες μέρες τόσο απλών κλινών κοροναϊού όσο και κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ο κ. Κοντοζαμάνης σχολίασε ότι «ίσως γίνεται για πρώτη φορά τέτοια επιτυχής προσπάθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές κλινικές γίνονται εδώ και αρκετό
«Και επειδή το Σύστημα Υγείας, τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να εξυπηρετούνε ταυτόχρονα και όλους τους άλλους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από υπηρεσίες υγείας και προσέρχονται στην εφημερίες των νοσοκομείων, χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών συμπολιτών μας με κορονοϊό.
Οι συζητήσεις γίνονται εδώ και αρκετό με τις ιδιωτικές κλινικές. Υπήρχε μια διάσταση απόψεων και προσφύγαμε στην λήψη αυτού του μέτρου, την επίταξη».
Ίσως γίνει –αν χρειαστεί– επίταξη και κέντρων αποκατάστασης
Ο κ. υφυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρχαν συζητήσεις και για Κέντρα Αποκατάστασης, και ότι συνεχίζουν οι συζητήσεις αυτές και «ίσως μέσα σε μια συμφωνία ή σε μια μελλοντική επίταξη χρησιμοποιήσουμε αυτές τις μονάδες».
«Επιλέξαμε αυτή τη στιγμή να μη χρησιμοποιήσουμε Κέντρα Αποκατάστασης διότι θέλαμε στα κέντρα αυτά να νοσηλεύσουμε κυρίως ήπια περιστατικά. Και τα κέντρα αυτά δεν έχουν τις νοσηλευτικές μονάδες που έχει μια ιδιωτική κλινική- όπως για παράδειγμα, παθολογική, παθολογικό τμήμα, πνευμονολογικό τμήμα, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας- και το προσωπικό των κέντρων αποκατάστασης είναι εκπαιδευμένο σε άλλου είδους διαχείριση.
Άρα, όλα έγιναν με σχέδιο, αξιολογώντας τις ανάγκες τις οποίες έχουμε και σε κάθε περίπτωση η επίταξη έγινε προκειμένου να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».