Κοροναϊός: Σενάρια επιστροφής στην “κανονικότητα” με τα νοσοκομεία στα πρόθυρα της κατάρρευσης
Η αγωνία έχει φθάσει στο κατακόρυφο καθώς παρά τα απαγορευτικά μέτρα και το lock down ο ιός εξακολουθεί να μεταδίδεται με αδιάκοπους ρυθμούς και αυτό φαίνεται περισσότερο από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τα οποία παραμένουν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα αυτά της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της «έκρηξης» των κρουσμάτων κοροναϊού και της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η κατάσταση παραμένει κάτι παραπάνω από κρίσιμη για τις επόμενες δέκα ημέρες, καθώς όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, Συμεών Μεταλλίδης, η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη είναι «δύσκολη, με υγειονομικούς που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους, με γεμάτα κρεβάτια στις ΜΕΘ και λύσεις ανάγκης».
«Πήραμε κρεβάτια από άλλες κατηγορίες ασθενών και δανειστήκαμε κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, που φτάνει κι αυτός στα όριά του. ‘Ολη η πόλη μάχεται μαζί. Θα βάλουμε πλάτη και θα πάμε να βγάλουμε την πόλη από αυτή την κρίση. Θα είναι δύσκολες ημέρες. Για τις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε σε μεγάλες ροές ασθενών μέχρι να τηρηθούν τα μέτρα», ανέφερε χθες.
Αστυνομικοί ξυλοκόπησαν διαδηλωτή και την αδελφή του μέσα στο σπίτι τους – Υπέστη καρδιακό επεισόδιο ο πατέρας τους
Πολύ χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης» , όπου σύμφωνα με το Open Tv, κάθε κρεβάτι που αδειάζει είτε σε κοινό θάλαμο για τον κορονοϊό είτε σε εντατική μονάδα Covid-19, γεμίζει άμεσα παρόλο που το lockdown ισχύει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 2 εβδομάδες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, κάθε ρεκόρ εξαγωγών για κοροναϊό έσπασε σήμερα Τρίτη 17 Νοεμβρίου, το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Έως τις 8:00 το πρωί εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με υψηλό πυρετό και άλλα έντονα συμπτώματα κορονοϊού, αριθμός που δοκίμασε για μία ακόμη φορά τις αντοχές του νοσοκομείου. Ο πρόεδρος Εργαζομένων του Ιπποκρατείου δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες που είχε αναπτύξει το νοσοκομείο… Οι ΜΕΘ είναι πλήρεις από χθες και συνεχίζουμε».
Σημειώνεται ότι στο «Ιπποκράτειο» νοσηλεύονται 205 ασθενείς με κορονοϊό ενώ καλυμμένες είναι και οι 13 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ αναπτύσσονται νέες στα χειρουργεία. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κατά τις εφημερίες είναι ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών για νοσηλεία από Covid-19:
- στις 4 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 45 ασθενείς με κορονοϊό
- στις 8 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 88 ασθενείς με κορονοϊό
- στις 12 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 102 ασθενείς με κορονοϊό
- στις 16 Νοεμβρίου εισήχθησαν για νοσηλεία 117 ασθενείς με κορονοϊό
Σημάδια σταθεροποίησης
ΟΙ ειδικοί αναμένουν αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων από την επόμενη εβδομάδα, χωρίς αυτό να είναι βέβαιο. Εφόσον συμβεί αυτό τότε θ’ ανοίξει η συζήτηση για την άρση του lockdown από τις 30 Νοεμβρίου, η οποία θα γίνει σε διάφορες φάσεις.
Ειδικότερα, σχετική σταθεροποίηση παρουσιάζεται και στα κρούσματα που αφορούν στις ηλικίες 19-39 ετών, γεγονός που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα του lockdown. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δείχνουν να αυξάνονται τα κρούσματα στις ηλικίες 40-65 ετών, όπερ σημαίνει πως πιθανότατα υπάρχει ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Έτσι, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, το ίδιο και η πληρότητα στις ΜΕΘ, αφού ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες πως οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 443, με 43 εξ αυτών να προστίθεται στη λίστα το τελευταίο 24ωρο. Επίσης, περισσότερα από 2.500 άτομα άνω των 65 ετών έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορονοϊό μόνο την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να χρήζουν νοσηλείας.
Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν σαφές πως η μάχη με τον κορονοϊό κάθε άλλο παρά έχει κερδηθεί. Αντιθέτως, οι επόμενες ημέρες παραμένουν κρίσιμες και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός κι αντιθέτως να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Από εκεί και πέρα, ακόμη κι αν επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο, η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει μονομιάς στις 30 Νοεμβρίου, ενώ ενδέχεται να γίνει και σε διαφορετικές ταχύτητες σε ό,τι αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.
Όπως και στο πρώτο lockdown την άνοιξη, πρώτα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία και να αρθούν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα εξακολουθήσει να ισχύει – το ίδιο και η απαγόρευση συναθροίσεων. Θ’ ακολουθήσει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων – πιθανότατα μετά από μία εβδομάδα – ούτως ώστε να λειτουργήσει η αγορά εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τελευταία αναμένεται ν’ ανοίξουν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα τα καταστήματα εστίασης, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα προστασίας.
Τον «οδικό χάρτη» περιέγραψε ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Mega προσθέτοντας ότι θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας – όταν, δηλαδή, θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τα κρούσματα και την κατάσταση στις ΜΕΘ και θα έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες εισηγήσεις οι ειδικοί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και το Δεκέμβριο και να επαναλειτουργήσουν μετά τα Φώτα, ενώ επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι περιοιρισμοί (π.χ. νυχτερινή κυκλοφορία) θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά την τυπική άρση του lockdown.
Εμβολιασμός
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον εμβολιασμό, χθες έγινε στο Υπουργείο Υγείας η πρώτη ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων και τονίστηκε πως ο σχεδιασμός προβλέπει πως τα πρώτα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα παγκοσμίως – άρα και στην Ελλάδα – στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Έτσι, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Ιανουαρίου, με προτεραιότητα να δίδεται στο υγειονομικό προσωπικό και τις ευπαθείς ομάδες.
Υπολογίζεται ότι ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί περίπου στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, με αποτέλεσμα να παραμείνει σημαντική έως τότε η τήρηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης, ενώ στο τραπέζι παραμένει έως τότε το λεγόμενο σενάριο «ακορντεόν», δηλαδή τα εναλλασσόμενα lockdown προκειμένου τα κρούσματα και η πίεση στο σύστημα υγείας να διατηρούνται σε ελεγχόμενα επίπεδα.
Ο χειρότερος μήνας
Την ίδια ώρα οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη εικόνα. Ο χθεσινός απολογισμός του ΕΟΔΥ περιελάβανε 2.422 κρούσματα κοροναϊού, αλλά και ένα νέο θλιβερό ρεκόρ με 443 διασωληνωμένους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 443 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ (αύξηση κατά 43 μέσα σε ένα 24ωρο) οι δύο στους τρεις είναι άνδρες, καθώς το ποσοστό είναι στο 67.7%. Από τους 204 διασωληνωμένους, οι 154 είναι άνω των 65 ετών, οι 143 στις ηλικίες 40-64, ενώ 7 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών είναι επίσης διασωληνωμένοι.
Οσον αφορά τις γυναίκες, μία προέρχεται από τις ηλικίες 18-39, 60 από 40-64 και 76 από 65 ετών και άνω.
Ενδεικτικό της κατάστασης στις ΜΕΘ είναι επίσης το σχόλιο του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
- «Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Αρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων από κοροναϊό κατέγραψε χθες το δεύτερο υψηλότερο νούμερο. Μετά τους 71 νεκρούς σε μία ημέρα, στις 15 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλους 63 χθες, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 1.228. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νοέμβριος ως χθες έχει καταγράψει 602 θανάτους, την ώρα που από την αρχή της πανδημίας ως τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί 626.
Το μεγαλύτερο ποσοστό (84,8%) αφορά άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ 180 πολίτες ηλικίας 40-64 ετών έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 7 από τις ηλικίες 18-39 ετών.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως οι άνδρες που έχουν διασωληνωθεί είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και στις δύο ηλικιακές ομάδες, 40-64 χρόνων και 65 και άνω. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είναι διασωληνωμένοι 143 άνδρες και 60 γυναίκες ηλικίας 40-64 χρόνων καθώς και άλλοι 154 άνδρες και 76 γυναίκες της ακόμη πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των ατόμων 65 χρόνων και άνω.
Χθες ο ΕΟΔΥ πέρα από τους 63 νέους θανάτους και τους 443 διασωληνωμένους, ανακοίνωσε και 2.422 κρούσματα, με την Θεσσαλονίκη να ξεπερνά και πάλι την Αττική με 595 κρούσματα, έναντι 513 στο Λεκανοπέδειο. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων είχαν και η Λάρισα (159) με τις Σέρρες (103).
Η κατανομή των κρουσμάτων
- 513 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
- 595 κρούσματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Άνδρου
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα από την Π.Ε. Άρτας
- 34 κρούσματα από την Π.Ε. Αχαΐας
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Βοιωτίας
- 30 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
- 87 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 49 κρούσματα από την Π.Ε. Έβρου
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Εύβοιας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Ζακύνθου
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Ηλείας
- 62 κρούσματα από την Π.Ε. Ημαθίας
- 20 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θάσου
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Θήρας
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων
- 36 κρούσματα από την Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Καλύμνου
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Καρδίτσας
- 18 κρούσματα από την Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κέας-Κύθνου (Κέα)
- 15 κρούσματα από την Π.Ε. Κέρκυρας
- 48 κρούσματα από την Π.Ε. Κιλκίς
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Κοζάνης
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Κορινθίας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Κω
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λακωνίας
- 159 κρούσματα από την Π.Ε. Λάρισας
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Λασιθίου
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Λέσβου
- 10 κρούσματα από την Π.Ε. Λήμνου
- 42 κρούσματα από την Π.Ε. Μαγνησίας
- 11 κρούσματα από την Π.Ε. Μεσσηνίας
- 32 κρούσματα από την Π.Ε. Ξάνθης
- 76 κρούσματα από την Π.Ε. Πέλλας
- 14 κρούσματα από την Π.Ε. Πιερίας
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου
- 39 κρούσματα από την Π.Ε. Ροδόπης
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Ρόδου
- 103 κρούσματα από την Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα από την Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα από την Π.Ε. Σύρου
- 17 κρούσματα από την Π.Ε. Τρικάλων
- 24 κρούσματα από την Π.Ε. Φθιώτιδας
- 58 κρούσματα από την Π.Ε. Φλώρινας
- 5 κρούσματα από την Π.Ε. Φωκίδας
- 52 κρούσματα από την Π.Ε. Χαλκιδικής
- 12 κρούσματα από την Π.Ε. Χανίων
- 3 κρούσματα από την Π.Ε. Χίου
- 71 κρούσματα υπό διερεύνηση