Χρονικό πλαφόν στα sms, απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο – Μέτρα στο ζενίθ με τον ιό να σαρώνει
Χθες, Σάββατο 14/11/2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.835 νέα κρούσματα κοροναϊού, ενώ κατέληξαν 38 άνθρωποι. Παράλληλα, 366 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν στο «κόκκινο» με 766 και 612 νέα κρούσματα της COVID-19 αντίστοιχα.
Τι σημαίνει αυτό;
- Ότι έχει χτυπήσει κόκκινο η αγωνία καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή δεν αποδίδουν. Ήδη από τις 7 Νοεμβρίου η χώρα μας βρίσκεται σε γενικό lockdown και από 13 Νοεμβρίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (21:00-05:00).
Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμη καθώς θα καθορίσει εάν το lockdown θα λάβει νέα παράταση αν και κάποιοι ειδικοί το θεωρούν δεδομένη.
Παράγοντες που θα επηρεάσουν τις κυβερνητικές αποφάσεις είναι το κατά πόσο θα υπάρξει μείωση των κρουσμάτων της πανδημίας αλλά και το αν θα αντέξει το σύστημα υγείας κάτω από το καθεστώς μεγάλης πίεσης που ήδη δέχεται.
Θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων μέσω των αριθμών των διασωληνωμένων και των νεκρών και θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να παρθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Στο τραπέζι βρίσκεται ο μεγαλύτερος περιορισμός της κυκλοφορίας.
Άλλωστε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας χτες, δεν απέκλεισε την παράταση της καραντίνας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε πως «κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας».
Ειδικότερα εξετάζεται:
- Χρονικός περιορισμός στα SMS. Δηλαδή να μπει ένα πλαφόν στο διάστημα που μπορεί να διαρκέσει η μετακίνηση.
- Να μεγαλώσει το διάστημα απαγόρευσης κυκλοφορίας που τώρα είναι 21.00 το βράδυ με 5.00 τα ξημερώματα.
- Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, όπως για παράδειγμα οι πολίτες να κινούνται π.χ. από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι, λόγω της αυξημένης κινητικότητας που παρατηρείται τις συγκεκριμένες ημέρες.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, κλείνουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για δύο εβδομάδες, μπαίνοντας στη λίστα με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που είναι ήδη κλειστά.
Στο πλαίσιο αυτό, τα μαθήματα θα γίνονται μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης, δηλαδή από τη Δευτέρα στις 09:00 θα αρχίσουν να προβάλλονται τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού και με σύγχρονη τηλεκπαίδευση, όπου τα σχολεία μεθαύριο θα καραρτίσουν το πρόγραμμα και την Τετάρτη θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, κάθε διδακτική ώρα θα διαρκεί 30 λεπτά ενώ τα μαθήματα των δημοτικών θα γίνονται από 14:00-17:00 και των νηπιαγωγείων από 14:00-16:20.
Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους:
- Αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση.
- Αφετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.