Κικίλιας: Ο υγειονομικός χάρτης της Ελλάδας – Kλινικές και γιατροί ανά νομό
«Δέκα μήνες αγωνιζόμαστε σε μία πανδημία: γιατροί, νοσηλευτές, τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες, διοικητικοί, όλοι μαζί, μία γροθιά. Πρόκειται για μία παγκόσμια κρίση δημόσιας Υγείας, με 600 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα και πάνω από 9 χιλιάδες θανάτους την ημέρα.
Θέλω να σας παρουσιάσω τι πετύχαμε όλοι μαζί οι άνθρωποι της Υγείας, στην ασταμάτητη καθημερινή μας προσπάθεια να σωθεί έστω και μία ακόμα ανθρώπινη ζωή, όπως και ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε. Ακολουθούν στην παρουσίαση που θα κάνουμε τα πραγματικά δεδομένα και η ακριβής κατάσταση του Συστήματος Υγείας, ώστε να έχετε μία καθαρή και πλήρη εικόνα», ανέφερε στην εισαγωγή του ο υπουργός Υγείας και στη συνέχεια παρουσίασε τα στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας.
Για τους επαγγελματίες υγείας, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «υπήρχαν 88.690 το Σεπτέμβριο και σήμερα, το Νοέμβριο, έχουμε 100.984».
Νέα ανάρτηση Πολάκη: “Ουρλιάξτε, σας έχω δεν με έχετε”
Για τις κλίνες ΜΕΘ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «παραλάβαμε 557 τον Ιούλιο του 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση και το Νοέμβριο του 2020, έχουμε 1.082 και μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουμε ακόμα 234 νέες μονάδες», προσθέτοντας ότι κανένας πολίτης δε βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναμονή –εν μέσω πανδημίας– για να μπει σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ παλαιότερα, αυτή την εποχή στο ΕΣΥ, υπήρχαν 30-35 αναμονές συμπολιτών μας (από γρίπη, ατυχήματα, εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια) για να βρουν κρεβάτι σε μονάδα, ενώ τώρα, στην κρίση του κοροναϊού, δεν υπάρχει καμία αναμονή για εισαγωγή σε ΜΕΘ. «Είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό του ΕΣΥ».
Συνεχίζοντας ο υπουργός Υγείας την παρουσίαση του υγειονομικού χάρτη της Ελλάδας, δημιουργία 4.590 απλών κλινών Covid-19, στις 7 υγειονομικές περιφέρειες, προκειμένου να νοσηλευτούν τα περιστατικά της νόσου, πανελλαδικά, ενώ αναφέρθηκε και στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, ΚΟΜΥ) στην αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19, με τη συμμετοχή 224 κέντρων στη μάχη για τον κοροναϊό και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας, σε μία καλά οργανωμένη προσπάθεια.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, διενεργείται πλέον το 30,03% των τεστ για τον κοροναϊό, και ειδικά στην 1η & 2η ΥΠΕ, το 50,15% των τεστ, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και για τα νοσοκομεία μας, γιατί στις εφημερίες, στα ΤΕΠ, που βρίσκονται η 1η & 2η ΥΠΕ, οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας και κάνουν το τεστ για τον κοροναϊό και δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία κατά την εφημερία τους. Και στο σύνολο της χώρας, το 30% πλέον πηγαίνει να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία
Ενημέρωσε ότι, συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2 εκατομμύρια τεστ (PCR και Rapid Test). Τον προηγούμενο Μάρτιο, η δυνατότητα που υπήρχε ήταν να γίνονται 982 Test PCR, την ημέρα. Δουλέψαμε σκληρά και πολύ. Τον Αύγουστο του 2020, φτάσαμε να μπορούμε να κάνουμε 11.366 Test PCR, την ημέρα, και το Νοέμβριο, να μπορούμε να κάνουμε –κατά ΜΟ– 22.492 test την ημέρα.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «είμαστε η 1η χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει Rapid Test αντιγόνα υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας πάνω από 98%, με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ, με όλη την Ευρώπη να προσπαθεί τώρα να ακολουθήσει και αυτό έχει δώσει ένα τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στο πώς τεστάρουμε συμπολίτες μας, με ασφάλεια, γρήγορα, έγκυρα και αναλόγως τους οδηγούμε σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία ή στο σπίτι αν δεν έχουν συμπτώματα και τους παρακολουθούμε.
Αναφορικά με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ, ο υπουργός επεσήμανε ότι «είναι μία ελληνική πατέντα που δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Με ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δημιουργήσαμε 500 κινητές ομάδες, οι οποίες μπορούν να πάνε σε όλες τις γωνιές της χώρας (μεγάλες πόλεις, χωριά, περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα) και να κάνουν τεστ. Έχουμε μέχρι τώρα 13.500 αποστολές των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και έχουν κάνει 450.000 test».
Σε όσους θέτουν το ερώτημα εάν έχει μετατραπεί όλο το ΕΣΥ σε Covid και αν στηρίζονται όλοι οι υπόλοιποι συμπολίτες μας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «τον προηγούμενο μήνα έγιναν 516.379 εξετάσεις σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις ασθενών σε ΤΕΠ, ενώ διενεργήθηκαν 40.032 χειρουργεία και τέλος 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία. Ενώ κραταιά συστήματα Υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει, και μεγάλες και πλούσιες χώρες δεν άντεξαν την ορμή και τη δύναμη της πανδημίας του κοροναϊού, το δικό μας ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη, σε όσους δεν μπορούν, στους φτωχούς, στους αναξιοπαθούντες…
Τέλος, αναφέρθηκε για τη μεγάλη μάχη που δίνει η Θεσσαλονίκη: «Δυστυχώς, δεν προσέξαμε», τόνισε. «Η θετικότητα αύτη τη στιγμή, με βάσει δεδομένα του ΑΠΘ, είναι 32%. Αυτή είναι μία τεράστια διασπορά της νόσου! Είναι θέμα δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης. Πρέπει να προβληματίσει όλους για το πώς συμπεριφερθήκαμε το τελευταίο διάστημα και πώς επεκτάθηκε η νόσος», ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα Υγείας στη Β. Ελλάδα, βρίσκεται στο κόκκινο και μίλησε για το έκτακτο πλάνο.
Μέμφθηκε όσους φημολογούν ότι αφήνονται οι πολίτες αβοήθητοι, επιλέγονται ποιοι διασωληνώνονται και ποιοι μπαίνουν στις ΜΕΘ, χαρακτηρίζοντας τις φήμες αυτές «αφόρητα και ντροπιαστικά fake news», που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή, αντιλέγοντας ότι το υπουργείο Υγείας εκπόνησε ήδη με τις ΥΠΕ, τη γ. γραμ. υπηρεσιών Υγείας και το ΕΚΑΒ ειδικό 3ο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη σήμερα-αύριο και μεθαύριο, 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων. Δηλαδή ήταν κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές και μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid-19, με τον εξοπλισμό που υπάρχει ως στρατηγικό απόθεμα στο υπουργείο Υγείας και είχε προετοιμαστεί όλους αυτούς τους μήνες, απόρροια διαγωνισμών αλλά και ευγενών δωρεών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά όσους έτειναν «χείρα βοηθείας», όλο αυτό το διάστημα της έκτακτης ανάγκης._
Ρούλα Σκουρογιάννη