Πώς φθάσαμε στο lockdown σε μία εβδομάδα – Το νέο διάγγελμα Μητσοτάκη και οι κυβερνητικές… ασυνεννοησίες
Ο κύβος ερρίφθη, είναι η ώρα να ανακοινώσει η κυβέρνηση αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αποφύγει. Καθολική απαγόρευση σε όλη την επικράτεια αναμένεται να ανακοινώσει το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομού με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Μαζί με, αυτονόητα, απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό και ως εκ τούτου επαναφορά του συστήματος των γραπτών μηνυμάτων.
Του Νίκου Παπαδημητρίου
«Λουκέτο» και στο λιανεμπόριο, μια ουσιώδης, ωστόσο, διαφορά με την περασμένη άνοιξη είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά δημοτικά και νηπιαγωγεία –και τούτο για τρεις λόγους:
- πρώτον, εκτιμήθηκε ότι είναι καλύτερα για την ψυχολογία των παιδιών,
- δεύτερον, δεν προκαλεί περαιτέρω αναστάτωση στους εργαζόμενους γονείς που δεν θα είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους και
- τρίτον, να μην καταλήξουμε να έχουμε συγχρωτισμό των ηλικιωμένων με τα εγγόνια τους.
Η ομάδα των λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό, η καθολική απαγόρευση να έχει διάρκεια ενός μήνα, μένει αυτό ωστόσο να επιβεβαιωθεί και από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη.
Στόχος, ο Δεκέμβριος να είναι «καθαρός», κανονικός, και αγορά και οικονομία να ξαναμπούν σε κανονικούς ρυθμούς…
Το γεγονός πάντως ότι το μέτρο επεκτείνεται και σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό ως τώρα πρόβλημα, έχει προκαλέσει κάποιες τοπικές αντιδράσεις.
Η κυβέρνηση δεν ήθελε να πάρει την απόφαση αυτή που πολλοί θα αποκαλέσουν ως τελειωτικό χτύπημα κατά της οικονομίας και χιλιάδων εργαζομένων και επιχειρηματιών. Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θεωρούσαν -και θεωρούν προφανώς- καταστροφικό το lockdown, είχαν μάλιστα αποτιμήσει και σε αριθμούς τι κοστίζει μια απαγόρευση εν προκειμένω στην Αττική, που είναι η «καρδιά» της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας.
Αίφνης όμως -και ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποχρεωνόταν χθες να δηλώσει ότι δεν είμαστε στην Αττική κοντά σε lockdown, μερικές ώρες πριν τη διαρροή ότι ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις- το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάσθηκε να κάνει στροφή 1800.
Φοβισμένο από την τριπλή, ταυτόχρονη, έκρηξη σε αριθμό κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, συνειδητοποίησε ότι η επόμενη εβδομάδα θα ήταν απλά… κόλαση (πολλώ μάλλον αν είχε προηγηθεί η έξοδος μερικών χιλιάδων Αθηναίων σε γειτονικούς νομούς το Σαββατοκύριακο).
Την ίδια ώρα σημειωτέον που διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Ελλάδας δεν υπάρχουν πια, και ενώ οι εφεδρείες σε ΜΕΘ εξαντλούνται ταχύτατα και στην Αττική.
Μπροστά σε αυτά τα διλήμματα -ζωής και θανάτου αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς- ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε να σκεφθεί και πολλά. Ή, όπως καταλήγει το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της «Καθημερινής», «η πείρα της άνοιξης δείχνει ότι μόνο έτσι μπορούν να περιοριστούν οι απώλειες. Να σωθούν ζωές. Καλύτερα να κλείσει η χώρα τώρα, παρά όταν θα έχει ήδη γονατίσει το σύστημα υγείας. Το δεύτερο lockdown θα χρειαστεί διπλάσιο σθένος. Διπλάσια υπομονή. Θα είναι όμως και το τελευταίο».
Καθολική απαγόρευση, παρά τις δηλώσεις και συνεντεύξεις, πρόσφατες και μη, του ίδιου του πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησης ότι δεν οδηγείται η χώρα στο να κατεβάσει… ρολά. Πλην όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε πιο σκληρή.
Τελευταίο, χρονικά, κρούσμα ασυνεννοησίας στους κυβερνητικούς κύκλους, η προαναγγελία όσων πει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, χθες στο κεντρικό δελτίο του Αντ1. Ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» στην παραπολιτική στήλη της, «Θεωρείο», «δεν είχε ενημερώσει κανέναν στο Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη να τον βλέπουν από την τηλεόραση να παρακάμπτει για ένα τόσο σοβαρό θέμα τον πρωθυπουργό», ενώ, μάλιστα, είχε προηγηθεί ανακοίνωση που έκανε γνωστό ότι το μεσημέρι της επομένης θα έκανε δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Εξ ου και το unfair Κικίλια, σύμφωνα με την «Κ», εξ ου και το ότι είναι «έξαλλοι με τον Κικίλια».
Αλλά όλα αυτά, θέματα συντονισμού και επικοινωνίας, θα βρεθεί χρόνος να συζητηθούν, τώρα είναι άλλες οι προτεραιότητες…