Σενάριο ακραίας κλιμάκωσης από την Άγκυρα: Βγάζει και το “Γιαβούζ” σε απόσταση αναπνοής από το Καστελόριζο;
Ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν μεταθέσει τις αντιδράσεις στην συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα για τον Δεκέμβριο, επιτρέποντας στο Oruc Reis να συνεχίζει να απειλεί να προσβάλλει εθνική κυριαρχία, η Αθήνα προετοιμάζεται για νέα κλιμάκωση από την Άγκυρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, η ανάλυση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας οδηγεί στο συμπέρασμα πως ίσως ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρήσει να φέρει στην περιοχή του Καστελορίζου, όπου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό, και το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” για πραγματικές ή εικονικές γεωτρήσεις. Θα πρόκειται αναμφίβολα για μια ακραία κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας που θα αναγκάσει την Ελλάδα να απαντήσει επιχειρησιακά.
Η επόμενη περίοδος αξιολογείται ως πολύ σοβαρή από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο Τούρκος πρόεδρος “ενθαρρύνεται” από την ολιγωρία του Βερολίνου και την αναποφασιστικότητα των ΗΠΑ που παραμένουν εγκλωβισμένες στην προεκλογική περίοδο και είναι δύσκολο να αντιδράσουν πριν την εγκατάσταση της νέας διοίκησης που θα προκύψει από τις εκλογές (τέλη Ιανουαρίου).
Εν τω μεταξύ δεν έχει διευκρινιστεί τι ακριβώς θα πράξει η Ελλάδα στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό επιχειρήσει να “σπάσει” το όριο των 12 ναυτικών μιλίων της δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας και να εξαντλήσει τα όρια της Navtex, μέχρι την προσεχή Πέμπτη, που είναι στα 6,5 μίλια. Οι Ένοπλες δυνάμεις είναι προφανές πως πρέπει να δημιουργήσουν φράγμα αποτροπής, αν και οι πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την “κόκκινη” γραμμή (Γεραπετρίτης) που τοποθετήθηκαν στα 6 μίλια προκάλεσαν σύγχυση.
Εκτιμάται άλλωστε ότι ενδεχομένως αυτός να είναι και ο στόχος της Τουρκίας, να δημιουργήσει δηλαδή τετελεσμένα στην περιοχή του Καστελόριζου, τα οποία θα χρησιμοποιήσει σε μελλοντικό διάλογο με την Ελλάδα. Επομένως η στρατηγική της Αθήνας είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία της σε αυτή την παρτίδα γεωστρατηγικού πόκερ για γερά νεύρα, καθώς στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει από το καλοκαίρι είναι επί της ουσίας ένας πόλεμος χωρίς πυρά αλλά με κανονικές επιχειρήσεις.